Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Ha mákjuk lesz, nem lesz csőd – MÁK-juk pedig lesz

Rohamléptekkel halad a csődhelyzet felé Pécs városa, a héten három ellenzéki párt is erről tartott sajtótájékoztatót, miközben a FIDESZ prominensei menekülnek a kérdés elől.

Már májusban, a 2016-os költségvetés lezárásakor lehetett látni, hogy óriási a baj, maga a város mintegy 5-6 milliárd forintos hiánnyal küszködik, és ebben még nincsenek benne az önkormányzati tulajdonú cégek, amelyek közül nem egy valóságos pénznyelőnek bizonyul.

Nem csoda, hogy felemelte a szavát az MSZP – hogy milyen alapon, amikor ők negyvenmilliárdos adósságot hagytak hátra –, az ÖPE – ők legalább néhány konkrét javaslatot is megfogalmaztak – és a Jobbik is, amelyik az egyetlen a három párt közül, akik még nem voltak vezető pozícióban a közgyűlésben.

Fogarasi Gábor sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy egyértelmű Páva Zsolt felelőssége, és nem érti, hogy miért bujkál a kérdések elől Csizi Péter egykori alpolgármester, mostani országgyűlési képviselő. Álláspontja szerint semmi különbség nincs az MSZP és a FIDESZ között, mindkettő haveri köröknek lapátolja ki a pénzt a városból, és csődbe viszi-vitte Pécset. Kiemelte, hogy a városi cégek élén nem pécsi emberek állnak, akiknek csillagászati fizetéseik vannak, és ugyan szakembereknek harangozták be őket, összességében milliárdos hiányt halmoznak fel.

(Információink szerint komoly baj van a Tükebusznál, A Pécsi Vagyonhasznosító gazdasági célú ingatlanokat kezel és gondoz, ehhez képest önkormányzati segítséget kér, megállíthatatlanul folyik ki a pénz a PSN Zrt-ből, a ZSÖK az állami támogatás ellenére súlyos fizetési gondokkal küzd, arról nem is beszélve, hogy az utóbbi kettőnél komoly hiányosságokat tárt fel az Állami Számvevőszék is.)

Mindenesetre Páva Zsolt most Magyar Államkincstár szakembereinek segítségét kérte, ez magyarra lefordítva gyakorlatilag csődbiztosok érkezését jelenti, csak a stabilitási törvény miatt nem így nevezik őket. Egyébként hasonlóra már volt példa az elmúlt nyolc év Fideszes városvezetése alatt, Szebellédi István próbálkozott átvilágítani és rendbe tenni Pécs kiadási és bevételi oldalát.

Gyimesi Gábor Jobbikos képviselő azt emelte ki, hogy a hasonló nagyságú megyei jogú városokhoz képest nagyon kevés Pécs önálló adóbevétele, és az ingatlanértékesítések is csak ideiglenes megoldást jelenthetnek, hiszen maga a költségvetés nem stabil.

Pécs

Gyimesi Gábor

A héten tartották Budapesten a kínai kormányfő részvételével azt a diplomáciai csúcsértekezletet, amelynek keretében Orbán Viktor több fontos gazdasági szerződést kötött Kínával. Ennek keretében Páva Zsolt is aláírt egy megállapodást a kínai érdekeltségű ZTE céggel, amelyet Gyimesi Gábor, jobbikos képviselő facebook bejegyzésében kritizált.

SZ.P.: Nehéz volt elérni a képviselő urat, hogy interjút készíthessünk Önnel.

Mármint a város csődhelyzetével kapcsolatban sorra jönnek elő olyan meglepetések, amiről sem a városvezetés, sem Csizi Péter, sem a múltban ragadt elmúltnyolcévező Hoppál Péter, pénzügyi tényfeltáró államtitkár nem beszélt.

Az idei évben is megrendezésre kerül immáron 9. alkalommal a DPSE által szervezett Fuss a Rákgyógyításért rendezvény.

Külföld

Sajnos életünk részévé váltak a terrortámadások. Ebben a cikkben görbe tükröt állítunk az európai emberek tehetetlensége és naivitása elé, hogy miként reagálnak egy-egy terrorcselekményre.

Devizahitelesek

Néma József – az autóhitelesek miért mostoha gyerekei a magyar államnak?

Kormányunk kijelentette, nem kíván az autóhitelesek érdekében eljárni, mindenki próbáljon egyénileg tárgyalni a hitelezőkkel! Ez lehet jó is, de rossz is. Úgy rémlik, perek sora indul el ismét. Néma József, a pécsi pertársaság pénzügyi tanácsadója ismét nyilatkozott lapunknak.

Állami monopólium is lehetne a végrehajtás

A globális válság kitörése után, a devizahitelek tömeges bedőlésének elburjánzásával párhuzamosan szemtelenedett el a végrehajtók egy része, s a törvényekre fittyet hányva végezte és végzi tevékenységét.

Néma József – egy botrányos pécsi devizahiteles fórum margójára

Többen is csalódottan távoztak a március 24-én a Művészetek Házában az MNB tanácsadói által tartott devizahitellel kapcsolatos tájékoztató fórumról. Dr. Molnár Beáta, pertársaság ügyvédje, és Néma József pénzügyi szakértő is ott volt. Utóbbit kérdeztük a történtekről.

Életmód

Ha Fidesz és OV hódoló lennék, már biztos feltettem volna ezt a kérdést a kormánypárti médiákban, mint a megyei napilapokban, a TV2-ben vagy az Origó hírportálon.

Belföld

Az Állami Számvevőszék befejezte a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. gazdálkodásának 2011-2014 közötti időszakra kiterjedő megfelelőségi ellenőrzését.

Az érvénytelen népszavazás sikerét hirdető plakáton nem jól olvasható a megrendelő neve, erre pedig az NVB is felhívta a figyelmet, hogy láthatóan fel kell tüntetni. A számok a szavazók arányát jelöli.

Péntektől vasárnapig 165 határsértőt tartóztattak föl az ország területén - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn az MTI-t.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.