Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Döntött az Ab: bele lehet nyúlni korábban kötött szerződésekbe

Megszületett az Alkotmánybíróság határozata, amelynek legfontosabb részlete az, hogy jogszabályilag KIVÉTELESEN bele lehet nyúlni korábban kötött szerződésekbe is. Nincs azonban szó arról, hogy egyes szerződések közvetlenül Alaptörvény-ellenesek lennének.

A legfontosabb részletek:

- Kivételes esetekben módosíthatók a meglévő szerződések jogszabállyal.
- Társadalmi hatásaikat tekintve a devizahitelek ide sorolhatók.
- Csak úgy lehet megváltoztatni a meglévő szerződéseket jogszabállyal, ahogy ezt a bíróságok ma is megtehetik.
- A bírói döntéseket és a jogszabályokat azonban felülvizsgálhatja az Alkotmánybíróság - alkotmányellenesség esetén semmissé tehetők.

Ma délelőtt Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság (Ab) elnöke ismertette a testület - a kormány devizahiteles indítványával kapcsolatos döntését. A határozatnak talán az a legfontosabb pontja, hogy jogszabályilag KIVÉTELESEN bele lehet nyúlni korábban kötött szerződésekbe is. Ezt azonban olyan feltételekkel teheti meg, hogy ennek során a bírósági gyakorlatot kell figyelembe venni.

Elhangzott, hogy az állam feladata a fogyasztóvédelem intézményrendszerének és jogszabályainak megteremtése. Konkrét bírói döntés alaptörvény- ellenességének megállapítására az Alkotmánybíróság jogosult, ám meglévő szerződések megváltoztatására, megsemmisítésére nincs jogosítványa.

Nem vezethető le az Alaptörvényből alkotmánybírósági határozottal az, hogy bizonyos szerződések megfelelnek-e az Alaptörvényben meghatározott (pl. fogyasztóvédelmi) elveknek, vagyis nincs szó arról, hogy egyes szerződések közvetlenül Alaptörvény-ellenesek lennének. Ezt azonban sokféle jogszabállyal szabályozni lehet, amelyek közül az Alkotmánybíróságnak nem feladata dönteni.

A bírói szerződésmódosítás a példa

1991-ben az előző Alkotmány alapján már döntött úgy az Alkotmánybíróság, hogy bizonyos körülmények mellett szélsőséges esetben (államcéllal való ellentétesség) jogszabállyal lehet módosítani szerződéses feltételeket.

Az Alkotmánybíróság 2014-ben a szerződéses szabadságot továbbra is az Alaptörvényben biztosított jognak tekinti. A rendkívüli társadalmi változások azonban érinthetik a szerződések nagy tömegét, amelyre vonatkozóan az Alkotmány lehetővé teszi a meglévő szerződések jogszabállyal történő változtatását.

A jogalkotó akkor jogosult módosítani a szerződéseket, ha a szerződés változatlan tartalommal fennállása valamelyik fél érdekét lényegesen sérti, vagy pl. a változások (pl. árfolyamváltozás) nem volt előre láthatók.
Úgy lehet csak törvényileg módosítani a szerződéseket, ahogy azt a bíróságok megtehetik jelenleg is. A változtatás során mindkét fél érdekeit figyelembe kell venni.

Pécs

Megnyílt szerdán a pécsi Janus Pannonius Múzeum (JPM) megújított mecseki bányászati kiállítása. A mintegy 200 bányászati emléket és eszközt bemutató felszíni tárlat a Vasarely Múzeummal szomszédos épületben kapott helyet.

A kiemelkedő munkát végzett utánpótlásedzők és tehetséggondozó tanárok közül idén is tízen vehették át az egymillió forinttal járó Mol Mester-M díjat. Díjazták a művészet és a tudomány területén példamutató tevékenységet végzett pedagógusokat is, köztük Simon Péter pécsi fizikatanárt is.

