Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Jobbik: alaptörvény-ellenes a közigazgatási bíróvá válás szabályainak tervezett megváltoztatása

Staudt Gábor szerint a kormányzat úgy próbálja beállítani, mintha csak arról lenne szó, hogy a közigazgatási gyakorlatért jár majd plusz pont, valójában azonban az új szabályok a közigazgatási bíróvá válás pontrendszerén úgy változtatnának, hogy egy 6-8 éves gyakorlattal rendelkező bírósági titkár kétszeres hátrányba kerülhet egy közigazgatásban dolgozó jogi előadó mögött, akinek nincs bírósági gyakorlata.
    
Úgy vélte: egy ilyen pontrendszer alapján korlátlanul "be lehet nyomni" bírónak a közigazgatásban vagy akár a minisztériumokban dolgozó embereket.

Hangsúlyozta: arra már volt példa, hogy a kormány sarkalatos rendelkezéseket feles törvénnyel akart áthágni, legutóbb a plakáttörvény esetében, azonban az már az "arroganciának és a pofátlanságnak" egy újabb szintje, hogy most rendelettel szeretnének sarkalatos rendelkezést igénylő tárgyköröket szabályozni. "A Fidesz nagyon félhet, hogy ha 2018 előtt rendeletekben, ily módon bele szeretne nyúlni a független igazságszolgáltatás rendszerébe" - fogalmazott Staudt Gábor.

Közölte: ha kell, a Jobbik az Alkotmánybírósághoz fordul az ügyben.
    
Hangsúlyozta: nem szabad lebecsülni a közigazgatási bíróságok szerepét, hiszen ott közbeszerzéseket, adózást, választási eljárást és közérdekű adatokat érintő kérdésekben is születnek döntések.

Trócsányi László igazságügyi miniszter és Vízkelety Mariann igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkár az MTI-nek hétfőn elküldött közleményében azt írta: az Igazságügyi Minisztérium (IM) fontosnak tartja, hogy a közigazgatási bírói álláshelyekre egyenlő eséllyel pályázhassanak a bíróságokról és a közigazgatásból jelentkezők. A miniszter és az államtitkár szerint a jelenleg hatályos pontozási rendszerben nem kellőképen elismert a közigazgatásból pályázók közigazgatási szakismerete, valamint olyan kritériumokat is tartalmaz - például részvétel az Országos Bírósági Hivatal (OBH) képzésén, instruktori feladatok ellátása -, amelyeket nem tudnak teljesíteni.       A Jobbik választójogi cenzussal kapcsolatos elképzeléséről kérdésre válaszolva Staudt Gábor azt mondta: ez már korábban is szerepelt a Jobbik elképzelései között és egy választójogi csomag egy eleme, amely még kidolgozás alatt áll. Úgy vélte: nem ördögtől való ötlet és társadalmi vitára kell bocsátani, hogy alapfokú végzettséghez kössék a választójogot. Szerinte ez nem feltétlenül jelenti a nyolc általános elvégzését, hiszen az idősek esetében ez lehet négy elemi iskolai végzettség is.
    
Felmerülhet a kérdés, hogy aki nem tudta teljesíteni az alapfokú végzettséget, az tud-e dönteni az ország meghatározó ügyeiben - vetette fel. Úgy vélte: ahogyan egy magyar állampolgárságot igénylőnek is vizsgát kell tenni, úgy annak is rendelkeznie kell alapvető ismeretekkel, "aki szavazni szeretne és ide született". "Az alapfokú végzettség Magyarországon, azért nem egy elérhetetlen dolog" - indokolt.

Arra a kérdésre, hogy mikor kér bocsánatot Vona Gábor, a Jobbik elnöke a nyugdíjasokat sértő Facebook-bejegyzéséért, Staudt Gábor azt mondta: ez a bejegyzés nem a magyar nyugdíjasoknak és főleg nem 3 millió nyugdíjasnak szólt, hanem arra hívta fel a figyelmet, hogy a Fidesz aljas módon, saját politikai céljai érdekében kihasználja a nyugdíjasokat. Hozzátette: Vona Gábor nem a nyugdíjasok irányába szólt, hanem a Fidesz "aljas praktikáiról próbálta lerántani a leplet". "Akinek nem inge, az nem fogja magára venni" - jegyezte meg.

Vona Gábor közelmúltbeli Facebook-bejegyzésében amellett, hogy üdvözölte azokat a nyugdíjasokat, akik képesek függetleníteni magukat "a politika manipulációjától", két incidensre hívta fel a figyelmet, és úgy fogalmazott: a nemzeti ünnepeken rendszeres esemény, hogy "hétköznapokon kedves bácsikák és nénikék magukból kivetkőzve ugranak egymásnak, vért akarnak ontani remegő kezeikkel, ordibálnak trágárul és hörgik fel a XX. század minden traumáját".

