Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

A Jobbik bírságolná a sajtó-helyreigazítás elmaradását

A Jobbik törvényjavaslatot nyújt be az Országgyűlésnek, hogy véget vessen a "fideszes médiumok által csúcsra járatott hazugságkampánynak" - közölte Dúró Dóra, az ellenzéki párt képviselője csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

A politikus a Lokál című lap szerkesztőségének helyet adó óbudai irodaház előtt bejelentette: azt kezdeményezik, hogy naponta 5 és 50 millió forint közötti bírságot lehessen kiszabni azokra a sajtóorgánumokra, amelyek jogerős bírósági ítélet ellenére sem teszik közzé a helyreigazítást.  

Dúró Dóra szerint azért van szükség jogszabály-módosításra, mert a mostani szabályozás alapján megéri tudatosan, felülről irányított hazugságkampányt indítani a "legerősebb ellenzéki párttal" szemben.
   
Ezt bizonyítja, - folytatta - hogy a Jobbiknak több mint hatvan megnyert helyreigazítási pere van "fideszes médiumokkal" szemben, és több mint tíz esetben végrehajtási eljárást is kellett kezdeményeznie, mert egyes sajtóorgánumok a jogerős bírósági ítéletetek ellenére sem teszik közzé a helyreigazítást.

Azt mondta, ebben élen jár Magyar Idők és a Ripost, amely egyetlen esetben sem tett közzé helyreigazítást.

A sajtótájékoztató végén a Lokál irodaházon lévő névtábláján a Jobbik egyik munkatársa egy "hazugságbizonyítványt" helyezett el, amely szerint a "Habony-művek a magyar médiaviszonyok lealjasítása érdekében végzett elévülhetetlen munkájával kiérdemelte a hazugsággyár címet".

Dúró Dóra a Jobbik választási cenzussal kapcsolatos elképzelésére vonatkozó kérdésére azt mondta: a Jobbik alapfokú iskolai végzettséghez kötné a választójogot, az ezzel kapcsolatos szakmai javaslatok kidolgozása folyamatban van. A kezdeményezést azzal indokolta, hogy szerinte az elmúlt évtizedekben a politikai kultúrára az volt jellemző, hogy az alacsony iskolázottságú, szegényebb néprétegeknek szavazatait tudatosan felvásárolták, és mind az MSZP, mind a Fidesz részéről voltak ilyen esetek.
   
A Jobbik azt szeretné, ha a közéletbe való beleszólás lehetősége egy bizonyos alapműveltséget megkövetelne - tette hozzá a képviselő, aki szerint a teljes lakosság körében 20 százalék a funkcionális analfabéták aránya.

Az MTI kérdésére hozzátette: első körben így tudják megragadni azokat, akik biztosan nem tudnak írni olvasni, de a későbbiekben az a szabályozási kérdés is felvetődhet, hogyan tudják azokat szűrni, akik ugyan elvégezték az iskolát, de mégsem tudnak írni olvasni.

A Jobbiknak fontos oktatáspolitikai alapvetése a funkcionális analfabetizmus visszaszorítása, de a jelenlegi kormányzati keretek között erre nincs lehetőség, hiszen Balog Zoltán miniszter még magának a jelenségnek a tényét is elvitatja - mondta Dúró Dóra.

Arra a kérdésre, hogy van-e adatuk arról, hogy ez az intézkedés hány embert zárna ki a választásra jogosultak közül, Dúró Dóra közölte: nagyságrendileg 200 ezer embert.

A Jobbik politikusa arra is a felhívta a figyelmet, hogy ez a szabályozás a magyar jogrendszertől ez nem teljesen idegen, hiszen a Fidesz-kormány kötötte a jogosítvány megszerzését alapfokú iskolai végzettséghez.

Arra a kérdésre, nem gondolják-e, hogy ezzel az intézkedéssel megsértik az idősebb korosztályt, Dúró Dóra közölte: ma már elhanyagolható azoknak a száma, akik a világháború miatt nem tudták elvégezni az akkor alapfokúnak számító hat elemit sem. De szerinte ezeknek az embereknek lehetőségük van arra, hogy akár felnőttképzés keretében most elvégezzék az általános iskolát, és ha valaki szellemileg friss és értelmes, akkor ez nem fog kihívást jelenteni neki. Megjegyezte, ezeket a kérdéseket a jogosítvány esetében is fel lehet tenni.

Pécs

Gyimesi Gábor

A héten tartották Budapesten a kínai kormányfő részvételével azt a diplomáciai csúcsértekezletet, amelynek keretében Orbán Viktor több fontos gazdasági szerződést kötött Kínával. Ennek keretében Páva Zsolt is aláírt egy megállapodást a kínai érdekeltségű ZTE céggel, amelyet Gyimesi Gábor, jobbikos képviselő facebook bejegyzésében kritizált.

SZ.P.: Nehéz volt elérni a képviselő urat, hogy interjút készíthessünk Önnel.

Mármint a város csődhelyzetével kapcsolatban sorra jönnek elő olyan meglepetések, amiről sem a városvezetés, sem Csizi Péter, sem a múltban ragadt elmúltnyolcévező Hoppál Péter, pénzügyi tényfeltáró államtitkár nem beszélt.

Az idei évben is megrendezésre kerül immáron 9. alkalommal a DPSE által szervezett Fuss a Rákgyógyításért rendezvény.

Külföld

Sajnos életünk részévé váltak a terrortámadások. Ebben a cikkben görbe tükröt állítunk az európai emberek tehetetlensége és naivitása elé, hogy miként reagálnak egy-egy terrorcselekményre.

Devizahitelesek

Néma József – az autóhitelesek miért mostoha gyerekei a magyar államnak?

Kormányunk kijelentette, nem kíván az autóhitelesek érdekében eljárni, mindenki próbáljon egyénileg tárgyalni a hitelezőkkel! Ez lehet jó is, de rossz is. Úgy rémlik, perek sora indul el ismét. Néma József, a pécsi pertársaság pénzügyi tanácsadója ismét nyilatkozott lapunknak.

Állami monopólium is lehetne a végrehajtás

A globális válság kitörése után, a devizahitelek tömeges bedőlésének elburjánzásával párhuzamosan szemtelenedett el a végrehajtók egy része, s a törvényekre fittyet hányva végezte és végzi tevékenységét.

Néma József – egy botrányos pécsi devizahiteles fórum margójára

Többen is csalódottan távoztak a március 24-én a Művészetek Házában az MNB tanácsadói által tartott devizahitellel kapcsolatos tájékoztató fórumról. Dr. Molnár Beáta, pertársaság ügyvédje, és Néma József pénzügyi szakértő is ott volt. Utóbbit kérdeztük a történtekről.

Életmód

Ha Fidesz és OV hódoló lennék, már biztos feltettem volna ezt a kérdést a kormánypárti médiákban, mint a megyei napilapokban, a TV2-ben vagy az Origó hírportálon.

Belföld

Az Állami Számvevőszék befejezte a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. gazdálkodásának 2011-2014 közötti időszakra kiterjedő megfelelőségi ellenőrzését.

Az érvénytelen népszavazás sikerét hirdető plakáton nem jól olvasható a megrendelő neve, erre pedig az NVB is felhívta a figyelmet, hogy láthatóan fel kell tüntetni. A számok a szavazók arányát jelöli.

Péntektől vasárnapig 165 határsértőt tartóztattak föl az ország területén - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn az MTI-t.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.