Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Gazdaságilag és emberségben is együtt fejlődünk?

Sokszor kerülünk olyan helyzetbe, ami nem magunk akaratából történik. Gondolok olyanokra, mikor pont akkor kapunk mindenhol piros lámpát, pont akkor öntöm le magam kávéval, pont akkor ugrál össze szeretett háziállatunk, amikor nem kellene elkésni a munkából. Ezek az élet csíntalan húzásai, miközben felméri spontán tűrőképességeinket, problémamegoldó képességeinket. De nyilván - mint szól a mondás - „ahány ház, annyi szokás”, annyiféle ember, megannyi felfogás, különféle megoldás.

Mi történik akkor, ha ezeknél a dolgoknál súlyosabb, kivitelezhetetlenebb problémák nehezednek ránk? Amikor nem látjuk az alagút végén rejlő fényt, amikor nehezen tudjuk elfogadni sanyarú sorsunkat, mert az élet, a sors, a körülöttünk lévő befolyások csak egy bizonyos réteget érnek el és fizetnek „tetteiért”. Azért tettem idézőjelbe, mert nem minden esetben olyan személyekkel történik negatív és a társdalommal szemben kevésbé egyenlő történelmi csapás, amit elbírnának. Ezekben a dolgokban kellene segítenünk és támogatnunk nekünk, akik nem küzdünk ilyen problémákkal.

„2018, a családok évé”-t szeretném kifejteni lényegében hosszú bevezetésem ellenére.

Sokan gondolják úgy, ez az év a családokról szól, de nem veszik figyelembe azt, ami valójában történik. Mi történik valójában? Átlagosan 10 családot lakoltatnak ki nap, mint nap. Átlagosan 100 ember kerül az utcára nap, mint nap. Átlagosan 1000 ember veszíti el a hitét abban, hogy megéli-e holnapot nap, mint nap. Nekik ki segít? Látják-e vajon az alagút végén rejlő fényt? Az egész addigi életük semmibe veszett, hajléktalanok lettek, de ugyebár ez a családok éve. A családok éve annak, akiknek nincs hitele, nem kell nélkülözni, semmi gondjuk nincs az egész életben, mert olyan protekcióval rendelkeznek az élethez, ami nekik megjár (?). Rengeteg hajléktalan, otthontalan emberrel szembesülök minden egyes nap. Mikor jutottak erre a szintre? Mikor volt az az Isteni nagy pofon, ami őket ennyire a földbe döngölte? Miért vannak társadalmi megkülönböztetések? Miért érdemel többet az egyik a másik embernél? Miért nincs egyenlőség? Miért nincs jogunk, akaratunk jobb emberi szándékunk ahhoz, hogy ezeknek az embereknek segédkezet nyújtsunk és csak egy pillanatig belegondoljunk helyzetükbe?

Természetesen vannak olyan kevésbé szocializálódott személyek, akikben elveszett minden remény és nem szeretnének változtatni bekövetkezett sorsukon, beletörődtek, úgy érzik ez a büntetés olyan tettük miatt, amit megbántak és másképp cselekednének, ha tehetnék. Vannak olyanok is, akik szimplán nem szeretnek a felelősséget vállalni egyes dolgokért és inkább a könnyebb utat választják.

Felháborítónak tartom, hogy 2018-ra sokasodott a hajléktalan személyek száma. Szerintem csökkennie kellett volna, megoldást kellett volna találni és jobb életet teremteni azoknak az embereknek, akik helyzetükből kifolyólag önmagukon segíteni képtelenek, ha már „Magyarország erősödik”.

Sokan azt se tudjuk, miben nyilvánul meg az „erősödés”, csak elhisszük naivságunkban, mert a kormánypropaganda ezt mondja. Nem mindegy, hogy gazdaságilag növekedünk, és közben az emberség elvész belőlünk, vagy gazdaságilag és emberségben is együtt fejlődünk. Természetesen megértem én a miniszterelnök urat, hogy győzelme után, amit neki szavaztak meg Magyarország lakosai (illetve az Ukránok az Erdélyiek - őket majdnem kifelejtettem) és nem tudta a nagy ünneplésbe belesuvasztani az önzetlen cselekedetet, ami nem mellesleg alapvető pillér, ha egy országot szeretne irányítani. Az a baj, hogy a probléma nem most kezdődött, hanem amikor legelőször hatalomra került.

Sok mindenkit elvakít a TV, a híradók, aminek a fele, sőt talán az egész nem is a valóságot szemlélteti. Képesek vagyunk elfogadni alamizsnát, mert rá vagyunk szorulva, mert először orvul kifosztanak, hogy aztán felajánlják a segítséget és kizsigerelve, megvesztegetve, mint sem sejtve vakon vezetnek világtalant, hogy aztán boldogan határozottan tegyük, az X-et oda ahová semmiképp sem kellene. Mert Ő segít, mert Ő nem enged be országunkba menekülteket, mert Ő, ahogy mondja, az megegyezik a tetteivel hát pont nem!

