Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Gólzáporral indult újra a futballélet Pécsett

Az amatőr kifejezést általában az alsóbb ligákra használjuk, de Pécsett a megyei bajnokságok alatt is aktívan zajlik az élet.

A koronavírus-járvány elleni védelmi intézkedések értelmében sokáig tilos volt rendezvényeket szervezni, de még az amatőr csapatsport sem volt engedélyezett. A nemrég életbe lépett lazítások azonban lehetővé tették, hogy újra élet költözzön a pécsi grundokra.

Hosszú kihagyás után indulhatott újra a Grassroots Grund Bajnokság, amely amatőr csapatoknak ad lehetőséget arra, hogy összemérjék erejüket. Szombaton tartották a lezárások utáni első fordulót a Péchy Blanka téren, ahol végre kicsit minden olyan volt, mint a járvány előtt. A visszatérés kapcsán kérdeztük Lintinger Pétert, a szervezőstáb tagját.

Mikor szakadt meg és hol tart most a bajnokság?

Szombaton a harmadik fordulót tartottuk, az előző kettő ősszel volt. Szerencsére nagyon jól sikerült, rekordsok gól született. Még egy forduló van hátra, aztán jön a döntő, ahova a legjobb négy csapat jut be. Eleve úgy terveztük, hogy télen szünet lesz, viszont mostanra már a döntőnek kellett volna következnie. Sajnos a járvány közbeszólt, de most már szabadon szervezkedhetünk, igyekszünk bepótolni mindent. Nagyon hiányzott a játék, mert eddig szinte semmit nem lehetett, maximum egymagad rugdoshattál kapura.

Ez az első ilyen projekted?

Szerencsére nem vagyok egyedül, vannak mellettem nagyon lelkes társaim, és egy egész amatőr csapat. Közösen már sok éve szervezünk kupákat, rendszeres eseményünk az augusztus végi Faláb Kupa, amire büszkén mondhatom, hogy egy népszerű és jó hangulatú rendezvény. De bajnokságot még nem csináltunk, így a mostani helyzet nekünk is új.

Mi a helyzet a csapattal?

Még gimnáziumban, 2013 környékén alapítottunk egy csapatot, a Faláb FC-t. Kicsit szokatlan volt a helyzet, mert aki szeretett és tudott focizni, az általában el is ment ide vagy oda, megyeiben játszani, vagy akár feljebb is. Aki nem szerette, az pedig nem csinálta. Mi viszont szerettünk, ellenben nem tudtunk focizni, így maradt az, hogy megcsináljuk a magunk csapatát.

Honnan jött az ötlet a szervezéshez?

A frissen megalakult csapatunkat a barátságon túl az tartotta össze, hogy minden évben meg tudtuk mérettetni magunkat a Coca-Cola Cup (később Fair Play Cup) nevű, iskolásoknak szóló kupán. Természetesen esélyünk sem volt, mivel a többi gimi nagyon komolyan vette a dolgot, sulibusszal jöttek, volt edzőjük, mezük meg minden, mi meg csak elmentünk szórakozni, mert így nem kellett bemenni órákra. Nyáron viszont pangás volt, érettségi után pedig csak a barátságos meccsek maradtak, hiányzott a kihívás. Így született meg és erősödött folyamatosan a Faláb Kupa, ami lehetőséget ad a versengésre azoknak, akik jobban szeretnek focizni, mint amennyire tudnak. Ugyanez a szemlélet szülte meg a Grassroots Grund Bajnokságot, itt annyi a csavar, hogy nem tudjuk le egy nap alatt az egészet, hanem lehet pontokat meg gólokat számolgatni, felmérni az ellenfelet, alakítani a kereten – mint a profik, csak kicsiben.

Mennyi csapatot tudtok megszólítani?

A Faláb Kupát minden évben 6 csapattal tartjuk meg, de már régóta érezzük, hogy többre lenne igény. Viszont a baráti hangulatot nem akarjuk elveszíteni, ezért inkább szervezünk mást is, ahova többen el tudnak jönni. A Bajnokság minden amatőr előtt nyitva áll, jelenleg 9 csapat van versenyben. Ahogy megfigyeltem, kevés az összetartó, fix csapat, inkább olyan személyek vannak a helyi amatőrök közt, akik bármikor összekapnak egy brigádot és megjelennek, ha esemény van. De nem is név, vagy a mez a fontos, hanem a hangulat és a játék.

Miből áll egy amatőr bajnokság vagy kupa szervezése?

Az ismeretségek sokat számítanak, mert rögtön tudunk olyan csapatokat, akiknek érdemes szólni, ha csinálunk valamit. Ők szólnak másoknak, és így tovább, hamar megvannak a nevezők. Persze kell pálya, díjak, játékvezető, ha mindent magunk oldanánk meg, a végére elég drága lenne. Szerencsére együtt tudunk működni az MLSZ Baranya Megyei Igazgatóságával, akik támogatják az amatőr kezdeményezéseket, így ingyenes maradhat minden rendezvényünk.  

Bár a bajnokság már a végéhez közeleg, még bátran csatlakozhatnak azok, akik ki szeretnék próbálni magukat. Búslakodásra pedig semmi ok, hiszen a szervezők reményei szerint nem egyszeri rendezvényről van szó. További információ Facebookon

 

Pécs

A BIOKOM NKft. közleménye szerint útlezárásokra számíthatunk kedden és szerdán.

Az amatőr kifejezést általában az alsóbb ligákra használjuk, de Pécsett a megyei bajnokságok alatt is aktívan zajlik az élet.

A Csorba Győző Könyvtárat és fiókkönyvtárait kizárólag a védettségi igazolvánnyal rendelkező olvasók használhatják, a 18 év alattiak csak védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtt kíséretében látogathatják az intézményt.

8 darab új térfigyelő kamerát telepítettek az elmúlt hetekben Pécsett a keleti városrészben. Ezzel 130 fölé nőtt a bűnmegelőzésben és a szabálysértések gyors felderítésében segítséget nyújtó eszközök száma a városban.

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények gyanúja miatt rendeltek el nyomozást három, a Tettye Forrásház Zrt. korábbi, az előző városvezetés idején történt ügye miatt - tudatja közleményben a pécsi önkormányzat.

Belföld

A Jobbik IT elnökével, Keresztesy Gergővel pécsi látogatása kapcsán beszélgettünk a fiatalokat érintő legfontosabb ügyekről.

Az Országgyűlés kétnapos üléssel fejezi be tavaszi ülésszakát a jövő héten, ahol több fontos ügyben is szavazni fognak.

A kozosalap.hu oldalra feltöltött vitaanyagot június 30-ig bárki véleményezheti, ezután véglegesítik a szöveget, amelyet az előválasztáson minden párt minden jelöltjének vállalnia és képviselnie kell majd az előválasztáson.

Nem kellett sokat várni, hogy a „kereszténydemokrata” kormánypárt az egyházfőbe is beleszálljon

A visszalépés gondolata a Jobbik elnökének egy korábbi interjúját követően kapott szárnyra, amikor is azt nyilatkozta, hogy őt leginkább Karácsony Gergely tudná kiegészíteni.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.