Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Devizahiteles perek: csak most kezdődik az igazi tánc

Várhatóan november végén, december elején hoz határozatot az Alkotmánybíróság (Ab) arról, összhangban van-e az alaptörvénnyel és a nemzetközi rendelkezésekkel a július elején elfogadott első adósmentő törvény. Az Ab-t négy ügyben a törvényszék kereste meg. Tizenöt bankper eközben az ítélőtáblán folytatódik, a résztvevők ugyanis megfellebbezték az elsőfokú ítéletet - írta a Magyar Nemzet.

Mostanáig az elsőfokú eljárásra kizárólag illetékes Fővárosi Törvényszék birkózott a banki devizaperekkel a július elején elfogadott első adósmentő törvény alapján. Hamarosan bekapcsolódik az ügyintézésbe a Fővárosi Ítélőtábla, s - egy másik szálon - az Alkotmánybíróság is.

Már tizenöten fellebbeztek

A perekben a bíróság eddig 51 ítéletet hozott, ebből 48 felperesi keresetet utasítottak el teljesen. Három esetben részben helyt adtak a keresetnek. Egy pénzintézet visszalépett, három pert pedig felfüggesztettek azért, mert a bíró az Alkotmánybírósághoz fordult. A visszalépő a Banco Primus Fióktelep Magyarország volt, részlegesen pedig a K&H Bank Zrt., az UCB Ingatlanhitel Zrt. és a Magyar Cetelem Bank keresetét hagyták jóvá. Az Alkotmánybírósághoz az Eger és Vidéke Takarékszövetkezet, az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank összevont perében, valamint az OTP Ingatlanlízing ügyében fordult a Fővárosi Törvényszék. Egy esetben - az augusztus 27-i elutasítást követően - a szeptember 17-i tárgyaláson úgy döntött a Fővárosi Törvényszék, hogy kiegészítő ítéletet hoz abban a perben, amelyet az AXA Bank indított a magyar állam ellen a devizahitel-szerződések ügyében. A kiegészítő ítéletet szeptember 25-én ismertetik.

Eddig tizenöt elsőfokú ítélet ellen jelentettek be fellebbezést a résztvevők: 12 kérelmet a hitelintézetek nyújtottak be, hármat pedig az alperesként szereplő magyar állam.
A jogszabály alapján a táblabíróságnak a tárgyalást tizenöt napon belüli időpontra kell kitűznie, mégpedig úgy, hogy az ügyfelek három nappal korábban értesüljenek az ellenfél kérelméről. A másodfokú ítéletet legkésőbb a harmincadik napon hirdetheti ki a bíróság.

Eddig a négyszáz hazai pénzintézet közül összesen 79 perelte be az államot, azt állítva, hogy általános szerződési feltételei nem voltak tisztességtelenek. Az ügyek többségét az állam nyerte meg, de hitelintézet is részleges sikert könyvelhetett el.

A lap értesülései szerint az Ab megkezdte a devizaügy előkészítését, a testületnek ugyanis a törvényszéki megkeresésekre kilencven napon belül válaszolnia kell. Az előadó bíró a polgári jog professzora, a szerződések jogának szakértője, Lenkovics Barnabás lehet. Az ügy bonyolultsága miatt döntés november végén, december elején várható - írta a Magyar Nemzet. (Az Ab-t - alkotmányjogi panasszal - maguk a pénzügyi intézmények is megkereshetik, de majd csak akkor, amikor ügyük jogerősen lezárul. Ehhez az szükséges, hogy a törvényszék után az ítélőtábla és a Kúria is határozatot hozzon a júliusi, első adósmentő törvény alapján.)

Szerdán dönthet az Országgyűlés a bankok elszámolásáról szóló törvényjavaslatról, amely egyaránt érinti a deviza- és forinthiteleseket is.

forrás: Magyar Nemzet
 

Pécs

Kérdőívvel fordult a pécsi polgárok közösségéhez Péterffy Attila független polgármester-jelölt. Az MSZP, a DK és a Momentum által támogatott jelölt, 6 pontban kéri ki a pécsiek véleményét. Elfogyhattak az ötletei?

