Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Jobbik: alaptörvény-ellenes a közigazgatási bíróvá válás szabályainak tervezett megváltoztatása

Staudt Gábor szerint a kormányzat úgy próbálja beállítani, mintha csak arról lenne szó, hogy a közigazgatási gyakorlatért jár majd plusz pont, valójában azonban az új szabályok a közigazgatási bíróvá válás pontrendszerén úgy változtatnának, hogy egy 6-8 éves gyakorlattal rendelkező bírósági titkár kétszeres hátrányba kerülhet egy közigazgatásban dolgozó jogi előadó mögött, akinek nincs bírósági gyakorlata.
    
Úgy vélte: egy ilyen pontrendszer alapján korlátlanul "be lehet nyomni" bírónak a közigazgatásban vagy akár a minisztériumokban dolgozó embereket.

Hangsúlyozta: arra már volt példa, hogy a kormány sarkalatos rendelkezéseket feles törvénnyel akart áthágni, legutóbb a plakáttörvény esetében, azonban az már az "arroganciának és a pofátlanságnak" egy újabb szintje, hogy most rendelettel szeretnének sarkalatos rendelkezést igénylő tárgyköröket szabályozni. "A Fidesz nagyon félhet, hogy ha 2018 előtt rendeletekben, ily módon bele szeretne nyúlni a független igazságszolgáltatás rendszerébe" - fogalmazott Staudt Gábor.

Közölte: ha kell, a Jobbik az Alkotmánybírósághoz fordul az ügyben.
    
Hangsúlyozta: nem szabad lebecsülni a közigazgatási bíróságok szerepét, hiszen ott közbeszerzéseket, adózást, választási eljárást és közérdekű adatokat érintő kérdésekben is születnek döntések.

Trócsányi László igazságügyi miniszter és Vízkelety Mariann igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkár az MTI-nek hétfőn elküldött közleményében azt írta: az Igazságügyi Minisztérium (IM) fontosnak tartja, hogy a közigazgatási bírói álláshelyekre egyenlő eséllyel pályázhassanak a bíróságokról és a közigazgatásból jelentkezők. A miniszter és az államtitkár szerint a jelenleg hatályos pontozási rendszerben nem kellőképen elismert a közigazgatásból pályázók közigazgatási szakismerete, valamint olyan kritériumokat is tartalmaz - például részvétel az Országos Bírósági Hivatal (OBH) képzésén, instruktori feladatok ellátása -, amelyeket nem tudnak teljesíteni.       A Jobbik választójogi cenzussal kapcsolatos elképzeléséről kérdésre válaszolva Staudt Gábor azt mondta: ez már korábban is szerepelt a Jobbik elképzelései között és egy választójogi csomag egy eleme, amely még kidolgozás alatt áll. Úgy vélte: nem ördögtől való ötlet és társadalmi vitára kell bocsátani, hogy alapfokú végzettséghez kössék a választójogot. Szerinte ez nem feltétlenül jelenti a nyolc általános elvégzését, hiszen az idősek esetében ez lehet négy elemi iskolai végzettség is.
    
Felmerülhet a kérdés, hogy aki nem tudta teljesíteni az alapfokú végzettséget, az tud-e dönteni az ország meghatározó ügyeiben - vetette fel. Úgy vélte: ahogyan egy magyar állampolgárságot igénylőnek is vizsgát kell tenni, úgy annak is rendelkeznie kell alapvető ismeretekkel, "aki szavazni szeretne és ide született". "Az alapfokú végzettség Magyarországon, azért nem egy elérhetetlen dolog" - indokolt.

Arra a kérdésre, hogy mikor kér bocsánatot Vona Gábor, a Jobbik elnöke a nyugdíjasokat sértő Facebook-bejegyzéséért, Staudt Gábor azt mondta: ez a bejegyzés nem a magyar nyugdíjasoknak és főleg nem 3 millió nyugdíjasnak szólt, hanem arra hívta fel a figyelmet, hogy a Fidesz aljas módon, saját politikai céljai érdekében kihasználja a nyugdíjasokat. Hozzátette: Vona Gábor nem a nyugdíjasok irányába szólt, hanem a Fidesz "aljas praktikáiról próbálta lerántani a leplet". "Akinek nem inge, az nem fogja magára venni" - jegyezte meg.

Vona Gábor közelmúltbeli Facebook-bejegyzésében amellett, hogy üdvözölte azokat a nyugdíjasokat, akik képesek függetleníteni magukat "a politika manipulációjától", két incidensre hívta fel a figyelmet, és úgy fogalmazott: a nemzeti ünnepeken rendszeres esemény, hogy "hétköznapokon kedves bácsikák és nénikék magukból kivetkőzve ugranak egymásnak, vért akarnak ontani remegő kezeikkel, ordibálnak trágárul és hörgik fel a XX. század minden traumáját".

