Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Csak ettől mentsen meg minket a Jó Isten!

Mármint attól, hogy a kormány átírja a „devizahitel”-nek nevezett szerződéseket. Minap Dr. Léhmann György azt nyilatkozta, hogy visszamenőleg nem lehet átírni a szerződéseket. Most kiderül, hogy mégis? Lássuk, mi jelent meg az Indexen (2014. 06. 18. 11:55)

„Át fogják írni a devizahitel-szerződéseket

A Kúria döntése nyomán a kormány belenyúlhat a devizahitel-szerződésekbe, így az adósoknak nem a jelenlegi árfolyamon kell majd törleszteniük – mondta Gulyás Gergely parlamenti alelnök az Inforádió Aréna c. műsorában.
A lényeg az, hogy a fideszes képviselő szerint

- beavatkozhatnak,
- forintosítani fognak,
- a mostaninál jobb árfolyamon fogják előírni az átváltást, és
- a forinthitelesek nem járhatnak rosszabbul.

 „Miután az Alkotmánybíróság márciusi döntése egyértelműen lehetővé teszi a törvényalkotó számára, hogy ezeknek a szerződéseknek a tartalmába beavatkozzon, úgy gondolom, hogy itt is van feladatunk, s nem hiszem, hogy helyes lenne, ha a jelenlegi árfolyamon történne a jövőben a törlesztés” – mondta Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának vezetője a rádió műsorában.

 „Erre alkotmányos felhatalmazásunk van. Rendkívül ritka esetben teszi lehetővé a polgári törvénykönyv, hogy a törvényhozó korábban létrejött szerződések tartalmába beavatkozzon, de itt valamennyi olyan speciális feltétel fennáll, amelyeket az Alkotmánybíróság és egyébként a Kúria is korábbi gyakorlatát tekintve megkíván: előre nem látható változás volt, tömeges társadalmi méretű károkat okozott, egyértelműen az egyik félre nézve vált terhessé a szerződés.”
„A legkedvezőbb megoldás esetén is legfeljebb odáig fogunk eljutni, hogy a devizahitelesek nem járnak rosszabbul, mint a forinthitelesek” – mondta Gulyás.”

Gulyás Gergely parlamenti alelnök nyilatkozatával kapcsolatban aggály, és pár kérdés merült fel.

1. Jó lenne számszerűleg is megnevezni a Alkotmánybíróság márciusi döntése alapján lehetővé vált beavatkozást (paragrafus, cikkel, stb.)
2. Ha forintosítani fognak, mit vesznek alapul. Mert a károsultak részéről a felvételkori árfolyamon történő forintosítás jöhet csak szóba.
3. Ha kiderül, hogy nem is volt mögötte deviza, hogyan és mit fognak forintosítani?
4. Jó lenne írott formáját látni az „alkotmányos felhatalmazásunk”-nak.
5. „A legkedvezőbb megoldás esetén is legfeljebb odáig fogunk eljutni, hogy a devizahitelesek nem járnak rosszabbul, mint a forinthitelesek” Milyen alapon hozzák összefüggésbe a „devizahitel” kálváriát a forinthitelesekkel? És mi az, hogy itt bárki is jobban járna? Akik eddig öngyilkosok lettek? Vagy akiknek elvették házát, lakását, autóját, egzisztenciáját, tönkre tették testileg-lelkileg? Ebben az ügyben már senki sem „jár jól”, legfeljebb igazságot és kárpótlást kap…

 

Pécs

Viszlát a sitten, Döbrögi

„Viszlát a sitten, Döbrögi” felirat fogadja egy hétig Orbánt a várnál

Az ellenzéki jelöltek, akik a Mindenki Pécsért Egyesület színeiben indulnak, leadták a szükséges számú aláírást, Péterffy Attila csapata, tehát teljes. De hol a Fidesz?

