Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

A fagy mérlege: 160 tönkrement vízmérő Pécsen és környékén

Annak érdekében, hogy ne okozzon még több családnak bosszúságot és nem várt kiadást a fagy, a szolgáltató felhívja a tulajdonosok figyelmét: soron kívül ellenőrizzék az aknákat, kerti csapokat a télen nem lakott épületeknél, pincéknél és telkeken! Ne a fagyok elmúltával szembesüljenek a problémával, amikorra már komoly károkat, köbméterszámra elfolyt vizet eredményezhet egy meghibásodás, tetézve a bajt.

Ott, ahol korábban már előfordult fagyás, több figyelemmel gondoskodjanak a mérők, csövek védelméről, szigeteléséről, hiszen a hideg legközelebb sem kíméli a szerkezeteket. (Akadt olyan pécsi ház, ahol pár napon belül az elfagyott szerkezet helyére szerelt második vízmérő is tönkrement; a szakembereket olyan helyre is hívták, ahol egyszerre három szerkezet fagyott szét az aknában – a tulajdonosoknak mélyen a zsebükbe kell majd nyúlniuk, amikor megérkezik a számla.)

A vízmérők és a házi vízhálózat fagyvédelme a felhasználók kötelezettsége és egyben érdeke is, hiszen az elmulasztása súlyos költséggel járhat: egy rendkívüli vízmérőcserénél legalább 23 ezer forintos kiadással kell számolni, de a többi javítás és az elfolyt víz ára is a figyelmetlen ügyfelet terheli.

Honnan ismerhető fel, mekkora a baj?

Ha nem, vagy csak alig folyik a víz a csapból, ellenőrizzük a vízmérőt.

  • Befagyott a mérő, vagy a közelében a cső: ez a szerencsésebb helyzet, a kisebb jégdugókat körültekintően, fokozatos melegítéssel (hősugárzóval, hőlégfúvóval, komolyabb hajszárítóval, vagy meleg vízzel) házilag is orvosolhatjuk.
  • Szétfagyott a mérő: ha szilánkosra tört a mérő üvege, deformálódott a számlálója, esetleg folyik belőle a víz, az jelzi, hogy a szerkezet tönkrement, cserélni kell. Hívjuk a TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. diszpécserszolgálatát a 72/421-799-es telefonszámon.

A szolgáltató weboldaláról letölthető a vízmérők téli fagyvédelmének útmutatója.

A leolvasók munkáját is lassítja a fagy

A tartós fagy következtében a vízmérőaknákon kialakuló jégpáncél a vízóra-leolvasók munkáját is hátráltatja. A TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. munkatársai ezekben a hetekben a pécsi Kertvárosban rögzítik a vízmérők adatait, de a lefagyott aknák miatt lassabban haladnak, ezért előfordulhat, hogy eltérnek a leolvasás számlákon közzétett időpontjától.

Akárcsak a vízmérők fagy elleni védelme, az aknák tisztántartása, és a mérőkhöz való hozzáférés biztosítása is az ingatlantulajdonosok feladata. Ezért a szolgáltató kéri ügyfeleit, segítsék a leolvasó szakemberek munkáját: a leolvasás előtt gondoskodjanak a vízmérőaknát borító esetleges hó, jég eltakarításáról, a mérőhöz vezető út megtisztításáról.

Pécs

Gyimesi Gábor

A héten tartották Budapesten a kínai kormányfő részvételével azt a diplomáciai csúcsértekezletet, amelynek keretében Orbán Viktor több fontos gazdasági szerződést kötött Kínával. Ennek keretében Páva Zsolt is aláírt egy megállapodást a kínai érdekeltségű ZTE céggel, amelyet Gyimesi Gábor, jobbikos képviselő facebook bejegyzésében kritizált.

SZ.P.: Nehéz volt elérni a képviselő urat, hogy interjút készíthessünk Önnel.

Mármint a város csődhelyzetével kapcsolatban sorra jönnek elő olyan meglepetések, amiről sem a városvezetés, sem Csizi Péter, sem a múltban ragadt elmúltnyolcévező Hoppál Péter, pénzügyi tényfeltáró államtitkár nem beszélt.

Az idei évben is megrendezésre kerül immáron 9. alkalommal a DPSE által szervezett Fuss a Rákgyógyításért rendezvény.

Külföld

Sajnos életünk részévé váltak a terrortámadások. Ebben a cikkben görbe tükröt állítunk az európai emberek tehetetlensége és naivitása elé, hogy miként reagálnak egy-egy terrorcselekményre.

Devizahitelesek

Néma József – az autóhitelesek miért mostoha gyerekei a magyar államnak?

Kormányunk kijelentette, nem kíván az autóhitelesek érdekében eljárni, mindenki próbáljon egyénileg tárgyalni a hitelezőkkel! Ez lehet jó is, de rossz is. Úgy rémlik, perek sora indul el ismét. Néma József, a pécsi pertársaság pénzügyi tanácsadója ismét nyilatkozott lapunknak.

Állami monopólium is lehetne a végrehajtás

A globális válság kitörése után, a devizahitelek tömeges bedőlésének elburjánzásával párhuzamosan szemtelenedett el a végrehajtók egy része, s a törvényekre fittyet hányva végezte és végzi tevékenységét.

Néma József – egy botrányos pécsi devizahiteles fórum margójára

Többen is csalódottan távoztak a március 24-én a Művészetek Házában az MNB tanácsadói által tartott devizahitellel kapcsolatos tájékoztató fórumról. Dr. Molnár Beáta, pertársaság ügyvédje, és Néma József pénzügyi szakértő is ott volt. Utóbbit kérdeztük a történtekről.

Életmód

Ha Fidesz és OV hódoló lennék, már biztos feltettem volna ezt a kérdést a kormánypárti médiákban, mint a megyei napilapokban, a TV2-ben vagy az Origó hírportálon.

Belföld

Az Állami Számvevőszék befejezte a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. gazdálkodásának 2011-2014 közötti időszakra kiterjedő megfelelőségi ellenőrzését.

Az érvénytelen népszavazás sikerét hirdető plakáton nem jól olvasható a megrendelő neve, erre pedig az NVB is felhívta a figyelmet, hogy láthatóan fel kell tüntetni. A számok a szavazók arányát jelöli.

Péntektől vasárnapig 165 határsértőt tartóztattak föl az ország területén - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn az MTI-t.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.