Az Összefogás Pécsért Egyesület első embere, Kővári János is megszólalt az ellenzék együttműködése kapcsán. Az ÖPE vezetőjét saját portálja „kérdezte” gondolatairól, aki igyekezett erős hangot megütni.

Közös sajtótájékoztató keretében jelentette be a Jobbik, az LMP, az MSZP, a DK és a Momentum, hogy az ősz önkormányzati választások során koordinálni fognak egymással. A pártok képviselői elmondták, hogy minden választókerületben egy ellenzéki jelöltet állítanak a Fidesszel szemben.

A Fidesz egyik helyi internetes újságja ezt a kérdést feszegeti eléggé zavaros, és az erőlködéstől izzadtságszagú propagandacikkében.

Az önkormányzati tegnapi ülésén a költségvetést tárgyalta a testület, melynek vitájában Őri László alpolgármester elmondta, történelmi léptékű fejlesztések történnek a városban.

Devizahitelesek

Május óta több mint 2400 kilakoltatás történt Magyarországon

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar honlapján közölt adatok szerint csak július óta 919 kilakoltatás történt, míg a moratórium májusi lejártát követően összesen 2274 esetben jártak el a hatóságok.

Közben a fideszesek megszavazták több tízezer magyar család kilakoltatását

Most megvolt hozzá a bátorságuk. A beadvány egyik legfontosabb követelése az volt, hogy a végrehajtási eljárások 2019. december 31-ig felfüggesztésre kerüljenek, ezzel elegendő időt biztosítva az Országgyűlésnek arra, hogy a szükséges adósmentő, és hitelválság-kezelő jogszabályokat megalkossa.

Belföld

A Jobbik a hétvégén tartotta évadnyitóját, ahol Sneider Tamás elnök a személyét és családját ért támadásokra, rágalmakra reagálva elmondta, hogy a legerősebb ellenzéki párt nem fog meghátrálni.

Ahogy arról beszámoltunk, egy összellenzéki sajtótájékoztató keretében politikusok arra kérték a MÁV-ot, hogy ne alkalmazza a rabszolgatörvényként elhíresült túlóraszabályozást.

Tizenegy éves negatív rekordot döntött a végzettség híján az iskolakaput maguk mögött hagyó fiatalok aránya Magyarországon.

A diákok jól beolvastak a helyettes államtitkárnak.

Minden diktatórikus rendszer megdöntésének pillanata rendszerint olyan eseményhez köthető, amely önmagában értelmezhetetlen, ha az előző évek, évtizedek folyamatait nem ismeri az ember.

Életmód

Mintegy száz program várja a közönséget június 23-án a Múzeumok éjszakája kiemelt országos helyszínén, Pécsett - hangzott el a rendezvényt beharangozó keddi sajtótájékoztatón a baranyai megyeszékhelyen.

Tizenkét produkcióval - köztük gengszterkomédiával, operettel, illetve a L'art pour l'art Társulat estjével - várja a nagyközönséget június 21. és augusztus 4. között a Pécsi Nyári Színház a baranyai megyeszékhelyen.

Sport

Tiborcz István barátjának és üzlettársának, Paár Attilának West Hungária Bau Kft.-je és a már több stadionberuházást is elnyerő Pharos 95 Sportpályaépítő Kft. építheti fel a Budapest Honvéd új stadionját potom 11,8 milliárd forintért – jelent meg a hirdetmény az uniós közbeszerzési értesítő mai számában.

Bejelentette visszavonulását Gera Zoltán, 97-szeres válogatott labdarúgó. A Ferencváros 39 éves támadója csütörtök este Facebook-oldalán hozta nyilvánosságra döntését. A magyar nemzeti csapatban 97 fellépésén 26-szor volt eredményes.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.