A Hungarocontrol által a Szövetség a Nemzetért Alapítványnak biztosított 300 milliós támogatást firtató kérdésre Staudt Gábor azt mondta: a kormány "álcivileket" töm ki hatalmas pénzekkel és nem tudni, hogy ezeket mire költik.

Pécs

A Magnus Aircraft Zrt. repülőgépgyára a nyár végére elkészül a pécs-pogányi repülőtér szomszédságában - közölte Boros László vezérigazgató a beruházás helyszínén megtartott bokrétaünnepen szerdán újságírókkal.

Jogerősen tényleges életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte a Pécsi ítélőtábla szerdán azt a férfit, akit egy hajléktalan megölésével, valamint azzal vádoltak, hogy társaival több mint egy tucat betörést, rablást követett el 2013-ban és 2014-ben Baranyában - tájékoztatta a táblabíróság az MTI-t.

A szerdától induló permetezésekre az éjjeli órákban kerül sor, 00:00 órától hajnal 6:00-ig. A BIOKOM kéri az érintett lakosságot a szükséges intézkedések elvégzésére, pl.: ablakok becsukása, növények letakarása, szabadban száradó ruhák beszedése stb.

Többen is felhívták az elmúlt napokban Mellár Tamást, aki azzal vált a hírek főszereplőjévé, hogy a Párbeszéd-frakcióba beülve megmenti annak létét. Szabó Tímea, a képviselőcsoport vezetője azt állította, más baloldali , elsősorban liberális ellenzéki politikusok le akarták beszélni Mellárt a csatlakozásról.

Felkészült a kritikákra, de nem tartja árulásnak Mellár Tamás független parlamenti képviselő azt, hogy beszáll Párbeszéd párt országgyűlési frakciójába.

Devizahitelesek

Közben a fideszesek megszavazták több tízezer magyar család kilakoltatását

Most megvolt hozzá a bátorságuk. A beadvány egyik legfontosabb követelése az volt, hogy a végrehajtási eljárások 2019. december 31-ig felfüggesztésre kerüljenek, ezzel elegendő időt biztosítva az Országgyűlésnek arra, hogy a szükséges adósmentő, és hitelválság-kezelő jogszabályokat megalkossa.

A Jobbik új eszközöket vetne be a kilakoltatások ellen

Z. Kárpát Dániel a Jobbik alelnöke hétfői budapesti sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy pártja a régiek mellett új módszerekkel is küzdene a devizakárosultak kilakoltatásai ellen, amik a választások után, a kilakoltatási moratórium végével újult erővel folytatódnak.

Belföld

Még szombaton történt, hogy Hort és Csány közötti vasúti átjáróban az ott közlekedő tehervonat elé vetette magát egy asszony négyéves unokájával. Mindketten meghaltak.

Jól indul a 2018-2022-es parlamenti évad. Z. Kárpát Dániel gyakorlatilag üres kormánypárti széksorok előtt volt kénytelen elmondani a napirend utáni beszédét. Ezzel a nemes gesztussal kezdte meg a munkáját a negyedik Orbán-kormány.

A baranyai lány nem tudta, hogy terhes. A történetről az Országos Mentőszolgálat Facebook-oldala számolt be: „Nem várt fordulat lepte meg bajtársainkat Baranya megyében.”

Kifizethetetlen: átlag 149 ezer forint egy budapesti albérlet. Ellenzéki pártok a Jobbikkal az élen évek óta szorgalmazzák, hogy a kormány indítson nagyszabású bérlakás-építési programot, de hiába.

Szétrohadt, rozsdaette mentőautóról szóló videót tett közzé tegnap Facebook oldalán a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége. Ezekkel a kocsikkal kellene súlyos beteg, gyors segítségre szoruló emberekért menni. Az Országos Mentőszolgálat vezetése szerint azonban ez egyáltalán nem veszélyes.

Életmód

Tizenkét produkcióval - köztük gengszterkomédiával, operettel, illetve a L'art pour l'art Társulat estjével - várja a nagyközönséget június 21. és augusztus 4. között a Pécsi Nyári Színház a baranyai megyeszékhelyen.

Színes, izgalmas kiállításokkal, előadásokkal és foglalkozásokkal várják a régészet napján, szombaton a látogatókat Pécsen, a Janus Pannonius Múzeumban (JPM).

Sport

Bejelentették, a nagy múltú PMFC-t működtető Zrt.-nél elfogyott a baranyai csapatra szánt pénz, mindenki mehet, amerre akar.

Az oroszországi foci-vb ma délután kezdődik. Két hétig a csoportmeccseken drukkolhatunk, majd újabb két hét, és az egyenes kieséses szakaszban már nincs lehetőség a javításra.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.