Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Csendőrséget! Csendőrséget?

A csendőrséget megemlítve rengeteg embernek van negatív véleménye, sokan hozzák fel a Holokausztot, sokan a Kádár-rendszerben tanultakat, viszont kevesen vannak csak tisztában azzal, hogy mi is volt a csendőrség igazi dolga, milyen eredményeket ért el, és, hogy miért lenne jó, ha újra lenne Magyarországon csendőrség.

Kezdjük talán az alapokkal. Magyarországon 1881-ben alapították meg a Magyar K. Csendőrséget, a fő ok a vidéken tapasztalható növekvő bűnözés volt. A csendőrök katonák voltak, egyszerre tartoztak a Honvédséghez és a Belügyminisztériumhoz. A csendőrséget szokás a vidék rendőrségének nevezni, de bőven volt különbség a csendőrség és a mai rendőrség között.

A csendőrök általában falvakban, kistelepüléseken szolgáltak, illetve egyfajta mezőőri munkát is elláttak. A csendőr megvesztegethetetlen, lefizethetetlen személy volt, hiszen az akkori jövedelme bőven átlagon felüli volt. Ez sajnos a mai rendőrségről finoman szólva sem mondható el. A csendőrök esküt tettek a hazájukért, a rendőrök fogadalmat tesznek. A csendőrök gyalogosan és lóháton járőröztek, a rendőrök általában autóval. Pontosan egy ilyen szervezetre lenne újra szükség, vidéken.
Lovas, biciklis és gyalogos egységekre, akik a kis falvak, települések és a nagyobb városok kevésbé biztonságos részein járőröznének. Meszesen egészen biztosan nyugodtabban lehetne éjszakánként is sétálni, ha lenne, aki vigyázna ránk.

A szomorú igazság az, hogy főleg a vidéki emberek nem számíthatnak a rendőrségre. Kisebb lopásokat be sem jelentenek, mert „úgyse ér semmit”, a rendőrség munkája 90%-ban a közúti ellenőrzésekben kifújt. Meszesen, Kertvárosban vagy egy faluban mikor látni gyalogos rendőrt? A kampányidőszakot leszámítva soha. Pedig a meszesi, kertvárosi vagy falusi embereknek is jár a biztonság, a közrend és a közcsend.

Egy olyan egységre lenne szükség, akik lovon, biciklin és gyalog járnak, olyan helyekre is eljutnak, ami autóval nem közelíthető meg (lakóházak közötti terek) hiszen rengeteg bűncselekmény történik ilyen területeken. Egy olyan szervezet kell, aminek célja nem az emberek büntetése, nem a pénzbehajtás, hanem a vidék biztonságának megteremtése és megtartása, a bűn megelőzése, a bűnözők elfogása. Pécsnek és a megyének szüksége van Csendőrségre. Vajon mennyi haláleset lett volna megelőzhető, ha van egy fegyveres erőszakszerv, ami járőrözik az utcákon, éjjel-nappal? Vajon mennyivel aludnánk nyugodtabban, ha tudnánk, hogy van egy szervezet, ami megvéd minket, tisztességes becsületes embereket?

Talán Meszesen is tudnának az emberek nyugodtan aludni, nem lennének éjszakai dorbézolások, nem lennének randalírozások, nem lennének garázdaságok. A csendőrség 1881 és 1945 döbbenetesen jó eredményeket ért el a bűnüldözésben. 85-90%-kos eredményességi mutatókkal dolgoztak. Hogy érthetőbb legyen: 10 ellopott értéktárgyból 8-9-et megtaláltak, a bűnöst elfogták. A rendőrség milyen eredménnyel is dolgozik? Egyébként a csendőrök remek eredményeinek a fő oka az volt, hogy pontosan ismerték a településeket ahol dolgoztak, tudták, hogy ha egy tyúk eltűnt kilehet a felelős. Ismerték a helyet, az embereket, tiszteletet parancsoltak és fedhetetlenek voltak.

Csendőrségre szükség van, szükség lenne. Egy szervezetre, ami a vidék biztonságát felügyeli, egy szervezetre, aminek a működése nem abból áll, hogy traffipaxszal riogatja az autósokat. Hanem abból, hogy rendet teremt, tart és biztonságot ad.

Nem ért egyet? Írja meg nekünk!

