Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

A fagy mérlege: 160 tönkrement vízmérő Pécsen és környékén

Annak érdekében, hogy ne okozzon még több családnak bosszúságot és nem várt kiadást a fagy, a szolgáltató felhívja a tulajdonosok figyelmét: soron kívül ellenőrizzék az aknákat, kerti csapokat a télen nem lakott épületeknél, pincéknél és telkeken! Ne a fagyok elmúltával szembesüljenek a problémával, amikorra már komoly károkat, köbméterszámra elfolyt vizet eredményezhet egy meghibásodás, tetézve a bajt.

Ott, ahol korábban már előfordult fagyás, több figyelemmel gondoskodjanak a mérők, csövek védelméről, szigeteléséről, hiszen a hideg legközelebb sem kíméli a szerkezeteket. (Akadt olyan pécsi ház, ahol pár napon belül az elfagyott szerkezet helyére szerelt második vízmérő is tönkrement; a szakembereket olyan helyre is hívták, ahol egyszerre három szerkezet fagyott szét az aknában – a tulajdonosoknak mélyen a zsebükbe kell majd nyúlniuk, amikor megérkezik a számla.)

A vízmérők és a házi vízhálózat fagyvédelme a felhasználók kötelezettsége és egyben érdeke is, hiszen az elmulasztása súlyos költséggel járhat: egy rendkívüli vízmérőcserénél legalább 23 ezer forintos kiadással kell számolni, de a többi javítás és az elfolyt víz ára is a figyelmetlen ügyfelet terheli.

Honnan ismerhető fel, mekkora a baj?

Ha nem, vagy csak alig folyik a víz a csapból, ellenőrizzük a vízmérőt.

  • Befagyott a mérő, vagy a közelében a cső: ez a szerencsésebb helyzet, a kisebb jégdugókat körültekintően, fokozatos melegítéssel (hősugárzóval, hőlégfúvóval, komolyabb hajszárítóval, vagy meleg vízzel) házilag is orvosolhatjuk.
  • Szétfagyott a mérő: ha szilánkosra tört a mérő üvege, deformálódott a számlálója, esetleg folyik belőle a víz, az jelzi, hogy a szerkezet tönkrement, cserélni kell. Hívjuk a TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. diszpécserszolgálatát a 72/421-799-es telefonszámon.

A szolgáltató weboldaláról letölthető a vízmérők téli fagyvédelmének útmutatója.

A leolvasók munkáját is lassítja a fagy

A tartós fagy következtében a vízmérőaknákon kialakuló jégpáncél a vízóra-leolvasók munkáját is hátráltatja. A TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. munkatársai ezekben a hetekben a pécsi Kertvárosban rögzítik a vízmérők adatait, de a lefagyott aknák miatt lassabban haladnak, ezért előfordulhat, hogy eltérnek a leolvasás számlákon közzétett időpontjától.

Akárcsak a vízmérők fagy elleni védelme, az aknák tisztántartása, és a mérőkhöz való hozzáférés biztosítása is az ingatlantulajdonosok feladata. Ezért a szolgáltató kéri ügyfeleit, segítsék a leolvasó szakemberek munkáját: a leolvasás előtt gondoskodjanak a vízmérőaknát borító esetleges hó, jég eltakarításáról, a mérőhöz vezető út megtisztításáról.

Pécs

Megnyílt szerdán a pécsi Janus Pannonius Múzeum (JPM) megújított mecseki bányászati kiállítása. A mintegy 200 bányászati emléket és eszközt bemutató felszíni tárlat a Vasarely Múzeummal szomszédos épületben kapott helyet.

A kiemelkedő munkát végzett utánpótlásedzők és tehetséggondozó tanárok közül idén is tízen vehették át az egymillió forinttal járó Mol Mester-M díjat. Díjazták a művészet és a tudomány területén példamutató tevékenységet végzett pedagógusokat is, köztük Simon Péter pécsi fizikatanárt is.

