Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Dr. Léhmann György mai levele

„Most a nemzeti ügyvédeken áll, vagy bukik Magyarország sorsa. Nagy lehetőség a devizahitelektől való végleges szabadulásra.”

címmel kaptam a mellékletben olvasható levelet többed magammal a Nem adom a házamat Mozgalom Vezetőjétől – Póka Lászlótól.

Szerintem is rengeteg múlik az ügyvédeken. Azon, hogy most, amikor módjukban áll megmutatniuk azt, hogy tudnak igazi honfiúi magatartással hazánkon segíteni, hajlandóak-e legalább ők önzetlenül tevékenykedni milliónyi kifosztott honfitársukon segíteni.

Vagy inkább reménykednek abban, hogy szívtelen hallgatásukkal a nemzettragédiával kapcsolatosan kiérdemlik azt, hogy banki júdás morzsákhoz juthassanak.
-------------------------
Nem kívánok osztozni az árulásban, ezért természetesen érvelek, bizonyítok az alábbiakban Póka László levelében olvasható következő mondattal kapcsolatosan:

„Kúria döntés után szerintem az egyetlen, de nagyon nagy lehetőség a devizahitelektől való végleges szabadulásra, ha tudjuk bizonyítani, hogy az árfolyam változással kapcsolatban nem volt megfelelő a tájékoztatás, vagy az volt a tájékoztatás, hogy a kockázatfeltáró nyilatkozat csupán formalitás. Ha be tudjuk bizonyítani, hogy tömegesen hangzott el, hogy az árfolyamkockázat jelentéktelen.”
========================
Póka László által említett Kúria döntésnek – 2/2014. Jogegységi határozat – általa hivatkozott része a következő:

1.    A deviza alapú fogyasztói kölcsönszerződés azon rendelkezése, amely szerint az árfolyamkockázatot – a kedvezőbb kamatmérték ellenében – korlátozás nélkül a fogyasztó viseli, a főszolgáltatás körébe tartozó szerződéses rendelkezés, amelynek a tisztességtelensége főszabályként nem vizsgálható.

2.    E rendelkezés tisztességtelensége csak akkor vizsgálható és állapítható meg, ha az általánosan tájékozott, ésszerűen figyelmes és körültekintő átlagos fogyasztó (a továbbiakban: fogyasztó) számára annak tartalma a szerződéskötéskor – figyelemmel a szerződés szövegére, valamint a pénzügyi intézménytől kapott tájékoztatásra is – nem volt világos, nem volt érthető.

3.    Ha a pénzügyi intézménytől kapott nem megfelelő tájékoztatás vagy a tájékoztatás elmaradása folytán a fogyasztó alappal gondolhatta úgy, hogy az árfolyamkockázat nem valós, vagy az őt csak korlátozott mértékben terheli, a szerződésnek az árfolyamkockázatra vonatkozó rendelkezése tisztességtelen, aminek következtében a szerződés részlegesen, vagy teljesen érvénytelen.
--------------------------
2014. április 18-i tárgyaláson Törvényszék előtt tárgyalási jegyzőkönyvbe foglaltan az ugyancsak mellékletben látható tanúvallomás szerint egy 2006. augusztusban kötött kölcsönszerződésnek banki ügyintézője – fiókvezetője – konkrétan emlékezett a kölcsönszerződés körülményeire és többek között a következőket vallotta közokiratba foglaltan a hamis tanúzás jogkövetkezményeire történt kioktatás után:

a./  „A perbeli szerződés nehezen jött össze, a konkrét szerződés aláírását megelőzően legalább öt ízben találkoztunk a felperesekkel, konkrétan a jövedelmek, a jövedelemigazolások, a jövedelmi fedezet okozott problémát, emlékeim szerint ezért is vontuk be a II. r. felperes testvérét a hitelügyletbe, ő a jövedelmével erősítette az I. és II. r. felperesek hitelfelvevő képességét. Emellett még az ingatlannal is volt valami probléma.”

b./  „Amikor a szerződést aláírtuk a szerződés pontjain végigmentünk, noha szó szerint nem olvastam fel a szerződést. Amire konkrétan emlékszem, a hitelösszeg, a személyi adatok, a kamatozás, az árfolyamkockázat kerültek kifejezetten szóba, volt dilemma emlékszem a körben, hogy forinthitelt, vagy deviza alapú hitel vegyenek fel a felperesek, de végül a devizahitel mellett döntöttek a kedvezőbb kondíciók miatt. Még egy 10 %-os árfolyamkockázattal számolva is havi 32.000.-Ft. lett volna törlesztő részletük, ezt számolgattuk.”