A jobbikosok visszavitték a törvénytelenül kihelyezett terézvárosi fideszes plakátokat a Lendvay utcába

Budapesten, Terézvárosban a Fidesz négy nappal a hivatalos kampány kezdete előtt, törvénytelenül kihelyezte plakátjait. A Jobbik ma helyreállította a városképet.

Gábor Európa egyik legkeményebb üzleti környezetében szerzett cégvezetői tudást, melyet szülővárosa, Pécs szolgálatába szeretne állítani.

Fogarasi Gábor már most is olyan képviselőként dolgozik, akinek hivatásában az egyik legfontosabb érték a nyilvánosság és a város tevékenységeinek átláthatóvá tétele, hiszen ebben a tekintetben is nyugodtan kijelenthetjük, hogy városunk soha nem látott mélységekben van.

Devizahitelesek

Május óta több mint 2400 kilakoltatás történt Magyarországon

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar honlapján közölt adatok szerint csak július óta 919 kilakoltatás történt, míg a moratórium májusi lejártát követően összesen 2274 esetben jártak el a hatóságok.

Közben a fideszesek megszavazták több tízezer magyar család kilakoltatását

Most megvolt hozzá a bátorságuk. A beadvány egyik legfontosabb követelése az volt, hogy a végrehajtási eljárások 2019. december 31-ig felfüggesztésre kerüljenek, ezzel elegendő időt biztosítva az Országgyűlésnek arra, hogy a szükséges adósmentő, és hitelválság-kezelő jogszabályokat megalkossa.

Belföld

Bizonyára jól emlékeznek még a 2017-18-as plakátháborúra. Szinte nem lehetett találni az országban olyan jobbikos óriásplakátot, amit ne firkáltak volna össze, hogy hogy nem, Záhonytól Nagykanizsáig - gyakorlatilag ugyanazzal a szöveggel. Nem is sokáig maradt titokban a dolog, kiderült, hogy központi utasítás alapján rongálják az ellenzéki párt kampányanyagait.

A jobbikos feljelentések nyomán végül a rendőrségnek is állást kellett foglalnia. Így derült ki, hogy a kampányanyagok összefirkálása belefér a véleménynyilvánítás szabadságába.

A Jobbik a hétvégén tartotta évadnyitóját, ahol Sneider Tamás elnök a személyét és családját ért támadásokra, rágalmakra reagálva elmondta, hogy a legerősebb ellenzéki párt nem fog meghátrálni.

Ahogy arról beszámoltunk, egy összellenzéki sajtótájékoztató keretében politikusok arra kérték a MÁV-ot, hogy ne alkalmazza a rabszolgatörvényként elhíresült túlóraszabályozást.

Tizenegy éves negatív rekordot döntött a végzettség híján az iskolakaput maguk mögött hagyó fiatalok aránya Magyarországon.

A diákok jól beolvastak a helyettes államtitkárnak.

Életmód

Mintegy száz program várja a közönséget június 23-án a Múzeumok éjszakája kiemelt országos helyszínén, Pécsett - hangzott el a rendezvényt beharangozó keddi sajtótájékoztatón a baranyai megyeszékhelyen.

Tizenkét produkcióval - köztük gengszterkomédiával, operettel, illetve a L'art pour l'art Társulat estjével - várja a nagyközönséget június 21. és augusztus 4. között a Pécsi Nyári Színház a baranyai megyeszékhelyen.

Sport

Tiborcz István barátjának és üzlettársának, Paár Attilának West Hungária Bau Kft.-je és a már több stadionberuházást is elnyerő Pharos 95 Sportpályaépítő Kft. építheti fel a Budapest Honvéd új stadionját potom 11,8 milliárd forintért – jelent meg a hirdetmény az uniós közbeszerzési értesítő mai számában.

Bejelentette visszavonulását Gera Zoltán, 97-szeres válogatott labdarúgó. A Ferencváros 39 éves támadója csütörtök este Facebook-oldalán hozta nyilvánosságra döntését. A magyar nemzeti csapatban 97 fellépésén 26-szor volt eredményes.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.