Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Csendőrséget! Csendőrséget?

A csendőrséget megemlítve rengeteg embernek van negatív véleménye, sokan hozzák fel a Holokausztot, sokan a Kádár-rendszerben tanultakat, viszont kevesen vannak csak tisztában azzal, hogy mi is volt a csendőrség igazi dolga, milyen eredményeket ért el, és, hogy miért lenne jó, ha újra lenne Magyarországon csendőrség.

Kezdjük talán az alapokkal. Magyarországon 1881-ben alapították meg a Magyar K. Csendőrséget, a fő ok a vidéken tapasztalható növekvő bűnözés volt. A csendőrök katonák voltak, egyszerre tartoztak a Honvédséghez és a Belügyminisztériumhoz. A csendőrséget szokás a vidék rendőrségének nevezni, de bőven volt különbség a csendőrség és a mai rendőrség között.

A csendőrök általában falvakban, kistelepüléseken szolgáltak, illetve egyfajta mezőőri munkát is elláttak. A csendőr megvesztegethetetlen, lefizethetetlen személy volt, hiszen az akkori jövedelme bőven átlagon felüli volt. Ez sajnos a mai rendőrségről finoman szólva sem mondható el. A csendőrök esküt tettek a hazájukért, a rendőrök fogadalmat tesznek. A csendőrök gyalogosan és lóháton járőröztek, a rendőrök általában autóval. Pontosan egy ilyen szervezetre lenne újra szükség, vidéken.
Lovas, biciklis és gyalogos egységekre, akik a kis falvak, települések és a nagyobb városok kevésbé biztonságos részein járőröznének. Meszesen egészen biztosan nyugodtabban lehetne éjszakánként is sétálni, ha lenne, aki vigyázna ránk.

A szomorú igazság az, hogy főleg a vidéki emberek nem számíthatnak a rendőrségre. Kisebb lopásokat be sem jelentenek, mert „úgyse ér semmit”, a rendőrség munkája 90%-ban a közúti ellenőrzésekben kifújt. Meszesen, Kertvárosban vagy egy faluban mikor látni gyalogos rendőrt? A kampányidőszakot leszámítva soha. Pedig a meszesi, kertvárosi vagy falusi embereknek is jár a biztonság, a közrend és a közcsend.

Egy olyan egységre lenne szükség, akik lovon, biciklin és gyalog járnak, olyan helyekre is eljutnak, ami autóval nem közelíthető meg (lakóházak közötti terek) hiszen rengeteg bűncselekmény történik ilyen területeken. Egy olyan szervezet kell, aminek célja nem az emberek büntetése, nem a pénzbehajtás, hanem a vidék biztonságának megteremtése és megtartása, a bűn megelőzése, a bűnözők elfogása. Pécsnek és a megyének szüksége van Csendőrségre. Vajon mennyi haláleset lett volna megelőzhető, ha van egy fegyveres erőszakszerv, ami járőrözik az utcákon, éjjel-nappal? Vajon mennyivel aludnánk nyugodtabban, ha tudnánk, hogy van egy szervezet, ami megvéd minket, tisztességes becsületes embereket?

Talán Meszesen is tudnának az emberek nyugodtan aludni, nem lennének éjszakai dorbézolások, nem lennének randalírozások, nem lennének garázdaságok. A csendőrség 1881 és 1945 döbbenetesen jó eredményeket ért el a bűnüldözésben. 85-90%-kos eredményességi mutatókkal dolgoztak. Hogy érthetőbb legyen: 10 ellopott értéktárgyból 8-9-et megtaláltak, a bűnöst elfogták. A rendőrség milyen eredménnyel is dolgozik? Egyébként a csendőrök remek eredményeinek a fő oka az volt, hogy pontosan ismerték a településeket ahol dolgoztak, tudták, hogy ha egy tyúk eltűnt kilehet a felelős. Ismerték a helyet, az embereket, tiszteletet parancsoltak és fedhetetlenek voltak.

Csendőrségre szükség van, szükség lenne. Egy szervezetre, ami a vidék biztonságát felügyeli, egy szervezetre, aminek a működése nem abból áll, hogy traffipaxszal riogatja az autósokat. Hanem abból, hogy rendet teremt, tart és biztonságot ad.

Nem ért egyet? Írja meg nekünk!