A szavazók fele naivitásból, tudatlanságból, kevés információ által rászavazott. ÁMDE ha ez így lenne, miért lenne felháborodva annyi magyar polgár, hogy ez még is, hogy fordulhat elő? Annyi mindent megengedünk, hogy annyi mindenkin átgázoljon, mert megteheti, mert megengedjük, mert „egy fecske nem csinál nyarat” - mondja ezt 6 millió magyar ember. Kitapasztalta az évek során, hogy a magyar ember gyáva, megvesztegethető, kizsigerelhető, megtéveszthető, naiv, hiszékeny tulajdonságokkal rendelkezik. Egy uralkodni vágyó, hataloméhes személynek ezek a dolgok csökkentik éhségét. A választás csak arra volt jó, hogy újból szembesüljünk azzal, nem Demokráciát köszöntünk reggelente, a nép szava semmit sem ér, hogy egy magyar embert bármikor eltiporhatnak. 2018. április 8.-án Magyarország újra sötétségbe borult.

Elek Nikolett írása.

Pécs

Csak néhány pécsi polgár jelent meg tegnap a Városházán a közmeghallgatáson, közülük mindössze hárman intéztek kérdéseket a város vezetőihez. Illetve csak az alpolgármesterekhez és a főépítészhez lehetett kérdést intézni, hiszen polgármester úr nem tartotta fontosnak, hogy megjelenjen ezen az alkalmon.

Sok véleményt, írást kapunk, és ez adta az ötletet, hogy fiatal olvasóinknak lehetőséget biztosítunk, hogy oldalunkon megjelenhessen cikkük. Először Németh Gergely írását tesszük közzé.

A kormányzat eltaposná a hazai közoktatás fajsúlyos részét jelentő – mintegy negyedmillió nappali rendszerben oktatott diákot, huszonötezer főállásban foglalkoztatott tanárt, számos egyéb munkakörben alkalmazott dolgozót felölelő – szakképzési rendszer megmaradt szabadságának utolsó darabjait.

Megkezdődött Pécs város közgyűlésének novemberi ülése, és már a napirend előtti felszólalások során felkaphatta a fejét, akinek füle van a politikához. Fogarasi Gábor felszólalásával kezdődött, aki a 22-es busz fordulójának veszélyességére hívta fel a figyelmet.

Több tízezer ember életét tették tönkre, a Jobbik kárpótlást követel. Az Alkotmánybíróság döntéssel egyértelművé vált: a magyar kormány az emberi jogok védelméről szóló nemzetközi szerződést is megszegve vette el a rokkantnyugdíjasok juttatásainak nagy részét.

Devizahitelesek

Május óta több mint 2400 kilakoltatás történt Magyarországon

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar honlapján közölt adatok szerint csak július óta 919 kilakoltatás történt, míg a moratórium májusi lejártát követően összesen 2274 esetben jártak el a hatóságok.

Közben a fideszesek megszavazták több tízezer magyar család kilakoltatását

Most megvolt hozzá a bátorságuk. A beadvány egyik legfontosabb követelése az volt, hogy a végrehajtási eljárások 2019. december 31-ig felfüggesztésre kerüljenek, ezzel elegendő időt biztosítva az Országgyűlésnek arra, hogy a szükséges adósmentő, és hitelválság-kezelő jogszabályokat megalkossa.

Belföld

Sok véleményt, írást kapunk, és ez adta az ötletet, hogy fiatal olvasóinknak lehetőséget biztosítunk, hogy oldalunkon megjelenhessen cikkük. Először Németh Gergely írását tesszük közzé.

A kormányzat eltaposná a hazai közoktatás fajsúlyos részét jelentő – mintegy negyedmillió nappali rendszerben oktatott diákot, huszonötezer főállásban foglalkoztatott tanárt, számos egyéb munkakörben alkalmazott dolgozót felölelő – szakképzési rendszer megmaradt szabadságának utolsó darabjait.

A hatalom személyiségtorzító hatása közismert. Nem tudom elképzelni, hogy az angol királynő szotyolát köpköd a híres ascoti lóversenyen, hogy bármelyik civilizált ország vezetője a parlamentben a neki feltett kérdésekre szinte soha nem válaszol...

Miután a Fidesz-KDNP napok alatt megszüntette a lakáscélú előtakarékosság állami támogatását, egyes kormányzati megszólalások további negatív üzeneteket küldenek azoknak a magyar fiataloknak, akik még mindig azon dolgoznak, hogy önálló otthonra tegyenek szert Magyarországon.

"Innen üzenem rokonaimnak, barátaimnak, a Jobbik tagjainak, szimpatizánsainak, az ellenzéki gondolkodású magyaroknak és az egész társadalomnak, hogy nincsen szeretőm, nem csalom meg a feleségemet, boldog házasságban élünk és neveljük gyermekünket"

Életmód

Mintegy száz program várja a közönséget június 23-án a Múzeumok éjszakája kiemelt országos helyszínén, Pécsett - hangzott el a rendezvényt beharangozó keddi sajtótájékoztatón a baranyai megyeszékhelyen.

Tizenkét produkcióval - köztük gengszterkomédiával, operettel, illetve a L'art pour l'art Társulat estjével - várja a nagyközönséget június 21. és augusztus 4. között a Pécsi Nyári Színház a baranyai megyeszékhelyen.

Sport

Bejelentették, a nagy múltú PMFC-t működtető Zrt.-nél elfogyott a baranyai csapatra szánt pénz, mindenki mehet, amerre akar.

Az oroszországi foci-vb ma délután kezdődik. Két hétig a csoportmeccseken drukkolhatunk, majd újabb két hét, és az egyenes kieséses szakaszban már nincs lehetőség a javításra.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.