Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Feri a kapuknál

Gyurcsány Ferenc pártja a Demokratikus Koalíció, meglepetésre a választásokon közel 10%-ot és két mandátumot szerzett. Budapesten és néhány vidéki körzetben megelőzték az MSZP-t. Az előzetes közvélemény kutatások maximum egy mandátumot jósoltak nekik, de volt olyan politikai-elemző cég, akik még Május elején sem gondolták azt, hogy bejutnak az Európai Parlamentbe. Mi állhat a megerősödés hátterében? Készülhetünk a második Gyurcsány-korszakra?
 
A DK kétségtelenül remekül kampányolt és főleg az utolsó napokban kiválóan mozgósított. Az sem lehet mellékes, hogy főleg az idősebb korosztály támogatja Gyurcsány pártját, akik nagyobb százalékban mennek el szavazni, mint például a Jobbikos fiatalok. A DK talán a leginkább egy személyes párt Magyarországon. Aki szereti őket, és aki utálja őket, egyaránt ugyanazon személy miatt vélekedik így: Gyurcsány Ferenc miatt. Az ex-miniszterelnök igazán megosztó személyiség. Habár a közvélemény jelentős része nem szimpatizál vele, mégis van egy viszonylag komoly réteg, akik kifejezetten kedvelik. Manapság teltházas előadásokat tart és remekül kampányol. Ha kell mobilos alkalmazáson üzen, ha kell, taxizik egy kicsit vagy bajai nyugdíjasokkal pusziszkodik.  Hiába az öszödi beszéd, hiába a 2006 őszi rendőrterror, a gazdasági bukás, a plágium ügy, Gyurcsány kiírhatatlan a magyar közéletből.

Van még feljebb is? Valószínűleg nincs. A DK aktivistái elképesztő munkát végeztek az elmúlt pár hétben, de a mainál sokkal több potenciális szavazót nehezen fognak tudni megszólítani. Minimális az esélye annak, hogy a Demokratikus Koalíció valaha váltó párt lesz, viszont a baloldalon könnyen nyerő helyzetbe kerülhet. Nem titkoltan azért is indultak ezúttal külön a szocialista-liberális pártok, hogy felmérjék saját erejüket. Az MSZP leszerepelt, így a DK és az Együtt-PM is jó tárgyalási helyzetbe került az őszi önkormányzati választások előtt. Az pedig nagyon nem mindegy, hogy Budapesten és a vidéki nagyvárosokban melyik párt állíthat polgármester és főpolgármester jelöltet. Már amennyiben újra együtt indulnak.  Gyurcsányék könnyen el is bízhatják magukat. A mostani jó eredményhez részben az is kellett, hogy a Jobbiktól nagyjából fél millióan, a Fidesztől pedig közel egy millióan „felejtettek el” szavazni menni. Ha jobban megnézzük a baloldali pártok arányosan elosztva ugyanannyi szavazatot kaptak, mint az országgyűlési választásokon. Akkor a szavazatok 25.57%-át gyűjtötték be, most pedig összesen 27.9%-ot. Ezek a számok pedig még mindig meglehetősen gyengék, ráadásul egy újabb összeborulás könnyen lehet, hogy több szavazót vinne el, mint hozna. Összefogva gyengülnek, külön-külön pedig nem elég erősek sem a kormányváltáshoz, de még talán ahhoz sem, hogy a Jobbikkal felvegyék a versenyt.

Továbbá, aggasztó lehet a baloldal –így a DK- számára, hogy egyre inkább beszorulnak Budapestre. Mostanra az ország nyugati részén is a Jobbik lett a második erő, egyedül Csongrád-megyében tudott a baloldal, pontosabban az MSZP második helyet elérni. A mai választásra főleg az idősebb korosztály, a nyugdíjasok mentek el, akik között hagyományosan népszerűbbek a baloldali pártok, pártszövetségek, mint a Jobbik.

Ennek ellenére is joggal elégedettek a Demokratikus Koalícióban, hiszen óriási meglepetést hajtottak végre, ám a helyzetük egyáltalán nem olyan rózsás, mint tűnik. Két választás van előttük: Újra összefogni az MSZP-vel és az Együtt-PM-el vállalva az esetleges bukást, vagy megpróbálkozni egyedül indulni. Előbbiből már egyszer nem kértek a szavazók, utóbbinál pedig remekül érvényesül az oszd meg és uralkodj elv, hiszen a baloldali pártok ma is egymástól vettek el szavazatokat. Nem titkoltam már most a 2018-as kormányváltás a céljuk, ám ahhoz nagyon komoly átalakulásra van szükségük.

Természetesen ennek ellenére is rendkívül boldogok a pártban, Gyurcsányék egész este rockyztak, énekeltek, jól érezték magukat és hangsúlyozták: Nekik a Fidesz az ellenfelük és nem az MSZP. Ha jóhiszeműek lennénk, még akár el is hihetnénk azt, ám mielőtt csatába indulnának a Fidesz ellen, a baloldal többi pártját kell legyőzniük, vagy igába hajtaniuk. Addig, amíg ez nem történik meg nem igazán fognak izgulni a Polgárok Házában, de még csak a Jobbik székházban sem.
 

Pécs

Az önkormányzat friss közleményéből kiderül, hogy a Péterffy Attila által indított jogi átvilágítás két gyanús ügyet is feltárt a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. korábbi gazdálkodásában. A feljelentést követő nyomozásnak már gyanúsítottjai is vannak, a városvezetés célja, hogy megtérüljön a pécsieket ért anyagi kár.

Nagy vihart kavart a pécsi politikai életben, hogy Péterffy Attila kinevezte Nyőgéri Lajost alpolgármesternek. Még a Mindenki Pécsért Egyesület is felháborodott, pedig az ő jelöltjük volt a polgármester és újonnan kinevezett alpolgármestere is.

Folytatva Péterffy Attila és Bognár Szilvia szembenállásának történetét, Mellár szilveszteri interjúját elemezzük, amit a fideszes HírTV-nek adott. Vajon mi lehetett az igazi célja ezzel?

Nemcsak az egészségügyben volt megpróbáltatásokkal teli év 2020, de a helyi politikában is. A városvezető szivárványkoalíció kettészakadni látszik, aminek a legnagyobb nyertese a Fidesz lehet. Ennek okait szeretnénk elemezni egy kicsit, rávilágítani egy-két elfeledett dologra.

Vajon mi lehetett az oka a vendéghiánynak s az elhúzódó licitnek?

Belföld

Habár az uniós támogatás célja a szegényebb régiók felzárkóztatása (Baranya megye kifejezetten ebbe a kategóriába tartozik) a valóság azt mutatja, hogy minél gazdagabb egy település, annál több támogatást kap.

Ander Balázs, a Jobbik alelnöke és országgyűlési képviselője az alábbi sajtóközleményt juttatta el szerkeztőségünkbe, melyet változtatás nélkül közlünk, mert fontosnak tartjuk a pedagógusok és a szabadság melletti kiállást.

Kedd este adott nagyon erős interjút az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Jakab Péter, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje.

Ahogy Magyarország fejére nőtt a Fidesz és népes holdudvara, úgy hatalmasodik el lassan Baranyán a két fideszes képviselő.

Péntek délelőtt egy összehangolt rendőri akció keretei közt fogott el a rendőrség egy 42 éves román férfit és egy 59 éves helyi nőt Kozármislenyben – írja a police.hu. Ötletük rendkívül merész volt, de a rend őrei elől ez sem mentette meg őket.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.