
Chicagónak indult, de Barcs lett belőle
Jól mutatja a dél-somogyi Barcs helyzete, hogy miért nem kellett volna leszavazni a Jobbik bérfelzárkóztatási javaslatát Jakab Péter szerint. A Jobbik frakcióvezetője párttársa, Ander Balázs meghívására érkezett a városba, amely népessége jelentős részét elvesztette a 9 évnyi Fidesz-kormányzás alatt. A fideszes polgármestert eltiltotta pártja az újraindulástól, amiért igényeket közvetített a térség kormánypárti országgyűlési képviselője felé. Barcson nemcsak a munkalehetőség kevesebb, a fizetések is botrányosan alacsonyak, annak viszont mélyebben a zsebébe kell nyúlnia, aki paprikás krumplira vágyik.
164 forint. A fővárosi árakhoz képest ennyivel kell többet fizetni a Somogy megyei Barcson egy viszonylag egyszerű paprikás krumpli hozzávalóiért. Elsőre nem tűnik nagynak a különbség, azonban, ha a két térség átlagfizetéseit összevetjük, akkor gyorsan bizonyossá válik, hogy a különbözet sokkal nagyobb, mint amilyennek elsőre tűnik.
Jakab Péter pár napja készített egy videót, amint az egyik budapesti szupermarketben válogatja össze a paprikás krumpli hozzávalóit. A gyors és egyszerű ételt el is készíti, majd a felvétel végén azt kéri oldala követőitől, hogy írják meg, hogy ők mennyiért tudják ugyanezekkel az alapanyagokkal elkészíteni.
Ilyen kevés hagymából hogyan lehet tisztességes paprikás krumplit csinálni?
- hangzik el a kérdés az egyik barcsi boltban, ahol a Jobbik frakcióvezetője a pár nappal korábban vásárolt hozzávalók listáját böngészi. Lelkiismeretesen kiméri a zöldségeket, majdhogynem grammra pontosan ugyanannyit tesz a kosárba, mint a fővárosi boltban.
Nem ez a lényeg, hiszen a paprikás krumplit mindenki máshogy szereti, mindenkinek megvan az a kis plusz, amivel kiegészíti az alap receptet. Az itteni vásárlással viszont kiderül, hogy az itt élőknek mennyivel kell jobban vagy kevésbé a pénztárcájukba nyúlni, hogy jóllakhassanak.
- válaszolja az érdeklődőnek a politikus, mielőtt a húspultnál sorra kerülne. Virsliből ugyanúgy a legolcsóbb kerül a kosárba, ahogy az előző vásárlásnál is.
A kasszánál sorra húzzák le a lemért hozzávalókat, a zöldségek valamivel olcsóbban is kijönnek, mint a fővárosban, viszont az utolsóként lecsippantott virsli jelentősen megdobja a végösszeget. 1117 forint egy 5 személyes, Jakab Péter-féle paprikás krumpli Barcson, 164-gyel több, mint Budapesten. A hús nélküli lecsó lehet, hogy kevesebből kijött volna, a somogyi városban a legolcsóbb virsli kilója 1899 forint, a fővárosban viszont 1119-ért is lehetett kapni a hústermékből.
"Chicagónak indult, de Barcs lett belőle"