Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Devizahitelek- Petíciót kapott az MNB elnöke

Magyar Nemzeti Bank
Matolcsy György a Magyar Nemzeti Bank elnöke részére
Bankcsapda Érdekvédelmi Civil Szervezet
1171 Budapest, Zrinyi utca 121.

Tisztelt Elnök Úr !

A Magyar Nemzeti Bank 2013 október 1. napjától a pénzügyi felügyeletet ellátó intézmény.
Álláspontunk szerint a 2014 június 16. napján született Kúriai döntés a Jegybankot, mint pénzügyi felügyeletért felelős fogyasztóvédelmi intézményt is érinti.

A magyar devizahiteles lakosság és az érdekvédelemmel foglalkozó szervezetek a hazai deviza alapú fogyasztói szerződésekkel, illetve azok érvénytelenségével kapcsolatban indított pereiken keresztül elérték, hogy a Kúria polgári kollégiuma 2014 június 16. napján kelt, 2/2014 Polgári jogegységi határozatában az alábbiakat állapította meg :

-A deviza alapú fogyasztói szerződések azon rendelkezése, amely szerint az árfolyamkockázatot korlátozás nélkül a fogyasztó viseli tisztességtelen lehet, ha a pénzügyi intézménytől kapott tájékoztatás nem volt megfelelő, vagy a tájékoztatás elmaradása folytán a fogyasztó alappal gondolhatta úgy, hogy az árfolyamkockázat nem valós, vagy őt csak korlátozott mértékben terheli, akkor a szerződéseknek az árfolyamkockázatra vonatkozó rendelkezése tisztességtelen, aminek következtében a szerződés részlegesen, vagy teljesen érvénytelen.

-Az egyoldalú szerződésmódosítást lehetővé tévő szerződéses rendelkezés akkor tisztességtelen, ha az nem felel meg a fogyasztói kölcsönszerződésben a pénzügyi intézmény által alkalmazott általános szerződési feltételekben szereplő egyoldalú szerződésmódosítási jog tisztességtelenségéről szóló 2/2012. (XII. 10.) PK vélemény 6. pontjában felsorolt elveknek (egyértelmű és érthető megfogalmazás elve, tételes meghatározás elve, objektivitás elve, ténylegesség és arányosság elve, átláthatóság elve, felmondhatóság elve, szimmetria elve).
Binder István szóvivő (MNB) átveszi a petíciót.

-A folyósításkor a pénzügyi intézmény által meghatározott vételi, a törlesztéskor pedig az eladási árfolyamok (különnemű árfolyamok) alkalmazása tisztességtelen, mert ezekkel szemben nem áll a fogyasztónak közvetlenül nyújtott szolgáltatás, így az számára indokolatlan költséget jelent. E rendelkezések azért is tisztességtelenek, mert alkalmazásuk gazdasági indoka a fogyasztó számára nem világos, nem érthető, nem átlátható. A deviza alapú fogyasztói kölcsönszerződésekben szereplő vételi és eladási árfolyamok, mint átszámítási árfolyamok helyett a Magyar Nemzeti Bank hivatalos deviza árfolyama válik a szerződés részévé.

A Kúriai döntés értelmében a deviza alapú szerződésekkel a hazai pénzügyi intézmények hosszú éveken keresztül jogtalanul, aránytalanul és indokolatlanul számították az ügyfeleikkel szembeni követeléseiket. A végrehajtási eljárások, a közokiratba foglalt felmondások, a közjegyzői végrehajtható okiratok alapjául szolgáló közjegyzői okiratba foglalt szerződések, végrehajtási záradékok és tartozáselismerő nyilatkozatok tisztességtelenek, illetve tisztességtelenek lehetnek.

A hazai felügyelet deviza ügyben elkövetett mulasztásai és gondatlansága hozzájárult a pénzügyi fogyasztókkal tisztességtelen módon történő deviza alapú szerződéskötésekhez, majd a fogyasztók totális kifosztásához, uzsorázásához.

Alulírottak követeljük Matolcsy Györgytől a Magyar Nemzeti Bank elnökétől, hogy azonnali hatállyal rendeljen el a Kúria jogegységi határozatára tekintettel célvizsgálatot a deviza alapú hitelezésben szerepet vállaló pénzintézetekkel szemben, indítson piacfelügyeleti eljárást a deviza alapú szerződéskötési gyakorlatok általános tisztességtelenségének a megállapítása érdekében, valamint az árfolyamkockázatokról és az egyoldalú szerződésmódosításokról szóló ügyfél tájékoztatásokkal kapcsolatban foglaljon állást, illetve abban a kérdésben is nyilvánítson véleményt a Magyar Nemzeti Banki felügyelet, hogy mi jelenti, mi jelentheti a devizapiaci- és árfolyamkockázatok kérdésében a tájékoztatási minimumot!

A devizahitelezéssel összefüggő, minden típusú végrehajtási cselekmény azonnali felfüggesztését követeljük !