Pécs

Megnyílt szerdán a pécsi Janus Pannonius Múzeum (JPM) megújított mecseki bányászati kiállítása. A mintegy 200 bányászati emléket és eszközt bemutató felszíni tárlat a Vasarely Múzeummal szomszédos épületben kapott helyet.

A kiemelkedő munkát végzett utánpótlásedzők és tehetséggondozó tanárok közül idén is tízen vehették át az egymillió forinttal járó Mol Mester-M díjat. Díjazták a művészet és a tudomány területén példamutató tevékenységet végzett pedagógusokat is, köztük Simon Péter pécsi fizikatanárt is.

Miközben a sajtó az ellenzéki pártok közötti egyeztetésekkel van elfoglalva, hogy ki kinek a javára fog, vagy nem fog visszalépni, és ezt még ál-közvéleménykutatási eredményekkel is igazolni akarják, egy fontos dologról elfeledkezünk. Talán ez a legérdekesebb, ezért kell olyasmit erőltetni, ami nem megy.

Az Országos Horvát Önkormányzat dél-dunántúli központjának otthont adó házat adtak át hétfőn Pécsen. Az 500 négyzetméteres horvát ház a nemzetiségi önkormányzat irodájának és a magyarországi horvátok tudományos intézetének lesz az otthona.

A BIOKOM Nonprofit Kft. kéri a tisztelt pécsi lakosokat, hogy – amennyiben lehetőségük nyílik és megoldható – úgy ma délután legkésőbb 17:00 óráig szíveskedjenek gondoskodni a hazajutásról, mert az előrejelzések szerint várhatóan nagy mennyiségű ónos eső hullik majd.

Devizahitelesek

A Jobbik együttműködési megállapodást írt alá az Adóskamarával

A Jobbik együttműködési megállapodást írt alá a jogászokat, civil érdekvédőket és banki károsultakat tömörítő Adóskamarával - jelentette be a párt alelnöke pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján.

A Jobbik nem hagyja, hogy kampányfogássá tegyék a devizakárosultak képviseletét

Amíg a kormányzat megkapja a devizahitelesek szavazatát megígérik, hogy foglalkoznak a problémáikkal, de előre borítékolható, hogy amint elmúlt április 8-a törlődik a memória és ismét az út szélén felejtik őket.

Belföld

A havi egymilliót kereső, a határon túli autonómiaügyekben közreműködő miniszterelnöki megbízott, Szili Katalin nemrégiben kezdett fideszes fórumokon kampányolni. Most pedig a kormánypropagandát hirdető Magyar Időknek nyilatkozott.

Míg a kormány szavakban a migráció minden formáját ellenzi, a valóságban titkos migránsok ezrei és kötvényes migránsok tízezrei számára biztosított letelepedési lehetőséget Magyarországon az elmúlt évek során.

Komlóska polgármestere, Köteles László a Magyar Nemzetnek adott interjúban beszélt arról, hogy szerinte a Fidesz a települési autonómia felszámolására törekszik, 2018 kérdése pedig az, hogy demokrácia vagy diktatúra lesz-e.

„A sors fintora, hogy ma pont azok miatt fojtogató otthon a légkör, akiktől sokan a megváltást várták.” Ismerjék meg Ádám történetét, aki egészen Ausztráliáig menekült a hazai közélet és társadalom mocsara elől.

Magyarországon vasárnaptól számítva négy nap alatt 21-en fagytak halálra, többségükben fűtetlen lakásokban, illetve kórházba kerülésük után, mert már nem tudtak rajtuk segíteni.

Életmód

Az együttes tavasszal csak három koncertet ad: március 17-én a győri Audi Arénában, március 24-én a debreceni Főnix Csarnokban, április 6-án pedig a Papp László Budapest Sportarénában lépnek színpadra.

A hagyományos húshagyókeddi máglyagyújtással és a telet jelképező koporsó elégetésével véget ért Mohácson az idei busójárás, amelynek hétvégi fő programjaira több tízezren voltak kíváncsiak.

Sport

"Mindenki ezt kérdezi tőlünk, hogy milyen érzés, de még mi se tudjuk" - jelentette ki Burján. "Burján Csaba olimpiai bajnok. Még ízlelgetem. A név elé nem lehet írni, mint a doktort? Csak így mutatkoznék be".

A Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor összeállítású magyar csapat aranyérmet szerzett a férfi 5000 méteres rövidpályás gyorskorcsolyaváltók csütörtöki döntőjében a phjongcshangi téli olimpián.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.