Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Hiába áll a határzár, egyre többen jönnek át rajta

Közel 500 ember egy ideig mindenképp legálisan nálunk maradhat. A menedékkérelmüket viszont sokan nem adják be, mert egyes esetekben heteket kell várni a kerítés melletti pusztában, amíg eljutnak/visszakísérik őket a tranzitzónáig. 

Egyre többen választják az illegális határátlépést. Jól megszigorították július 5-e óta... Január óta közel a hétszeresére nőtt az elfogott irreguláris migránsok, vagyis a határsértőként az országba lépő külföldi állampolgárok száma a "Magyar" Helsinki Bizottság legfrissebb kiadott jelentése szerint.

Az is látszik, hogy a kerítés másik oldalán lévő, de még jelenleg is magyar területnek számító sávba visszakényszerítést lehetővé tevő 8 kilométeres szabályozás július 5-i hatálybalépése óta jócskán megcsappant azok száma, akik a hivatalos utat bejárva menedékkérelmet nyújtanak be Magyarországon.

 252-en nemzetközi védelmet, 87-en menekült-, 165-en pedig oltalmazott státuszt kaptak. Ennél sokkal többen vannak, akiket itthon parkoltatnak a magyar hatóságok. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság szóbeli tájékoztatására hivatkozva az MHB azt írja, hogy a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal intézményeiben július 25-én összesen 1237 menedékkérő tartózkodott, többségük őrizetben. Közülük 541-en nyílt befogadó állomáson, míg 696-an menekültügyi őrizetben.

A dublinin átadások, vagyis a menedékjogot nem kapó migránsok visszaküldése során 348 menedékkérőt küldtek vissza Magyarországra. 180-at Németországból, 51-et Svájcból. Magyarország ehhez képest csak 114 határsértőt küldött vissza Szerbiába, akiknek a nagy része azonban balkáni országok állampolgára, szírek, afgánok, irakiak, szomáliaiak pedig egyáltalán nincsenek köztük. 2015. szeptember 15. és 2016. július 10. között a Szegedi Törvényszéken 2 880 emberrel szemben indult büntetőeljárás a határzár tiltott átlépése miatt, közülük pedig 2 836 embert ítéltek el. Július 10. óta viszont egyetlen egy ilyen eljárás sem indult.

(HVG nyomán)

 

 

 

Pécs

Gyimesi Gábor

A héten tartották Budapesten a kínai kormányfő részvételével azt a diplomáciai csúcsértekezletet, amelynek keretében Orbán Viktor több fontos gazdasági szerződést kötött Kínával. Ennek keretében Páva Zsolt is aláírt egy megállapodást a kínai érdekeltségű ZTE céggel, amelyet Gyimesi Gábor, jobbikos képviselő facebook bejegyzésében kritizált.

SZ.P.: Nehéz volt elérni a képviselő urat, hogy interjút készíthessünk Önnel.

Mármint a város csődhelyzetével kapcsolatban sorra jönnek elő olyan meglepetések, amiről sem a városvezetés, sem Csizi Péter, sem a múltban ragadt elmúltnyolcévező Hoppál Péter, pénzügyi tényfeltáró államtitkár nem beszélt.

Az idei évben is megrendezésre kerül immáron 9. alkalommal a DPSE által szervezett Fuss a Rákgyógyításért rendezvény.

Külföld

Sajnos életünk részévé váltak a terrortámadások. Ebben a cikkben görbe tükröt állítunk az európai emberek tehetetlensége és naivitása elé, hogy miként reagálnak egy-egy terrorcselekményre.

Devizahitelesek

Néma József – az autóhitelesek miért mostoha gyerekei a magyar államnak?

Kormányunk kijelentette, nem kíván az autóhitelesek érdekében eljárni, mindenki próbáljon egyénileg tárgyalni a hitelezőkkel! Ez lehet jó is, de rossz is. Úgy rémlik, perek sora indul el ismét. Néma József, a pécsi pertársaság pénzügyi tanácsadója ismét nyilatkozott lapunknak.

Állami monopólium is lehetne a végrehajtás

A globális válság kitörése után, a devizahitelek tömeges bedőlésének elburjánzásával párhuzamosan szemtelenedett el a végrehajtók egy része, s a törvényekre fittyet hányva végezte és végzi tevékenységét.

Néma József – egy botrányos pécsi devizahiteles fórum margójára

Többen is csalódottan távoztak a március 24-én a Művészetek Házában az MNB tanácsadói által tartott devizahitellel kapcsolatos tájékoztató fórumról. Dr. Molnár Beáta, pertársaság ügyvédje, és Néma József pénzügyi szakértő is ott volt. Utóbbit kérdeztük a történtekről.

Életmód

Ha Fidesz és OV hódoló lennék, már biztos feltettem volna ezt a kérdést a kormánypárti médiákban, mint a megyei napilapokban, a TV2-ben vagy az Origó hírportálon.

Belföld

Az Állami Számvevőszék befejezte a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. gazdálkodásának 2011-2014 közötti időszakra kiterjedő megfelelőségi ellenőrzését.

Az érvénytelen népszavazás sikerét hirdető plakáton nem jól olvasható a megrendelő neve, erre pedig az NVB is felhívta a figyelmet, hogy láthatóan fel kell tüntetni. A számok a szavazók arányát jelöli.

Péntektől vasárnapig 165 határsértőt tartóztattak föl az ország területén - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn az MTI-t.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.