Tisztelettel : …………………..
Falus Zsolt Ferenc
Bankcsapda Egyesület

Bp. 2014 június 20. Magyar Nemzeti Bank

magyartudat.com

Pécs

Borkai hülyének nézi a választókat és ugyanúgy fideszes maradt, ahogy eddig

A Fidesz és Orbán Viktor morális szégyene, hogy polgármesteri székében marad a súlyos korrupciós-, valamint drogbotrányba keveredett Borkai Zsolt - áll a Jobbik legfrissebb közleményében.

Vasárnap reggel Pécsen dulakodás történt. Az ATV riporterét hátba vágták, kamerájában pedig 100 ezer forintot meghaladó kár keletkezett.

A megye helyzetéről, a kampányról és a választások kimeneteléről a Jobbik Baranya megyei listavezetőjét, Schwarcz-Kiefer Patrikot kérdeztük.

Négy év börtönre súlyosbították a korábbi fideszes képviselő büntetését

A Fővárosi Ítélőtábla másodfokú ítéletében Mengyi Roland hatodrendű vádlott ügyében súlyosbította az elsőfokú ítéletet, háromról négy év letöltendő börtönre - írja a Hírösvény nyomán a 24.hu.

Félmilliárd forintos munkásszálló épül Pécsen

Több mint 370 millió forintos kormányzati támogatással, összesen 485 millió forintból egy, közel száz főt befogadó munkásszállót alakítanak ki Pécsen - jelentette be szerdán Pécsen Horváth Zoltán kormánymegbízott, a Baranya Megyei Kormányhivatal vezetője.

Devizahitelesek

Május óta több mint 2400 kilakoltatás történt Magyarországon

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar honlapján közölt adatok szerint csak július óta 919 kilakoltatás történt, míg a moratórium májusi lejártát követően összesen 2274 esetben jártak el a hatóságok.

Közben a fideszesek megszavazták több tízezer magyar család kilakoltatását

Most megvolt hozzá a bátorságuk. A beadvány egyik legfontosabb követelése az volt, hogy a végrehajtási eljárások 2019. december 31-ig felfüggesztésre kerüljenek, ezzel elegendő időt biztosítva az Országgyűlésnek arra, hogy a szükséges adósmentő, és hitelválság-kezelő jogszabályokat megalkossa.

Belföld

Bizonyára jól emlékeznek még a 2017-18-as plakátháborúra. Szinte nem lehetett találni az országban olyan jobbikos óriásplakátot, amit ne firkáltak volna össze, hogy hogy nem, Záhonytól Nagykanizsáig - gyakorlatilag ugyanazzal a szöveggel. Nem is sokáig maradt titokban a dolog, kiderült, hogy központi utasítás alapján rongálják az ellenzéki párt kampányanyagait.

A jobbikos feljelentések nyomán végül a rendőrségnek is állást kellett foglalnia. Így derült ki, hogy a kampányanyagok összefirkálása belefér a véleménynyilvánítás szabadságába.

A Jobbik a hétvégén tartotta évadnyitóját, ahol Sneider Tamás elnök a személyét és családját ért támadásokra, rágalmakra reagálva elmondta, hogy a legerősebb ellenzéki párt nem fog meghátrálni.

Ahogy arról beszámoltunk, egy összellenzéki sajtótájékoztató keretében politikusok arra kérték a MÁV-ot, hogy ne alkalmazza a rabszolgatörvényként elhíresült túlóraszabályozást.

Tizenegy éves negatív rekordot döntött a végzettség híján az iskolakaput maguk mögött hagyó fiatalok aránya Magyarországon.

A diákok jól beolvastak a helyettes államtitkárnak.

Életmód

Mintegy száz program várja a közönséget június 23-án a Múzeumok éjszakája kiemelt országos helyszínén, Pécsett - hangzott el a rendezvényt beharangozó keddi sajtótájékoztatón a baranyai megyeszékhelyen.

Tizenkét produkcióval - köztük gengszterkomédiával, operettel, illetve a L'art pour l'art Társulat estjével - várja a nagyközönséget június 21. és augusztus 4. között a Pécsi Nyári Színház a baranyai megyeszékhelyen.

Sport

Tiborcz István barátjának és üzlettársának, Paár Attilának West Hungária Bau Kft.-je és a már több stadionberuházást is elnyerő Pharos 95 Sportpályaépítő Kft. építheti fel a Budapest Honvéd új stadionját potom 11,8 milliárd forintért – jelent meg a hirdetmény az uniós közbeszerzési értesítő mai számában.

Bejelentette visszavonulását Gera Zoltán, 97-szeres válogatott labdarúgó. A Ferencváros 39 éves támadója csütörtök este Facebook-oldalán hozta nyilvánosságra döntését. A magyar nemzeti csapatban 97 fellépésén 26-szor volt eredményes.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.