Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Ha mákjuk lesz, nem lesz csőd – MÁK-juk pedig lesz

Rohamléptekkel halad a csődhelyzet felé Pécs városa, a héten három ellenzéki párt is erről tartott sajtótájékoztatót, miközben a FIDESZ prominensei menekülnek a kérdés elől.

Már májusban, a 2016-os költségvetés lezárásakor lehetett látni, hogy óriási a baj, maga a város mintegy 5-6 milliárd forintos hiánnyal küszködik, és ebben még nincsenek benne az önkormányzati tulajdonú cégek, amelyek közül nem egy valóságos pénznyelőnek bizonyul.

Nem csoda, hogy felemelte a szavát az MSZP – hogy milyen alapon, amikor ők negyvenmilliárdos adósságot hagytak hátra –, az ÖPE – ők legalább néhány konkrét javaslatot is megfogalmaztak – és a Jobbik is, amelyik az egyetlen a három párt közül, akik még nem voltak vezető pozícióban a közgyűlésben.

Fogarasi Gábor sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy egyértelmű Páva Zsolt felelőssége, és nem érti, hogy miért bujkál a kérdések elől Csizi Péter egykori alpolgármester, mostani országgyűlési képviselő. Álláspontja szerint semmi különbség nincs az MSZP és a FIDESZ között, mindkettő haveri köröknek lapátolja ki a pénzt a városból, és csődbe viszi-vitte Pécset. Kiemelte, hogy a városi cégek élén nem pécsi emberek állnak, akiknek csillagászati fizetéseik vannak, és ugyan szakembereknek harangozták be őket, összességében milliárdos hiányt halmoznak fel.

(Információink szerint komoly baj van a Tükebusznál, A Pécsi Vagyonhasznosító gazdasági célú ingatlanokat kezel és gondoz, ehhez képest önkormányzati segítséget kér, megállíthatatlanul folyik ki a pénz a PSN Zrt-ből, a ZSÖK az állami támogatás ellenére súlyos fizetési gondokkal küzd, arról nem is beszélve, hogy az utóbbi kettőnél komoly hiányosságokat tárt fel az Állami Számvevőszék is.)

Mindenesetre Páva Zsolt most Magyar Államkincstár szakembereinek segítségét kérte, ez magyarra lefordítva gyakorlatilag csődbiztosok érkezését jelenti, csak a stabilitási törvény miatt nem így nevezik őket. Egyébként hasonlóra már volt példa az elmúlt nyolc év Fideszes városvezetése alatt, Szebellédi István próbálkozott átvilágítani és rendbe tenni Pécs kiadási és bevételi oldalát.

Gyimesi Gábor Jobbikos képviselő azt emelte ki, hogy a hasonló nagyságú megyei jogú városokhoz képest nagyon kevés Pécs önálló adóbevétele, és az ingatlanértékesítések is csak ideiglenes megoldást jelenthetnek, hiszen maga a költségvetés nem stabil.

Pécs

Megnyílt szerdán a pécsi Janus Pannonius Múzeum (JPM) megújított mecseki bányászati kiállítása. A mintegy 200 bányászati emléket és eszközt bemutató felszíni tárlat a Vasarely Múzeummal szomszédos épületben kapott helyet.

A kiemelkedő munkát végzett utánpótlásedzők és tehetséggondozó tanárok közül idén is tízen vehették át az egymillió forinttal járó Mol Mester-M díjat. Díjazták a művészet és a tudomány területén példamutató tevékenységet végzett pedagógusokat is, köztük Simon Péter pécsi fizikatanárt is.

Miközben a sajtó az ellenzéki pártok közötti egyeztetésekkel van elfoglalva, hogy ki kinek a javára fog, vagy nem fog visszalépni, és ezt még ál-közvéleménykutatási eredményekkel is igazolni akarják, egy fontos dologról elfeledkezünk. Talán ez a legérdekesebb, ezért kell olyasmit erőltetni, ami nem megy.

Az Országos Horvát Önkormányzat dél-dunántúli központjának otthont adó házat adtak át hétfőn Pécsen. Az 500 négyzetméteres horvát ház a nemzetiségi önkormányzat irodájának és a magyarországi horvátok tudományos intézetének lesz az otthona.

A BIOKOM Nonprofit Kft. kéri a tisztelt pécsi lakosokat, hogy – amennyiben lehetőségük nyílik és megoldható – úgy ma délután legkésőbb 17:00 óráig szíveskedjenek gondoskodni a hazajutásról, mert az előrejelzések szerint várhatóan nagy mennyiségű ónos eső hullik majd.

Devizahitelesek

A Jobbik együttműködési megállapodást írt alá az Adóskamarával

A Jobbik együttműködési megállapodást írt alá a jogászokat, civil érdekvédőket és banki károsultakat tömörítő Adóskamarával - jelentette be a párt alelnöke pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján.

A Jobbik nem hagyja, hogy kampányfogássá tegyék a devizakárosultak képviseletét

Amíg a kormányzat megkapja a devizahitelesek szavazatát megígérik, hogy foglalkoznak a problémáikkal, de előre borítékolható, hogy amint elmúlt április 8-a törlődik a memória és ismét az út szélén felejtik őket.

Belföld

A havi egymilliót kereső, a határon túli autonómiaügyekben közreműködő miniszterelnöki megbízott, Szili Katalin nemrégiben kezdett fideszes fórumokon kampányolni. Most pedig a kormánypropagandát hirdető Magyar Időknek nyilatkozott.

Míg a kormány szavakban a migráció minden formáját ellenzi, a valóságban titkos migránsok ezrei és kötvényes migránsok tízezrei számára biztosított letelepedési lehetőséget Magyarországon az elmúlt évek során.

Komlóska polgármestere, Köteles László a Magyar Nemzetnek adott interjúban beszélt arról, hogy szerinte a Fidesz a települési autonómia felszámolására törekszik, 2018 kérdése pedig az, hogy demokrácia vagy diktatúra lesz-e.

„A sors fintora, hogy ma pont azok miatt fojtogató otthon a légkör, akiktől sokan a megváltást várták.” Ismerjék meg Ádám történetét, aki egészen Ausztráliáig menekült a hazai közélet és társadalom mocsara elől.

Magyarországon vasárnaptól számítva négy nap alatt 21-en fagytak halálra, többségükben fűtetlen lakásokban, illetve kórházba kerülésük után, mert már nem tudtak rajtuk segíteni.

Életmód

Az együttes tavasszal csak három koncertet ad: március 17-én a győri Audi Arénában, március 24-én a debreceni Főnix Csarnokban, április 6-án pedig a Papp László Budapest Sportarénában lépnek színpadra.

A hagyományos húshagyókeddi máglyagyújtással és a telet jelképező koporsó elégetésével véget ért Mohácson az idei busójárás, amelynek hétvégi fő programjaira több tízezren voltak kíváncsiak.

Sport

"Mindenki ezt kérdezi tőlünk, hogy milyen érzés, de még mi se tudjuk" - jelentette ki Burján. "Burján Csaba olimpiai bajnok. Még ízlelgetem. A név elé nem lehet írni, mint a doktort? Csak így mutatkoznék be".

A Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor összeállítású magyar csapat aranyérmet szerzett a férfi 5000 méteres rövidpályás gyorskorcsolyaváltók csütörtöki döntőjében a phjongcshangi téli olimpián.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.