Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Devizahitel - A CÖF DEMONSTRÁCIÓRA KÉSZÜL

Lomnici: a Kúria döntése, hogy a bankszövetség vagy a károsultak mögé áll – a CÖF demonstrációra készül

Az Európai Bíróság ugyan nem mondta ki a devizahiteles szerződés érvénytelenségét a magyar vonatkozású Kásler-ügyben, de a Kúria vizsgálhatja majd azt, hogy tisztességtelen-e az árfolyamrés, ami azt jelenti, hogy a bíróságoknak jogukban állhat korrigálni a szerződéseket, amennyiben erről a Kúria jogegységi határozatot hoz. A Civil Összefogás Fórum az ügyben foglalt álláspontjáról ifj. Lomnici Zoltánt a Civil Összefogás Fórum jogi szakértőjét kérdeztük.

A Kásler-per alapján döntheti el a Kúria, miként kezeljék a bíróságok a devizahitelek árfolyamrését és a bankok által végrehajtott egyoldalú kamatemeléseket. A házaspár által benyújtott beadvány szerint, fogyasztóvédelmi szempontból, több okból is tisztességtelen volt a hitelesek által aláírt szerződés. Nem volt világos és érthető a szerződésnek az a része, amely az árfolyamrést az adósokra terhelte. És mivel az árfolyamrésre vonatkozó feltétel tisztességtelen, a szerződés egésze nem érvényes – szólt az érvelés. A hitelszerződésben ugyanis a kölcsön összegét svájci frankban a folyósítás napján érvényes vételi árfolyamon állapították meg. A törlesztő részleteket viszont az esedékesség napját megelőző napon érvényes eladási árfolyamon számolták ki svájci frankban. A kettő között viszont sokszor egészen nagy volt a rés. A bank ezt a szolgáltatás díjának tartja, az Európai Bíróság szerint azonban nem tekintheti annak.
 
A bíróság 2012 tavaszán mondta ki Kásler jogerős győzelmét, de az OTP ezt követően a Kúriához fordult. A legfelsőbb bírói testület azonban nem tudott dönteni a kérdésben, ezért a luxembourgi Európai Bírósághoz továbbította az ügyet. A Kúria arra volt kíváncsi, hogy a nemzeti bíróság jogosult-e a szerződést módosítani vagy kiegészíteni.
 
Az Európai Bíróság az üggyel kapcsolatban kijelentette, hogy a Kúriának kell döntenie arról, hogy az árfolyamrés a szerződés alapvető eleme-e vagyis, hogy ez alapján vizsgálható-e a tisztességessége. Arról is a Kúriának kell döntést hoznia, hogy világos és érthető-e az árfolyamrésre vonatkozó szerződéses feltétel. Az Európai Bíróság határozata továbbá, hogy a szerződés egészének érvényességét fenntartva a bíróságok helyettesíthetik-e egy másik rendelkezéssel a vitatott szerződéses feltételt. Eszerint a Kúriának kell eldöntenie, hogy a vitatott feltétel a Kásler házaspár által kötött szerződés alapvető elemének minősül-e abban az esetben, ha a tisztességetlen feltétel elhagyása esetén teljesíthetetlenné válik a szerződés.
 
Ifj Lomnici Zoltán, a Civil Összefogás Fórum jogi szakértője szerint az EB döntésével kapcsolatban két fontos megállapítást tehetünk. Az első és legfontosabb megállapítás, hogy az árfolyamrés vonatkozásában a tisztességtelenséget vizsgálhatja a magyar legfőbb bírósági fórum. Ez azt is jelenti, hogy akár egy korábbi fővárosi intézőtáblai döntés szempontrendszerét is figyelembe kell vennie a Kúriának, amely kimondta, hogy a vételi és eladási árfolyamok kapcsán felmerült terhek az ügyfélre történő hárítása nem tisztességes. Másrészről vizsgálhatja, hogy a tájékoztatás mennyire volt széleskörű. Amennyiben elmaradt egy részletes, a pénzügyi mechanizmusokra, a jogokra és kötelezettségekre terjedő felvilágosítás, akkor ez is felvetheti a tiszteletlenség kérdését.
 