c./   „Olyanra magam sem emlékszem, hogy a külön okiratban elhelyezett Általános Szerződési Feltételeket a felperesek részére átadtam volna.”

d./  „A felperesek által aláírt perbeli szerződés egy biankó szerződés, ara nincs lehetőség, hogy annak a tartalma módosuljon a szerződéskötési eljárás során, most megtekintve az V.1. pontot erre a pontra kifejezetten igaz, amit mondtam. Ha az ügyfelek a szerződés valamelyik pontjával nem értenének egyet, én konkrétan a szerződéskötési folyamatban annak a módosítására nem vagyok feljogosítva. Az pedig természetes, hogy a külön okiratban elhelyezett Általános Szerződési Feltételek, vagy Üzletszabályzat rendelkezéseit az egyedi ügyféli, szerződő igények alapján én és mi nem vagyunk jogosultak módosítani.”

e./ „Mint említettem a szerződés főbb pontjain az aláírás előtt kifejezetten végigmentünk, a felpereseknek nem volt kifogásuk egyetlen rendelkezéssel szemben sem. Ha lett volna ilyen kifogás akkor nem tudjuk aláírni a szerződést.”

f./ „Ugyanakkor nem emlékszem, hogy a felpereseket tájékoztattuk volna olyanról, hogy ilyen speciális kérelme, azaz a blankettától való eltérés iránti kérelmet lehetőségük van előterjeszteni.”

-------------------------

Póka Lászlónak kérdésére válaszolva az ismertetett Kúriai jogegységi határozatra és közokiratba foglalt banki ügyintézői, konkrét szerződési ügyintézéssel kapcsolatos előadására tekintettel válaszom a következő:

1./ A hitelező bankot elsősorban az érdekelte, hogy mivel az általa remélt fizetési feltételek teljesítésére alkalmatlanok a hitelt felvevő adósok a rendelkezésre álló jövedelemigazolásaik alapján, ezért az adósoktól függetlenül olyan ujabb adóst vonatott be adósok által a szerződésbe – II. r. felperes testvérét – aki soha egyetlen forintot fel nem vett, de ennek ellenére a bank adósként jelölhette meg a szerződésben.

Tehát azért volt szükség legalább öt alkalommal a banki és adósi találkozásra, hogy a bank elérje azt, hogy áladós – II. r. felperes testvére – megjelölésével utóbbinak jövedelmére és minden vagyonára is végrehajtást kérhessen akkor majd, amikor a szerződés megkötésekor is tudottan fizetésképtelen adósok már nem tudnak később teljesíteni.  (A.pont)

2./ A szerződés aláírása előtt a banki ügyintézői vallomással bizonyítottan dilemma az adósok és a banki ügyintéző között mindösszesen abból támadt, hogy forint, vagy devizahitelt vegyenek fel adósok.

Majd e dilemma kapcsán közösen, tehát az adósok és a bankfiókvezető számoltak, ennek eredményeként meghatározták a havi 32.000.-Ft. havi törlesztőrészletet 10 %-os árfolyamkockázattal számolva és erre tekintettel döntöttek adósok a devizahitel mellett.

Amennyiben ehhez figyelembe vesszük azt, hogy 2006. augusztus közepén a HUF/CHF 172,04 Ft. volt, míg a mai napon 251,27, és így szerződés kötéskori devizaérték százalékban kifejezve mára 46,03 % -kal nőtt, a téves tájékoztatást adó banki alkalmazott magatartása folytán a jelenlegi törlesztőrészletnek árfolyamváltozással kapcsolatos részének 36,03 / 46,03 -ad mértékét a Kúriai állásfoglalás helyes értelmezése szerint a Bank tisztességtelenség okából köteles viselni.

Vagy következik a szerződés egésze, vagy részbeni érvénytelensége ugyancsak a Kúriai döntés alapján, és el lehet gondolkozni végül azon, hogy a szerződés létrejöttének hiányába okából nem inkább a jogalap nélküli gazdagodás szabályai szerint rendeződjön az ügy.  (B. pont)

3./  Adósok által semmilyen formában be nem folyásolható szerződést dugtak az adósok elé aláírásra, a banki ügyintéző – irodavezető – által tett vallomása által elismerten úgy, hogy amennyiben változatlan formában nem írják elő az Általános Szerződési Feltételeknek adósok részére történő átadás nélkül, akkor nem juthatnak az adósok kölcsönhöz. (C., D. E. és F. pont )

---------------------

Siófokon 2014. junius 19. napján.