Miközben a sajtó az ellenzéki pártok közötti egyeztetésekkel van elfoglalva, hogy ki kinek a javára fog, vagy nem fog visszalépni, és ezt még ál-közvéleménykutatási eredményekkel is igazolni akarják, egy fontos dologról elfeledkezünk. Talán ez a legérdekesebb, ezért kell olyasmit erőltetni, ami nem megy.

Az Országos Horvát Önkormányzat dél-dunántúli központjának otthont adó házat adtak át hétfőn Pécsen. Az 500 négyzetméteres horvát ház a nemzetiségi önkormányzat irodájának és a magyarországi horvátok tudományos intézetének lesz az otthona.

A BIOKOM Nonprofit Kft. kéri a tisztelt pécsi lakosokat, hogy – amennyiben lehetőségük nyílik és megoldható – úgy ma délután legkésőbb 17:00 óráig szíveskedjenek gondoskodni a hazajutásról, mert az előrejelzések szerint várhatóan nagy mennyiségű ónos eső hullik majd.

Devizahitelesek

A Jobbik együttműködési megállapodást írt alá az Adóskamarával

A Jobbik együttműködési megállapodást írt alá a jogászokat, civil érdekvédőket és banki károsultakat tömörítő Adóskamarával - jelentette be a párt alelnöke pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján.

A Jobbik nem hagyja, hogy kampányfogássá tegyék a devizakárosultak képviseletét

Amíg a kormányzat megkapja a devizahitelesek szavazatát megígérik, hogy foglalkoznak a problémáikkal, de előre borítékolható, hogy amint elmúlt április 8-a törlődik a memória és ismét az út szélén felejtik őket.

Belföld

A havi egymilliót kereső, a határon túli autonómiaügyekben közreműködő miniszterelnöki megbízott, Szili Katalin nemrégiben kezdett fideszes fórumokon kampányolni. Most pedig a kormánypropagandát hirdető Magyar Időknek nyilatkozott.

Míg a kormány szavakban a migráció minden formáját ellenzi, a valóságban titkos migránsok ezrei és kötvényes migránsok tízezrei számára biztosított letelepedési lehetőséget Magyarországon az elmúlt évek során.

Komlóska polgármestere, Köteles László a Magyar Nemzetnek adott interjúban beszélt arról, hogy szerinte a Fidesz a települési autonómia felszámolására törekszik, 2018 kérdése pedig az, hogy demokrácia vagy diktatúra lesz-e.

„A sors fintora, hogy ma pont azok miatt fojtogató otthon a légkör, akiktől sokan a megváltást várták.” Ismerjék meg Ádám történetét, aki egészen Ausztráliáig menekült a hazai közélet és társadalom mocsara elől.

Magyarországon vasárnaptól számítva négy nap alatt 21-en fagytak halálra, többségükben fűtetlen lakásokban, illetve kórházba kerülésük után, mert már nem tudtak rajtuk segíteni.

Életmód

Az együttes tavasszal csak három koncertet ad: március 17-én a győri Audi Arénában, március 24-én a debreceni Főnix Csarnokban, április 6-án pedig a Papp László Budapest Sportarénában lépnek színpadra.

A hagyományos húshagyókeddi máglyagyújtással és a telet jelképező koporsó elégetésével véget ért Mohácson az idei busójárás, amelynek hétvégi fő programjaira több tízezren voltak kíváncsiak.

Sport

"Mindenki ezt kérdezi tőlünk, hogy milyen érzés, de még mi se tudjuk" - jelentette ki Burján. "Burján Csaba olimpiai bajnok. Még ízlelgetem. A név elé nem lehet írni, mint a doktort? Csak így mutatkoznék be".

A Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor összeállítású magyar csapat aranyérmet szerzett a férfi 5000 méteres rövidpályás gyorskorcsolyaváltók csütörtöki döntőjében a phjongcshangi téli olimpián.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.