Fontos megállapítás, hogy amennyiben érvénytelenség esete állna fenn, akkor arra kell törekedni, hogy az esetlegesen érvénytelen vagy tisztességtelen pontot egy nemzeti jogszabállyal helyettesítse a magyar bírói fórum. A jogász példaként említette a romániai bíróság döntését, ami 50%-kal mérsékelte a kamatokat. Amennyiben a Kúria a magyarországi kamatokat túlzottan magasnak ítél, akkor esetlegesen alkalmazhatja visszamenőleg is a jegybanki alapkamat mértékét a törlesztő részletek vonatkozásában, ez jelentős tehercsökkenést vonna maga után a károsultak számára.
Portálunk kérdésére, hogy mi az esély arra, hogy a Kúria ezúttal a károsultak mellé áll, Lomnici Zoltán emlékeztetett a legfőbb bírósági fórum tavaly december 16-án hozott jogegységi határozatára, amelyben kimondta a szerződések tisztességességét, illetve megállapította, hogy az ügyfelek devizában adósodtak el, így az árfolyamterheket ők viselik. E döntés fényében kevés esélyt látunk arra, hogy kedvező fordulatot venne a károsultak szempontjából az ügy. Amennyiben tehát nem változtat az álláspontján a Kúria és nem veszi figyelembe a magyar felsőbírósági, a környező országokban, és az Európai Bíróságon korábban született ítéleteket, illetve az 1993-as uniós fogyasztóvédelmi irányelvet, könnyen előfordulhat, hogy hasonló szellemiségben születik meg a döntés, és fejeződik be a jogegységi eljárás az árfolyamrés, az egyoldalú szerződésmódosítások és az érvénytelenség jogkövetkezményei tekintetében – állapítja meg a jogász.  
 
Az Alkotmánybíróság kimondta, hogy alkotmányos és törvényes módon akár visszamenőleg is beavatkozhat a kormányzat ezekbe a fogyasztói típusú szerződésekbe, ugyanakkor, ha a Kúria fenntartja ezt a megszorító jellegű, alapvetően a pénzintézeteknek kedvező jogi nézetét, akkor nagyon beszűkülhet a jogalkotó mozgástere. Lomnici úgy véli, mára egyértelműen kirajzolódott a Kúria előtt álló két választási lehetőség. Az egyik, hogy a bankszövetség mellé áll és ősszel dönt, a másik pedig, hogy a banki károsultak mögött álló tömegekre hallgat, és még a nyári ítélkezési szünet előtt meghozza a jogegységi határozatot.
 
A Civil Összefogás Fórum továbbra is a devizakárosultak mellett áll és úgy véli, a Kúria indokolatlanul halogatja a döntést. A hozzá érkező panaszáradat fényében, a CÖF nem tartja kizártnak a tömegdemonstráció lehetőségét, amennyiben a Kúria tovább halogatja a jogegységi határozat meghozatalát. Ahogy a CÖF jogi szakértője fogalmazott, nem kizárt, hogy egy nagyobb, kritikus tömeg az utcára fog vonulni és jogállami keretek között, de határozottan fogja kérni a Kúriát, hogy döntsön ebben a súlyos társadalmi kérdésben.

Forrás: Polgarportal.hu
 

Pécs

Borkai hülyének nézi a választókat és ugyanúgy fideszes maradt, ahogy eddig

A Fidesz és Orbán Viktor morális szégyene, hogy polgármesteri székében marad a súlyos korrupciós-, valamint drogbotrányba keveredett Borkai Zsolt - áll a Jobbik legfrissebb közleményében.

Vasárnap reggel Pécsen dulakodás történt. Az ATV riporterét hátba vágták, kamerájában pedig 100 ezer forintot meghaladó kár keletkezett.

A megye helyzetéről, a kampányról és a választások kimeneteléről a Jobbik Baranya megyei listavezetőjét, Schwarcz-Kiefer Patrikot kérdeztük.

