Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

"A fiatalok problémáival nem törődnek": Interjú Keresztesy Gergővel, a Jobbik IT elnökével

A Jobbik IT elnökével, Keresztesy Gergővel pécsi látogatása kapcsán beszélgettünk a fiatalokat érintő legfontosabb ügyekről.

A Jobbik Ifjúsági Tagozat a Jobbik Magyarországért Mozgalom ifjúsági szervezete. A szervezet célja, hogy egybegyűjtse a hazájukért és sorsukért felelősen gondolkodó, tettre kész fiatalokat. Feladatának tekinti a fiatalok kivándorlásának megállítását, egy biztonságos, kiszámítható és gyarapodó, élhető Magyarország megteremtését, az értékmegőrzés és értékteremtés fontosságának hirdetését.

Keresztesy Gergő 2019 óta tölti be a Jobbik IT elnöki pozícióját, emellett Hajdú-Bihar megyei önkormányzati képviselő. Debreceni származású, elmondása szerint sokat ingázik otthona és a főváros közt, munkája miatt helyi és országos feladatokra egyaránt fókuszál. Van egy kisfia is, büszke édesapának tartja magát.

Mikor kezdtél érdeklődni a politika iránt?

Egész fiatalon elkezdtem közéleti kérdésekkel foglalkozni, 2010-ben már aktivistaként tevékenykedtem a Jobbik körül, rendezvényekre jártam. Hosszú idő után, 2016-ban léptem be a pártba, 2018-ban indultam országgyűlési képviselőjelöltként Hajdú-Bihar megye 4. számú választókerületében, 2019 februárja óta vagyok az IT elnöke. Mindig is érdekelt a politika, azért esett a választásom a Jobbikra, mert egy olyan pártnál szerettem volna tevékenykedni, aki még nem volt kormányzati szerepkörben, tehát „nem volt lehetősége bizonyítani”.

Mennyire nehéz feladat megszólítani a fiatalokat?

Összetett kérdés, de röviden szólva évről-évre nehezebb bevonni őket, vagy akár elérni, hogy ne legyenek teljesen közömbösek a közéleti témákkal kapcsolatban. Én abban látom ennek az okát, hogy az elmúlt 30 évben érdemi ifjúságpolitika egyik kormányzat részéről sem volt. Nem érzik a fiatalok, hogy az ő problémáikkal a nagypolitika érdemben foglalkozna. Emellett pedig az elmúlt években a pártok nem mutattak kompromisszumkészséget, nem azt nézték, hogy mit lehetne közösen megoldani, inkább azt tapasztalhattuk, hogy pusztán pártpolitikai érdekek döntenek. Ez valószínűleg nem volt túl szimpatikus a fiatalok számára.

Egy fiataloknak szóló kormányzati döntést azért tudok mondani. Arról mi a véleményed?

Az SZJA-mentességet éppen mi vetettük fel először, foglalkozott vele a párt és az Ifjúsági Tagozat is. Nagy segítség lehet a fiataloknak, de nem oldja meg minden problémájukat. Már sokkal hamarabb be lehetett volna vezetni a pandémiás helyzet miatt, hiszen sok fiatal vesztette el a munkáját, és kénytelen volt új munkahelyet keresni. Persze ettől függetlenül örülünk minden javaslatunknak, amelyet a kormány végül megfogad.

Mely területeken szorulnak leginkább képviseletre a fiatalok?

Lakhatás, oktatatás, rengeteg az olyan terület, amelyben a fiatalok érdekei képviseletre szorulnak. Általánosságban az őket leginkább érintő probléma a családi fészekből való kirepülés, az önálló lakhatás megoldása. Emellett sokkal kevesebb kollégiumi férőhely áll rendelkezésre, amint amennyi diák a felsőoktatásban tanul. Ezt mind meg lehetne oldani, ha az önkormányzati bérlakásokat kiárusítás helyett a fiataloknak biztosítanánk. Vagy példának okáért ott vannak azok a középiskolás szakmát tanuló diákok, akik a pandémia miatt az idei évben a szakmai gyakorlatukat nem tudták elvégezni. Ez is egy olyan probléma, amiben érdemi segítség nem jutott a fiataloknak.

