Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Fideszes polgármester a Fideszes képviselőnek: javaslatod, megítélésem szerint marhaság

Kovács Péter, XVI. kerületi fideszes polgármester nyíl levélben bírálta a javaslatot, mely szerint az önkormányzatok kötelesek lennének eladni lakásvagyonukat.

Nagy port kavart a hír, miszerint a Fidesz legújabb húzása az önkormányzatok kivéreztetésében a lakásvagyon kötelező eladása. A Böröcz László fideszes országgyűlési képviselő által benyújtott javaslat alapján ugyanis amennyiben a bérlők meg kívánják venni a lakást, melyben élnek, az önkormányzat köteles azt jutányos áron (a piaci ár 20%-a) eladni nekik.

Az a kezdetektől fogva világos volt, hogy a Fidesz célja ezzel nem az elérhető árú lakhatás biztosítása, a javaslattal legfőképp a Várban élő kormánybarát bérlőket kívánják helyzetbe hozni. Mindezt úgy oldották meg, hogy nem konkrét NER-lovagokra írták a javaslatot, inkább általános érvényűre vették a megfogalmazást, és jól belerúgtak egyet az önkormányzatokba. Az esztelen javaslatra aztán onnan kapott kemény kritikát a kormány, ahonnan biztosan nem számított rá. Kovács Péter, XVI. kerületi fideszes polgármester ugyanis nyíl levélben fogalmazott meg bírálatot.

„Tisztelt Képviselő Úr! Kedves Laci! Május 11-én benyújtottál egy törvényjavaslatot az önkormányzati lakásokkal kapcsolatban. Ehhez jogod van, hiszen az Országgyűlés megválasztott képviselője vagy. De arra kérlek, vond vissza a javaslatodat. Nem tudom, mi volt a szándékod a javaslatoddal, de nem hiszem, hogy kellően átgondoltad. Javaslatod szerint a piaci ár töredékéért megvehetik a bérlők az önkormányzati bérlakásokat, nagyon kedvező feltételekkel, mindegy, hogy milyen régen laknak benne, vagy mennyi bérleti díjat fizettek eddig, az önkormányzatnak kötelező eladnia részükre." – kezdi levelét Kovács.

Majd következik a legerősebb kijelentés: „Javaslatod, megítélésem szerint marhaság.”

Kovács ezután tovább fejtegeti a javaslat logikátlanságát. Úgy véli, ezzel a kivételes lehetőséggel minden bérlő élni fog, akinek nincs pénze, ekkora összegre az is biztosan kap hitelt. Az önkormányzati lakások eladása azonban szembe megy a rendszer lényegével: a piaci albérletáraknál jóval olcsóbban bérelhető lakások átmeneti segítséget jelentenek a megromlott anyagi helyzetű, vagy fiatal lakóknak, akiknek így lehetősége nyílik utcára kerülés helyett saját ingatlanra spórolni. Ha ezeket a lakásokat az önkormányzat eladja, azzal a jelenlegi lakókon vagy a lakásmaffián kívül senki nem jár jól. A jövőben nem számíthatnának segítségre a rászorulók, fiatalok és mások, ahogy Kovács is fogalmaz: „Van állami lakásépítés? NINCS. Van önkormányzati lakásépítés? Valljuk be, az se nagyon van. Akkor a lakóknak mi marad? A piaci lakbér, vagy életük végéig a mamánál lakjanak, vagy menjenek a híd alá? Te hogyan szeretnéd?”.

2014 óta a lakásár-növekedés folyamatos jelenség hazánkban, 2018 és 2019 második negyedéve között például 21,6 százalékkal drágultak meg az ingatlanok a vidéki városokban, ami jócskán elmarad mind a minimálbér, mind az átlagbérek tapasztalható növekedésétől. Mindebben óriási szerepe van a kormány diszkrimináló alapon osztott, különféle lakás- és családtámogatási projektjeinek és annak, hogy a lakáspolitika nemlétező fogalom számukra.

Kovács levelének végén konkrét példával világít rá a javaslat értelmetlenségére: „A konkrét példa a XVI. kerületből: 2020. december 15-én költözött Sz. Sándor 5 tagú családjával a XVI. kerületi önkormányzat tulajdonában álló, Enikő utcai 64 m2-es lakótelepi lakásba. A költségelvű bérlakás havi bérleti díja: 39.808 Ft/hó. A lakást bérbeadás előtt az önkormányzat 1,2 millió forintért újíttatta fel. A bérlő eddig alig 200 ezer forint bérleti díjat fizetett. Javaslatod szerint most kb. 38 millió forintot érő lakást a bérlő, ha egy összegben fizet, akkor a piaci ár 21 százalékán, vagyis 8 millió forintért tulajdonába veheti, úgy, hogy a jogügylet időpontjában még egy éve sem bérlője az ingatlannak. Az önkormányzat meg 30 millió forintos vagyonvesztést könyvelhet el. A XVI. kerületben, más budapesti önkormányzatokhoz képest kevés az önkormányzati bérlakás, csupán 200 darab van belőle, de javaslatod így is 3-8 milliárd forint vagyonvesztéssel jár az önkormányzatunknak.”

Mi tagadás, valószínűleg a Fidesz is érzi, hogy a ’22-es választásokon nekik erősen rezeg a léc, így fejvesztve próbálnak zsebre tenni mindent, miközben tönkre teszik az országot, megágyazva ezzel jövőbeli kampányaiknak.

Pécs

A BIOKOM NKft. közleménye szerint útlezárásokra számíthatunk kedden és szerdán.

Az amatőr kifejezést általában az alsóbb ligákra használjuk, de Pécsett a megyei bajnokságok alatt is aktívan zajlik az élet.

A Csorba Győző Könyvtárat és fiókkönyvtárait kizárólag a védettségi igazolvánnyal rendelkező olvasók használhatják, a 18 év alattiak csak védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtt kíséretében látogathatják az intézményt.

8 darab új térfigyelő kamerát telepítettek az elmúlt hetekben Pécsett a keleti városrészben. Ezzel 130 fölé nőtt a bűnmegelőzésben és a szabálysértések gyors felderítésében segítséget nyújtó eszközök száma a városban.

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények gyanúja miatt rendeltek el nyomozást három, a Tettye Forrásház Zrt. korábbi, az előző városvezetés idején történt ügye miatt - tudatja közleményben a pécsi önkormányzat.

Belföld

A Jobbik IT elnökével, Keresztesy Gergővel pécsi látogatása kapcsán beszélgettünk a fiatalokat érintő legfontosabb ügyekről.

Az Országgyűlés kétnapos üléssel fejezi be tavaszi ülésszakát a jövő héten, ahol több fontos ügyben is szavazni fognak.

A kozosalap.hu oldalra feltöltött vitaanyagot június 30-ig bárki véleményezheti, ezután véglegesítik a szöveget, amelyet az előválasztáson minden párt minden jelöltjének vállalnia és képviselnie kell majd az előválasztáson.

Nem kellett sokat várni, hogy a „kereszténydemokrata” kormánypárt az egyházfőbe is beleszálljon

A visszalépés gondolata a Jobbik elnökének egy korábbi interjúját követően kapott szárnyra, amikor is azt nyilatkozta, hogy őt leginkább Karácsony Gergely tudná kiegészíteni.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.