Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Csendőrséget! Csendőrséget?

A csendőrséget megemlítve rengeteg embernek van negatív véleménye, sokan hozzák fel a Holokausztot, sokan a Kádár-rendszerben tanultakat, viszont kevesen vannak csak tisztában azzal, hogy mi is volt a csendőrség igazi dolga, milyen eredményeket ért el, és, hogy miért lenne jó, ha újra lenne Magyarországon csendőrség.

Kezdjük talán az alapokkal. Magyarországon 1881-ben alapították meg a Magyar K. Csendőrséget, a fő ok a vidéken tapasztalható növekvő bűnözés volt. A csendőrök katonák voltak, egyszerre tartoztak a Honvédséghez és a Belügyminisztériumhoz. A csendőrséget szokás a vidék rendőrségének nevezni, de bőven volt különbség a csendőrség és a mai rendőrség között.

A csendőrök általában falvakban, kistelepüléseken szolgáltak, illetve egyfajta mezőőri munkát is elláttak. A csendőr megvesztegethetetlen, lefizethetetlen személy volt, hiszen az akkori jövedelme bőven átlagon felüli volt. Ez sajnos a mai rendőrségről finoman szólva sem mondható el. A csendőrök esküt tettek a hazájukért, a rendőrök fogadalmat tesznek. A csendőrök gyalogosan és lóháton járőröztek, a rendőrök általában autóval. Pontosan egy ilyen szervezetre lenne újra szükség, vidéken.
Lovas, biciklis és gyalogos egységekre, akik a kis falvak, települések és a nagyobb városok kevésbé biztonságos részein járőröznének. Meszesen egészen biztosan nyugodtabban lehetne éjszakánként is sétálni, ha lenne, aki vigyázna ránk.

A szomorú igazság az, hogy főleg a vidéki emberek nem számíthatnak a rendőrségre. Kisebb lopásokat be sem jelentenek, mert „úgyse ér semmit”, a rendőrség munkája 90%-ban a közúti ellenőrzésekben kifújt. Meszesen, Kertvárosban vagy egy faluban mikor látni gyalogos rendőrt? A kampányidőszakot leszámítva soha. Pedig a meszesi, kertvárosi vagy falusi embereknek is jár a biztonság, a közrend és a közcsend.

Egy olyan egységre lenne szükség, akik lovon, biciklin és gyalog járnak, olyan helyekre is eljutnak, ami autóval nem közelíthető meg (lakóházak közötti terek) hiszen rengeteg bűncselekmény történik ilyen területeken. Egy olyan szervezet kell, aminek célja nem az emberek büntetése, nem a pénzbehajtás, hanem a vidék biztonságának megteremtése és megtartása, a bűn megelőzése, a bűnözők elfogása. Pécsnek és a megyének szüksége van Csendőrségre. Vajon mennyi haláleset lett volna megelőzhető, ha van egy fegyveres erőszakszerv, ami járőrözik az utcákon, éjjel-nappal? Vajon mennyivel aludnánk nyugodtabban, ha tudnánk, hogy van egy szervezet, ami megvéd minket, tisztességes becsületes embereket?

Talán Meszesen is tudnának az emberek nyugodtan aludni, nem lennének éjszakai dorbézolások, nem lennének randalírozások, nem lennének garázdaságok. A csendőrség 1881 és 1945 döbbenetesen jó eredményeket ért el a bűnüldözésben. 85-90%-kos eredményességi mutatókkal dolgoztak. Hogy érthetőbb legyen: 10 ellopott értéktárgyból 8-9-et megtaláltak, a bűnöst elfogták. A rendőrség milyen eredménnyel is dolgozik? Egyébként a csendőrök remek eredményeinek a fő oka az volt, hogy pontosan ismerték a településeket ahol dolgoztak, tudták, hogy ha egy tyúk eltűnt kilehet a felelős. Ismerték a helyet, az embereket, tiszteletet parancsoltak és fedhetetlenek voltak.

Csendőrségre szükség van, szükség lenne. Egy szervezetre, ami a vidék biztonságát felügyeli, egy szervezetre, aminek a működése nem abból áll, hogy traffipaxszal riogatja az autósokat. Hanem abból, hogy rendet teremt, tart és biztonságot ad.

Nem ért egyet? Írja meg nekünk!

