Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Elindult az újranyitásról szóló nemzeti konzultáció

Már kitölthető a legújabb nemzeti konzultáció, a kormány a magyarok véleményére kíváncsi az ország újraindításával kapcsolatban, azonban a kérdések sok részlet felett elsiklanak. 

A nemzeti konzultáció elindításáról Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter tett bejelentést a február 5-i Kormányinfón. Fő témáit Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára már ismertette szerdán egy Facebook-videóban. A közösségi média után szerda este végre hivatalos helyről, a kormany.hu-ról is tájékozódhattunk a konzultáció részleteiről.

A kérdések megválaszolása előtt az alábbi ismertetőt olvashatjuk:

"Magyarország hónapok óta keményen küzd a koronavírus ellen. A járványnak még nincs vége, és ez mindannyiunknak sok nehézséget okoz. Az oltási program elindulásával azonban új szakaszba léptünk. Vannak, akik azt gondolják, hogy az oltások beadásával egy időben elkezdődhet a korlátozások feloldása is. Mások óvatosságra intenek, mert a járvány Európában újra felszálló ágban van. Szeretnénk megtudni az Ön véleményét is, ezért kérjük, töltse ki az alábbi kérdőívet!"

A kérdések a következők:

  • Egyesek szerint a járványügyi korlátozó intézkedéseket fokozatosan, lépésről lépésre fel lehet oldani. Mások szerint ezt csak a járvány végén, egy lépésben lehet megtenni. Ön mit gondol erről? 
  • Azok, akik beoltatják magukat vagy átestek a betegségen, védettségi igazolványt kapnak. Vannak, akik támogatják, hogy az ilyen igazolvánnyal rendelkezők felmentést kapjanak egyes korlátozó intézkedések alól. Ön mit gondol erről? 
  • Vannak, akik szerint – amint a járványügyi helyzet engedi – az első lépések között enyhíteni kell az este 8 óra utáni kijárási tilalmat. Ön egyetért ezzel? 
  • Vannak, akik szerint – amint a járványügyi helyzet engedi – az első lépések között újra kell indítani az éttermeket és a szállodákat is, szigorú biztonsági szabályok betartása mellett. Ön egyetért ezzel? 
  • Vannak, akik szerint – amint a járványügyi helyzet engedi – az első lépések között újra kell indítani a sportlétesítményeket (pl. uszodákat, tornatermeket, konditermeket), szigorú biztonsági szabályok betartása mellett. Ön egyetért ezzel? 
  • Vannak, akik szerint a rendezvények, koncertek, fesztiválok, illetve sportesemények látogatását meg kell engedni azoknak, akik védettségi igazolvánnyal rendelkeznek. Mások szerint ezeket az eseményeket nem szabad megrendezni vagy látogathatóvá tenni, amíg a járvány véget nem ér. Ön mit gondol? 
  • Vannak, akik azt javasolják, hogy a járvány elmúltáig Magyarország területére csak olyan külföldiek léphessenek, akiket beoltottak vagy rendelkeznek védettségi igazolvánnyal. Ön egyetért ezzel? 
  •  

A kormány elsőként a polgármesterek kezébe adta a döntést a rendkívül megosztó maszkviselés szabályozásával kapcsolatban. Ezt követően a háziorvosokra terhelte az oltások megszervezését és lebonyolítását. A minden anyagi kompenzációt nélkülöző, felelősséget átruházó intézkedések következő lépéseként a magyar emberekre tolja át a felelősséget Orbán Viktor a járványt érintő intézkedések meghozatalában.

A kérdések véleményünk szerint elhallgatnak fontos részleteket, emellett nem adnak lehetőséget az árnyaltabb véleménynyilvánításra. A 2. és 6. kérdésben felmerülő hazai oltásigazolásról például nem kerül megemlítésre, hogy sokak számára nagy költséget jelenthet a megszerzése. Azoknak ugyanis, akik tünetmentesen és tudtukon kívül estek át a betegségen, ellenanyag-vizsgálatot kellene végeztetniük, melynek összege 11 ezer forint. Ezen felül a védettségi igazolvány kiállítása 3000 forintba kerül, amely érvényessége 4 hónap. Az omnicalculator.com által végzett kalkuláció alapján egy átlagos (tehát egészséges, nem krónikus beteg, és nem is kritikus területen dolgozó) 25 éves fiatal a jelenlegi ütem alapján valamikor 2021. december 15. és 2022. január 9. között kaphatja meg az első adag vakcinát. Legszerencsésebb esetben tehát a decemberig hátralévő 10 hónapban háromszor kéne kiváltania az igazolványt, amely így összesen 20.000 forintjába kerülne az előbb említett fiatalnak. Mindez egy négytagú család esetén már kész anyagi csőd, főleg, ha a kormány által az emberek közvetlen megsegítésére szánt összeget nézzük (vagyis néznénk, ha lenne). A személyi szabadság áruba bocsátása már önmagában elég felháborító, de további kérdéseket vet fel, ha azon gondolkozunk, vajon a kínai és orosz vakcinákkal beoltott emberek oltásigazolását elfogadják-e majd az Európai Unióban. Lehetséges, hogy előáll majd olyan helyzet, amelyben a kormány döntései okán különböző mértékű szabadságjogokkal rendelkeznek majd a magyar emberek?

Pécs

A Csorba Győző Könyvtárat és fiókkönyvtárait kizárólag a védettségi igazolvánnyal rendelkező olvasók használhatják, a 18 év alattiak csak védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtt kíséretében látogathatják az intézményt.

8 darab új térfigyelő kamerát telepítettek az elmúlt hetekben Pécsett a keleti városrészben. Ezzel 130 fölé nőtt a bűnmegelőzésben és a szabálysértések gyors felderítésében segítséget nyújtó eszközök száma a városban.

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények gyanúja miatt rendeltek el nyomozást három, a Tettye Forrásház Zrt. korábbi, az előző városvezetés idején történt ügye miatt - tudatja közleményben a pécsi önkormányzat.

Helyi lakókat kerestünk fel, akik névtelenségük megőrzése mellett vállalták, hogy nyilatkoznak lapunknak.

Több híroldal is a nemfizetők és lakásfeltörők érdekeit védő A Város Mindenkié szervezet mellé állt, bírálva az önkormányzat tevékenységét.

Belföld

A kozosalap.hu oldalra feltöltött vitaanyagot június 30-ig bárki véleményezheti, ezután véglegesítik a szöveget, amelyet az előválasztáson minden párt minden jelöltjének vállalnia és képviselnie kell majd az előválasztáson.

Nem kellett sokat várni, hogy a „kereszténydemokrata” kormánypárt az egyházfőbe is beleszálljon

A visszalépés gondolata a Jobbik elnökének egy korábbi interjúját követően kapott szárnyra, amikor is azt nyilatkozta, hogy őt leginkább Karácsony Gergely tudná kiegészíteni.

Mindössze remélni tudjuk csak, hogy a távolmaradásukkal kieső munkát levonják majd a bérükből.

Csak az veheti igénybe a kórházi ellátást, akinek van igazolványa, vagy fizeti a tesztjét.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.