Pécs

A Mindenki Pécsért Mozgalom és Egyesület megkezdte a 2019-es önkormányzati választásokra való felkészülést. A Mozgalom célja, hogy markáns változás legyen Pécs város vezetésében egy fenntartható fejlődésű, élhető város érdekében.

Mozgalmas hétvége elé nézünk, péntektől folytatódnak a tüntetések. Pécsett fél 6-kor gyülekező a Barbakántéren, ahol az ellenzéki pártok jelképes temetést rendeznek.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ levegőhigiénés indexe alapján több település - köztük Pécs - levegőjét veszélyesnek minősítették a magas szálló por (PM10) tartalom miatt.

5-700 ember vett részt a ma esti pécsi kormányellenes tiltakozáson. A fáklyás felvonulás a Barbakántól indult és a Kossuth téren ért véget - adja hírül a Szabad Pécs.

Mielőtt elkezdenek örülni a pécsi vállalkozók, el kell keserítenem őket, a kedvezmény igénybevételéhez 200 milliós beruházást kell aktiválni. Vajon kire vonatkozhat akkor a kedvezmény? Az időpontválasztás erre is magyarázat lehet.

Devizahitelesek

Május óta több mint 2400 kilakoltatás történt Magyarországon

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar honlapján közölt adatok szerint csak július óta 919 kilakoltatás történt, míg a moratórium májusi lejártát követően összesen 2274 esetben jártak el a hatóságok.

Közben a fideszesek megszavazták több tízezer magyar család kilakoltatását

Most megvolt hozzá a bátorságuk. A beadvány egyik legfontosabb követelése az volt, hogy a végrehajtási eljárások 2019. december 31-ig felfüggesztésre kerüljenek, ezzel elegendő időt biztosítva az Országgyűlésnek arra, hogy a szükséges adósmentő, és hitelválság-kezelő jogszabályokat megalkossa.

Belföld

Ahogyan azt már évek óta sajnos megszokhattuk, sorra ütik fel fejüket a válság jelenségek a hazai egészségügyben. Ennek egyik szomorú példája, a Honvédkórház koraszülött centrumának most napvilágra került krízise.

Szervezetenként százmillió forint állami támogatást kapott szeptemberben az a hat nagy szakszervezet, amelyek 2012-ben megállapodást kötöttek a kormánnyal. A támogatottak között van az a három szervezet (Liga, MOSZ, MaSzSz) is, akik most tiltakoznak a munkavállalók túlóráinak tervezett emelése ellen.

Sokszor kerülünk olyan helyzetbe, ami nem magunk akaratából történik. Gondolok olyanokra, mikor pont akkor kapunk mindenhol piros lámpát, pont akkor öntöm le magam kávéval, pont akkor ugrál össze szeretett háziállatunk, amikor nem kellene elkésni a munkából.

Kósa: "Szó sincs arról, hogy a jövőben hagynánk kiszolgáltatni a magyar munkavállalókat... Sokkal inkább lehetőséget kapnak, hogy erősödjön az alkupozíciójuk a bérek és a munkavégzés feltételrendszerének kialakításában a cégekkel való tárgyalások során."

Sok véleményt, írást kapunk, és ez adta az ötletet, hogy fiatal olvasóinknak lehetőséget biztosítunk, hogy oldalunkon megjelenhessen cikkük. Először Németh Gergely írását tesszük közzé.

Életmód

Mintegy száz program várja a közönséget június 23-án a Múzeumok éjszakája kiemelt országos helyszínén, Pécsett - hangzott el a rendezvényt beharangozó keddi sajtótájékoztatón a baranyai megyeszékhelyen.

Tizenkét produkcióval - köztük gengszterkomédiával, operettel, illetve a L'art pour l'art Társulat estjével - várja a nagyközönséget június 21. és augusztus 4. között a Pécsi Nyári Színház a baranyai megyeszékhelyen.

Sport

Tiborcz István barátjának és üzlettársának, Paár Attilának West Hungária Bau Kft.-je és a már több stadionberuházást is elnyerő Pharos 95 Sportpályaépítő Kft. építheti fel a Budapest Honvéd új stadionját potom 11,8 milliárd forintért – jelent meg a hirdetmény az uniós közbeszerzési értesítő mai számában.

Bejelentette visszavonulását Gera Zoltán, 97-szeres válogatott labdarúgó. A Ferencváros 39 éves támadója csütörtök este Facebook-oldalán hozta nyilvánosságra döntését. A magyar nemzeti csapatban 97 fellépésén 26-szor volt eredményes.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.