Miközben a sajtó az ellenzéki pártok közötti egyeztetésekkel van elfoglalva, hogy ki kinek a javára fog, vagy nem fog visszalépni, és ezt még ál-közvéleménykutatási eredményekkel is igazolni akarják, egy fontos dologról elfeledkezünk. Talán ez a legérdekesebb, ezért kell olyasmit erőltetni, ami nem megy.

Az Országos Horvát Önkormányzat dél-dunántúli központjának otthont adó házat adtak át hétfőn Pécsen. Az 500 négyzetméteres horvát ház a nemzetiségi önkormányzat irodájának és a magyarországi horvátok tudományos intézetének lesz az otthona.

A BIOKOM Nonprofit Kft. kéri a tisztelt pécsi lakosokat, hogy – amennyiben lehetőségük nyílik és megoldható – úgy ma délután legkésőbb 17:00 óráig szíveskedjenek gondoskodni a hazajutásról, mert az előrejelzések szerint várhatóan nagy mennyiségű ónos eső hullik majd.

Devizahitelesek

A Jobbik együttműködési megállapodást írt alá az Adóskamarával

A Jobbik együttműködési megállapodást írt alá a jogászokat, civil érdekvédőket és banki károsultakat tömörítő Adóskamarával - jelentette be a párt alelnöke pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján.

A Jobbik nem hagyja, hogy kampányfogássá tegyék a devizakárosultak képviseletét

Amíg a kormányzat megkapja a devizahitelesek szavazatát megígérik, hogy foglalkoznak a problémáikkal, de előre borítékolható, hogy amint elmúlt április 8-a törlődik a memória és ismét az út szélén felejtik őket.

Belföld

A havi egymilliót kereső, a határon túli autonómiaügyekben közreműködő miniszterelnöki megbízott, Szili Katalin nemrégiben kezdett fideszes fórumokon kampányolni. Most pedig a kormánypropagandát hirdető Magyar Időknek nyilatkozott.

Míg a kormány szavakban a migráció minden formáját ellenzi, a valóságban titkos migránsok ezrei és kötvényes migránsok tízezrei számára biztosított letelepedési lehetőséget Magyarországon az elmúlt évek során.

Komlóska polgármestere, Köteles László a Magyar Nemzetnek adott interjúban beszélt arról, hogy szerinte a Fidesz a települési autonómia felszámolására törekszik, 2018 kérdése pedig az, hogy demokrácia vagy diktatúra lesz-e.

„A sors fintora, hogy ma pont azok miatt fojtogató otthon a légkör, akiktől sokan a megváltást várták.” Ismerjék meg Ádám történetét, aki egészen Ausztráliáig menekült a hazai közélet és társadalom mocsara elől.

Magyarországon vasárnaptól számítva négy nap alatt 21-en fagytak halálra, többségükben fűtetlen lakásokban, illetve kórházba kerülésük után, mert már nem tudtak rajtuk segíteni.

Életmód

Az együttes tavasszal csak három koncertet ad: március 17-én a győri Audi Arénában, március 24-én a debreceni Főnix Csarnokban, április 6-án pedig a Papp László Budapest Sportarénában lépnek színpadra.

A hagyományos húshagyókeddi máglyagyújtással és a telet jelképező koporsó elégetésével véget ért Mohácson az idei busójárás, amelynek hétvégi fő programjaira több tízezren voltak kíváncsiak.

Sport

"Mindenki ezt kérdezi tőlünk, hogy milyen érzés, de még mi se tudjuk" - jelentette ki Burján. "Burján Csaba olimpiai bajnok. Még ízlelgetem. A név elé nem lehet írni, mint a doktort? Csak így mutatkoznék be".

A Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor összeállítású magyar csapat aranyérmet szerzett a férfi 5000 méteres rövidpályás gyorskorcsolyaváltók csütörtöki döntőjében a phjongcshangi téli olimpián.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.