A Hungarocontrol által a Szövetség a Nemzetért Alapítványnak biztosított 300 milliós támogatást firtató kérdésre Staudt Gábor azt mondta: a kormány "álcivileket" töm ki hatalmas pénzekkel és nem tudni, hogy ezeket mire költik.

Pécs

Baranya 1-es választókerületben a választópolgárokat az egészségügy helyzete foglalkoztatja leginkább. Az egészségügyi programjáról kérdeztük Fogarasi Gábor jobbikos jelöltet.

Dakos József rendőr dandártábornok, megyei rendőrfőkapitány 2018. március 14-én Pécsett, a főkapitányságon összesen 14 gépjárművet adott át a polgárőr egyesületek részére.

Páva Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármester kifejtette, Pécs 2018-as költségvetésének bevételi főösszege 57,2 milliárd forint, ami prognózisa szerint - a küszöbön álló fejlesztések miatt - legalább 10 százalékkal emelkedni fog.

Lopás bűntett és lopás vétség elkövetésének, valamint lopás vétség kísérletének megalapozott gyanúja miatt nyomozott a Pécsi Rendőrkapitányság egy 46 éves helyi férfi ellen.

Megnyílt szerdán a pécsi Janus Pannonius Múzeum (JPM) megújított mecseki bányászati kiállítása. A mintegy 200 bányászati emléket és eszközt bemutató felszíni tárlat a Vasarely Múzeummal szomszédos épületben kapott helyet.

Devizahitelesek

A Jobbik együttműködési megállapodást írt alá az Adóskamarával

A Jobbik együttműködési megállapodást írt alá a jogászokat, civil érdekvédőket és banki károsultakat tömörítő Adóskamarával - jelentette be a párt alelnöke pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján.

A Jobbik nem hagyja, hogy kampányfogássá tegyék a devizakárosultak képviseletét

Amíg a kormányzat megkapja a devizahitelesek szavazatát megígérik, hogy foglalkoznak a problémáikkal, de előre borítékolható, hogy amint elmúlt április 8-a törlődik a memória és ismét az út szélén felejtik őket.

Belföld

A választópolgárok nagy része kormányváltást szeretne, de sajnos túl sokan vannak, akik csak a koordinált jelöltállításban hisznek. Hódmezővásárhely után azt hiszik, hogy ez az egyetlen járható út, a Fidesz csak akkor győzhető le, ha a teljes ellenzék egy jelölt mögé tömörül. Pedig ez egy tévedés.

Miközben migrációellenes kampányára az adófizetők pénzéből milliárdokat herdál el a kabinet, a Központi statisztikai Hivatal adatai szerint folyamatos a bevándorlás Törökországból, Szíriából és Nigériából - számol be a HírTV.

A multikhoz menekül sok dolgozó a közszférából, a kisebb cégek pedig képtelenek lépést tartani a nagyok kényszerű bérfejlesztésével – idéz a hvg.hu a lap nyomtatott változatában megjelent cikkéből.

A havi egymilliót kereső, a határon túli autonómiaügyekben közreműködő miniszterelnöki megbízott, Szili Katalin nemrégiben kezdett fideszes fórumokon kampányolni. Most pedig a kormánypropagandát hirdető Magyar Időknek nyilatkozott.

Míg a kormány szavakban a migráció minden formáját ellenzi, a valóságban titkos migránsok ezrei és kötvényes migránsok tízezrei számára biztosított letelepedési lehetőséget Magyarországon az elmúlt évek során.

Életmód

Az együttes tavasszal csak három koncertet ad: március 17-én a győri Audi Arénában, március 24-én a debreceni Főnix Csarnokban, április 6-án pedig a Papp László Budapest Sportarénában lépnek színpadra.

A hagyományos húshagyókeddi máglyagyújtással és a telet jelképező koporsó elégetésével véget ért Mohácson az idei busójárás, amelynek hétvégi fő programjaira több tízezren voltak kíváncsiak.

Sport

"Mindenki ezt kérdezi tőlünk, hogy milyen érzés, de még mi se tudjuk" - jelentette ki Burján. "Burján Csaba olimpiai bajnok. Még ízlelgetem. A név elé nem lehet írni, mint a doktort? Csak így mutatkoznék be".

A Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor összeállítású magyar csapat aranyérmet szerzett a férfi 5000 méteres rövidpályás gyorskorcsolyaváltók csütörtöki döntőjében a phjongcshangi téli olimpián.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.