Nagy port kavart az önkormányzati lakások körüli huzavona. Erről mit gondolsz?

Évek óta tudni lehetett, hogy nagy számban állnak üresen bérlakások, emiatt régóta szorgalmazza a Jobbik, egészen konkrétan Z. Kárpát Dániel szakpolitikusunk egyik javaslata, hogy a bérlakások kérdése rendezésre kerüljön. Ezeket a lakásokat fel kell újítani, hogy a fiatal családosok számára biztosíthatók legyenek, ezzel ösztönözve őket a családalapításra és lehetőséget adva nekik egy saját lakás árának összegyűjtésére. Itt azonban az látható, ahogy a CSOK esetében is, hogy az intézkedés nem azoknak segít, akiknek szüksége lenne rá, hanem akiknek már van.

Debrecen mellett a munkád Budapestre szólít. Most mégis Pécsen találkozunk.

Az IT szervezeti életét is hátrányosan érintette a koronavírus. Most végre elkezdődött a szervezeti élet újraindítása, így az IT országos elnöksége döntött arról, hogy kompenzálva az elmúlt időszakot egy országjárásba kezdünk, ahol meglátogatjuk a helyi szervezeteinket. Ennek volt az első állomása Pécs.

Elnézve az oldalatokat, feltűnik nálatok néhány mém is. Humorral könnyebb átadni az üzenetet?

Igen. Nyilvánvalóan nem érdemes átesni a ló túloldalára, vannak, voltak és lesznek is szakmai javaslataink. De a fiataloknak nem csak a száraz politikai érdekes, sokkal többen élvezik a humoros bejegyzéseket, mémeket, így bátran élünk vele. Igyekszünk az aktuálpolitikai kérdéseket nem csak komolyan megközelíteni.

 

Pécs

A BIOKOM NKft. közleménye szerint útlezárásokra számíthatunk kedden és szerdán.

Az amatőr kifejezést általában az alsóbb ligákra használjuk, de Pécsett a megyei bajnokságok alatt is aktívan zajlik az élet.

A Csorba Győző Könyvtárat és fiókkönyvtárait kizárólag a védettségi igazolvánnyal rendelkező olvasók használhatják, a 18 év alattiak csak védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtt kíséretében látogathatják az intézményt.

8 darab új térfigyelő kamerát telepítettek az elmúlt hetekben Pécsett a keleti városrészben. Ezzel 130 fölé nőtt a bűnmegelőzésben és a szabálysértések gyors felderítésében segítséget nyújtó eszközök száma a városban.

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények gyanúja miatt rendeltek el nyomozást három, a Tettye Forrásház Zrt. korábbi, az előző városvezetés idején történt ügye miatt - tudatja közleményben a pécsi önkormányzat.

Belföld

A Jobbik IT elnökével, Keresztesy Gergővel pécsi látogatása kapcsán beszélgettünk a fiatalokat érintő legfontosabb ügyekről.

Az Országgyűlés kétnapos üléssel fejezi be tavaszi ülésszakát a jövő héten, ahol több fontos ügyben is szavazni fognak.

A kozosalap.hu oldalra feltöltött vitaanyagot június 30-ig bárki véleményezheti, ezután véglegesítik a szöveget, amelyet az előválasztáson minden párt minden jelöltjének vállalnia és képviselnie kell majd az előválasztáson.

Nem kellett sokat várni, hogy a „kereszténydemokrata” kormánypárt az egyházfőbe is beleszálljon

A visszalépés gondolata a Jobbik elnökének egy korábbi interjúját követően kapott szárnyra, amikor is azt nyilatkozta, hogy őt leginkább Karácsony Gergely tudná kiegészíteni.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.