Pécs

Borkai hülyének nézi a választókat és ugyanúgy fideszes maradt, ahogy eddig

A Fidesz és Orbán Viktor morális szégyene, hogy polgármesteri székében marad a súlyos korrupciós-, valamint drogbotrányba keveredett Borkai Zsolt - áll a Jobbik legfrissebb közleményében.

Vasárnap reggel Pécsen dulakodás történt. Az ATV riporterét hátba vágták, kamerájában pedig 100 ezer forintot meghaladó kár keletkezett.

A megye helyzetéről, a kampányról és a választások kimeneteléről a Jobbik Baranya megyei listavezetőjét, Schwarcz-Kiefer Patrikot kérdeztük.

Négy év börtönre súlyosbították a korábbi fideszes képviselő büntetését

A Fővárosi Ítélőtábla másodfokú ítéletében Mengyi Roland hatodrendű vádlott ügyében súlyosbította az elsőfokú ítéletet, háromról négy év letöltendő börtönre - írja a Hírösvény nyomán a 24.hu.

Félmilliárd forintos munkásszálló épül Pécsen

Több mint 370 millió forintos kormányzati támogatással, összesen 485 millió forintból egy, közel száz főt befogadó munkásszállót alakítanak ki Pécsen - jelentette be szerdán Pécsen Horváth Zoltán kormánymegbízott, a Baranya Megyei Kormányhivatal vezetője.

Devizahitelesek

Május óta több mint 2400 kilakoltatás történt Magyarországon

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar honlapján közölt adatok szerint csak július óta 919 kilakoltatás történt, míg a moratórium májusi lejártát követően összesen 2274 esetben jártak el a hatóságok.

Közben a fideszesek megszavazták több tízezer magyar család kilakoltatását

Most megvolt hozzá a bátorságuk. A beadvány egyik legfontosabb követelése az volt, hogy a végrehajtási eljárások 2019. december 31-ig felfüggesztésre kerüljenek, ezzel elegendő időt biztosítva az Országgyűlésnek arra, hogy a szükséges adósmentő, és hitelválság-kezelő jogszabályokat megalkossa.

Belföld

Bizonyára jól emlékeznek még a 2017-18-as plakátháborúra. Szinte nem lehetett találni az országban olyan jobbikos óriásplakátot, amit ne firkáltak volna össze, hogy hogy nem, Záhonytól Nagykanizsáig - gyakorlatilag ugyanazzal a szöveggel. Nem is sokáig maradt titokban a dolog, kiderült, hogy központi utasítás alapján rongálják az ellenzéki párt kampányanyagait.

A jobbikos feljelentések nyomán végül a rendőrségnek is állást kellett foglalnia. Így derült ki, hogy a kampányanyagok összefirkálása belefér a véleménynyilvánítás szabadságába.

A Jobbik a hétvégén tartotta évadnyitóját, ahol Sneider Tamás elnök a személyét és családját ért támadásokra, rágalmakra reagálva elmondta, hogy a legerősebb ellenzéki párt nem fog meghátrálni.

Ahogy arról beszámoltunk, egy összellenzéki sajtótájékoztató keretében politikusok arra kérték a MÁV-ot, hogy ne alkalmazza a rabszolgatörvényként elhíresült túlóraszabályozást.

Tizenegy éves negatív rekordot döntött a végzettség híján az iskolakaput maguk mögött hagyó fiatalok aránya Magyarországon.

A diákok jól beolvastak a helyettes államtitkárnak.

Életmód

Mintegy száz program várja a közönséget június 23-án a Múzeumok éjszakája kiemelt országos helyszínén, Pécsett - hangzott el a rendezvényt beharangozó keddi sajtótájékoztatón a baranyai megyeszékhelyen.

Tizenkét produkcióval - köztük gengszterkomédiával, operettel, illetve a L'art pour l'art Társulat estjével - várja a nagyközönséget június 21. és augusztus 4. között a Pécsi Nyári Színház a baranyai megyeszékhelyen.

Sport

Tiborcz István barátjának és üzlettársának, Paár Attilának West Hungária Bau Kft.-je és a már több stadionberuházást is elnyerő Pharos 95 Sportpályaépítő Kft. építheti fel a Budapest Honvéd új stadionját potom 11,8 milliárd forintért – jelent meg a hirdetmény az uniós közbeszerzési értesítő mai számában.

Bejelentette visszavonulását Gera Zoltán, 97-szeres válogatott labdarúgó. A Ferencváros 39 éves támadója csütörtök este Facebook-oldalán hozta nyilvánosságra döntését. A magyar nemzeti csapatban 97 fellépésén 26-szor volt eredményes.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.