Pécs

A Magnus Aircraft Zrt. repülőgépgyára a nyár végére elkészül a pécs-pogányi repülőtér szomszédságában - közölte Boros László vezérigazgató a beruházás helyszínén megtartott bokrétaünnepen szerdán újságírókkal.

Jogerősen tényleges életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte a Pécsi ítélőtábla szerdán azt a férfit, akit egy hajléktalan megölésével, valamint azzal vádoltak, hogy társaival több mint egy tucat betörést, rablást követett el 2013-ban és 2014-ben Baranyában - tájékoztatta a táblabíróság az MTI-t.

A szerdától induló permetezésekre az éjjeli órákban kerül sor, 00:00 órától hajnal 6:00-ig. A BIOKOM kéri az érintett lakosságot a szükséges intézkedések elvégzésére, pl.: ablakok becsukása, növények letakarása, szabadban száradó ruhák beszedése stb.

Többen is felhívták az elmúlt napokban Mellár Tamást, aki azzal vált a hírek főszereplőjévé, hogy a Párbeszéd-frakcióba beülve megmenti annak létét. Szabó Tímea, a képviselőcsoport vezetője azt állította, más baloldali , elsősorban liberális ellenzéki politikusok le akarták beszélni Mellárt a csatlakozásról.

Felkészült a kritikákra, de nem tartja árulásnak Mellár Tamás független parlamenti képviselő azt, hogy beszáll Párbeszéd párt országgyűlési frakciójába.

Devizahitelesek

Közben a fideszesek megszavazták több tízezer magyar család kilakoltatását

Most megvolt hozzá a bátorságuk. A beadvány egyik legfontosabb követelése az volt, hogy a végrehajtási eljárások 2019. december 31-ig felfüggesztésre kerüljenek, ezzel elegendő időt biztosítva az Országgyűlésnek arra, hogy a szükséges adósmentő, és hitelválság-kezelő jogszabályokat megalkossa.

A Jobbik új eszközöket vetne be a kilakoltatások ellen

Z. Kárpát Dániel a Jobbik alelnöke hétfői budapesti sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy pártja a régiek mellett új módszerekkel is küzdene a devizakárosultak kilakoltatásai ellen, amik a választások után, a kilakoltatási moratórium végével újult erővel folytatódnak.

Belföld

Még szombaton történt, hogy Hort és Csány közötti vasúti átjáróban az ott közlekedő tehervonat elé vetette magát egy asszony négyéves unokájával. Mindketten meghaltak.

Jól indul a 2018-2022-es parlamenti évad. Z. Kárpát Dániel gyakorlatilag üres kormánypárti széksorok előtt volt kénytelen elmondani a napirend utáni beszédét. Ezzel a nemes gesztussal kezdte meg a munkáját a negyedik Orbán-kormány.

A baranyai lány nem tudta, hogy terhes. A történetről az Országos Mentőszolgálat Facebook-oldala számolt be: „Nem várt fordulat lepte meg bajtársainkat Baranya megyében.”

Kifizethetetlen: átlag 149 ezer forint egy budapesti albérlet. Ellenzéki pártok a Jobbikkal az élen évek óta szorgalmazzák, hogy a kormány indítson nagyszabású bérlakás-építési programot, de hiába.

Szétrohadt, rozsdaette mentőautóról szóló videót tett közzé tegnap Facebook oldalán a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége. Ezekkel a kocsikkal kellene súlyos beteg, gyors segítségre szoruló emberekért menni. Az Országos Mentőszolgálat vezetése szerint azonban ez egyáltalán nem veszélyes.

Életmód

Tizenkét produkcióval - köztük gengszterkomédiával, operettel, illetve a L'art pour l'art Társulat estjével - várja a nagyközönséget június 21. és augusztus 4. között a Pécsi Nyári Színház a baranyai megyeszékhelyen.

Színes, izgalmas kiállításokkal, előadásokkal és foglalkozásokkal várják a régészet napján, szombaton a látogatókat Pécsen, a Janus Pannonius Múzeumban (JPM).

Sport

Bejelentették, a nagy múltú PMFC-t működtető Zrt.-nél elfogyott a baranyai csapatra szánt pénz, mindenki mehet, amerre akar.

Az oroszországi foci-vb ma délután kezdődik. Két hétig a csoportmeccseken drukkolhatunk, majd újabb két hét, és az egyenes kieséses szakaszban már nincs lehetőség a javításra.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.