Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Ha mákjuk lesz, nem lesz csőd – MÁK-juk pedig lesz

Rohamléptekkel halad a csődhelyzet felé Pécs városa, a héten három ellenzéki párt is erről tartott sajtótájékoztatót, miközben a FIDESZ prominensei menekülnek a kérdés elől.

Már májusban, a 2016-os költségvetés lezárásakor lehetett látni, hogy óriási a baj, maga a város mintegy 5-6 milliárd forintos hiánnyal küszködik, és ebben még nincsenek benne az önkormányzati tulajdonú cégek, amelyek közül nem egy valóságos pénznyelőnek bizonyul.

Nem csoda, hogy felemelte a szavát az MSZP – hogy milyen alapon, amikor ők negyvenmilliárdos adósságot hagytak hátra –, az ÖPE – ők legalább néhány konkrét javaslatot is megfogalmaztak – és a Jobbik is, amelyik az egyetlen a három párt közül, akik még nem voltak vezető pozícióban a közgyűlésben.

Fogarasi Gábor sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy egyértelmű Páva Zsolt felelőssége, és nem érti, hogy miért bujkál a kérdések elől Csizi Péter egykori alpolgármester, mostani országgyűlési képviselő. Álláspontja szerint semmi különbség nincs az MSZP és a FIDESZ között, mindkettő haveri köröknek lapátolja ki a pénzt a városból, és csődbe viszi-vitte Pécset. Kiemelte, hogy a városi cégek élén nem pécsi emberek állnak, akiknek csillagászati fizetéseik vannak, és ugyan szakembereknek harangozták be őket, összességében milliárdos hiányt halmoznak fel.

(Információink szerint komoly baj van a Tükebusznál, A Pécsi Vagyonhasznosító gazdasági célú ingatlanokat kezel és gondoz, ehhez képest önkormányzati segítséget kér, megállíthatatlanul folyik ki a pénz a PSN Zrt-ből, a ZSÖK az állami támogatás ellenére súlyos fizetési gondokkal küzd, arról nem is beszélve, hogy az utóbbi kettőnél komoly hiányosságokat tárt fel az Állami Számvevőszék is.)

Mindenesetre Páva Zsolt most Magyar Államkincstár szakembereinek segítségét kérte, ez magyarra lefordítva gyakorlatilag csődbiztosok érkezését jelenti, csak a stabilitási törvény miatt nem így nevezik őket. Egyébként hasonlóra már volt példa az elmúlt nyolc év Fideszes városvezetése alatt, Szebellédi István próbálkozott átvilágítani és rendbe tenni Pécs kiadási és bevételi oldalát.

Gyimesi Gábor Jobbikos képviselő azt emelte ki, hogy a hasonló nagyságú megyei jogú városokhoz képest nagyon kevés Pécs önálló adóbevétele, és az ingatlanértékesítések is csak ideiglenes megoldást jelenthetnek, hiszen maga a költségvetés nem stabil.

Pécs

A Magnus Aircraft Zrt. repülőgépgyára a nyár végére elkészül a pécs-pogányi repülőtér szomszédságában - közölte Boros László vezérigazgató a beruházás helyszínén megtartott bokrétaünnepen szerdán újságírókkal.

Jogerősen tényleges életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte a Pécsi ítélőtábla szerdán azt a férfit, akit egy hajléktalan megölésével, valamint azzal vádoltak, hogy társaival több mint egy tucat betörést, rablást követett el 2013-ban és 2014-ben Baranyában - tájékoztatta a táblabíróság az MTI-t.

A szerdától induló permetezésekre az éjjeli órákban kerül sor, 00:00 órától hajnal 6:00-ig. A BIOKOM kéri az érintett lakosságot a szükséges intézkedések elvégzésére, pl.: ablakok becsukása, növények letakarása, szabadban száradó ruhák beszedése stb.

Többen is felhívták az elmúlt napokban Mellár Tamást, aki azzal vált a hírek főszereplőjévé, hogy a Párbeszéd-frakcióba beülve megmenti annak létét. Szabó Tímea, a képviselőcsoport vezetője azt állította, más baloldali , elsősorban liberális ellenzéki politikusok le akarták beszélni Mellárt a csatlakozásról.

Felkészült a kritikákra, de nem tartja árulásnak Mellár Tamás független parlamenti képviselő azt, hogy beszáll Párbeszéd párt országgyűlési frakciójába.

Devizahitelesek

Közben a fideszesek megszavazták több tízezer magyar család kilakoltatását

Most megvolt hozzá a bátorságuk. A beadvány egyik legfontosabb követelése az volt, hogy a végrehajtási eljárások 2019. december 31-ig felfüggesztésre kerüljenek, ezzel elegendő időt biztosítva az Országgyűlésnek arra, hogy a szükséges adósmentő, és hitelválság-kezelő jogszabályokat megalkossa.

A Jobbik új eszközöket vetne be a kilakoltatások ellen

Z. Kárpát Dániel a Jobbik alelnöke hétfői budapesti sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy pártja a régiek mellett új módszerekkel is küzdene a devizakárosultak kilakoltatásai ellen, amik a választások után, a kilakoltatási moratórium végével újult erővel folytatódnak.

Belföld

Még szombaton történt, hogy Hort és Csány közötti vasúti átjáróban az ott közlekedő tehervonat elé vetette magát egy asszony négyéves unokájával. Mindketten meghaltak.

Jól indul a 2018-2022-es parlamenti évad. Z. Kárpát Dániel gyakorlatilag üres kormánypárti széksorok előtt volt kénytelen elmondani a napirend utáni beszédét. Ezzel a nemes gesztussal kezdte meg a munkáját a negyedik Orbán-kormány.

A baranyai lány nem tudta, hogy terhes. A történetről az Országos Mentőszolgálat Facebook-oldala számolt be: „Nem várt fordulat lepte meg bajtársainkat Baranya megyében.”

Kifizethetetlen: átlag 149 ezer forint egy budapesti albérlet. Ellenzéki pártok a Jobbikkal az élen évek óta szorgalmazzák, hogy a kormány indítson nagyszabású bérlakás-építési programot, de hiába.

Szétrohadt, rozsdaette mentőautóról szóló videót tett közzé tegnap Facebook oldalán a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége. Ezekkel a kocsikkal kellene súlyos beteg, gyors segítségre szoruló emberekért menni. Az Országos Mentőszolgálat vezetése szerint azonban ez egyáltalán nem veszélyes.

Életmód

Tizenkét produkcióval - köztük gengszterkomédiával, operettel, illetve a L'art pour l'art Társulat estjével - várja a nagyközönséget június 21. és augusztus 4. között a Pécsi Nyári Színház a baranyai megyeszékhelyen.

Színes, izgalmas kiállításokkal, előadásokkal és foglalkozásokkal várják a régészet napján, szombaton a látogatókat Pécsen, a Janus Pannonius Múzeumban (JPM).

Sport

Bejelentették, a nagy múltú PMFC-t működtető Zrt.-nél elfogyott a baranyai csapatra szánt pénz, mindenki mehet, amerre akar.

Az oroszországi foci-vb ma délután kezdődik. Két hétig a csoportmeccseken drukkolhatunk, majd újabb két hét, és az egyenes kieséses szakaszban már nincs lehetőség a javításra.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.