Négy év börtönre súlyosbították a korábbi fideszes képviselő büntetését

A Fővárosi Ítélőtábla másodfokú ítéletében Mengyi Roland hatodrendű vádlott ügyében súlyosbította az elsőfokú ítéletet, háromról négy év letöltendő börtönre - írja a Hírösvény nyomán a 24.hu.

Félmilliárd forintos munkásszálló épül Pécsen

Több mint 370 millió forintos kormányzati támogatással, összesen 485 millió forintból egy, közel száz főt befogadó munkásszállót alakítanak ki Pécsen - jelentette be szerdán Pécsen Horváth Zoltán kormánymegbízott, a Baranya Megyei Kormányhivatal vezetője.

Devizahitelesek

Május óta több mint 2400 kilakoltatás történt Magyarországon

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar honlapján közölt adatok szerint csak július óta 919 kilakoltatás történt, míg a moratórium májusi lejártát követően összesen 2274 esetben jártak el a hatóságok.

Közben a fideszesek megszavazták több tízezer magyar család kilakoltatását

Most megvolt hozzá a bátorságuk. A beadvány egyik legfontosabb követelése az volt, hogy a végrehajtási eljárások 2019. december 31-ig felfüggesztésre kerüljenek, ezzel elegendő időt biztosítva az Országgyűlésnek arra, hogy a szükséges adósmentő, és hitelválság-kezelő jogszabályokat megalkossa.

Belföld

Bizonyára jól emlékeznek még a 2017-18-as plakátháborúra. Szinte nem lehetett találni az országban olyan jobbikos óriásplakátot, amit ne firkáltak volna össze, hogy hogy nem, Záhonytól Nagykanizsáig - gyakorlatilag ugyanazzal a szöveggel. Nem is sokáig maradt titokban a dolog, kiderült, hogy központi utasítás alapján rongálják az ellenzéki párt kampányanyagait.

A jobbikos feljelentések nyomán végül a rendőrségnek is állást kellett foglalnia. Így derült ki, hogy a kampányanyagok összefirkálása belefér a véleménynyilvánítás szabadságába.

A Jobbik a hétvégén tartotta évadnyitóját, ahol Sneider Tamás elnök a személyét és családját ért támadásokra, rágalmakra reagálva elmondta, hogy a legerősebb ellenzéki párt nem fog meghátrálni.

Ahogy arról beszámoltunk, egy összellenzéki sajtótájékoztató keretében politikusok arra kérték a MÁV-ot, hogy ne alkalmazza a rabszolgatörvényként elhíresült túlóraszabályozást.

Tizenegy éves negatív rekordot döntött a végzettség híján az iskolakaput maguk mögött hagyó fiatalok aránya Magyarországon.

A diákok jól beolvastak a helyettes államtitkárnak.

Életmód

Mintegy száz program várja a közönséget június 23-án a Múzeumok éjszakája kiemelt országos helyszínén, Pécsett - hangzott el a rendezvényt beharangozó keddi sajtótájékoztatón a baranyai megyeszékhelyen.

Tizenkét produkcióval - köztük gengszterkomédiával, operettel, illetve a L'art pour l'art Társulat estjével - várja a nagyközönséget június 21. és augusztus 4. között a Pécsi Nyári Színház a baranyai megyeszékhelyen.

Sport

Tiborcz István barátjának és üzlettársának, Paár Attilának West Hungária Bau Kft.-je és a már több stadionberuházást is elnyerő Pharos 95 Sportpályaépítő Kft. építheti fel a Budapest Honvéd új stadionját potom 11,8 milliárd forintért – jelent meg a hirdetmény az uniós közbeszerzési értesítő mai számában.

Bejelentette visszavonulását Gera Zoltán, 97-szeres válogatott labdarúgó. A Ferencváros 39 éves támadója csütörtök este Facebook-oldalán hozta nyilvánosságra döntését. A magyar nemzeti csapatban 97 fellépésén 26-szor volt eredményes.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.