Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

A bukás- az MSZP utolsó napjai

A Magyar Szocialista Párt a tegnapi választások után a rendszerváltás utáni második leggyengébb eredményét érte el. Egyedül 1990-ben értek el kevesebb százalékot, pedig akkor közvetlenül a rendszerváltás után voltunk. A 2009-es EP választásokhoz képest is elveszítette szavazóinak csaknem felét, ezen kívül megszűnt az a tézis, hogy a baloldal legerősebb pártja az MSZP.

Az áprilisi választások után ezúttal külön-külön indultak a baloldali pártok. Nem kérdés, hogy erőfelmérés volt, ahol az MSZP nagyon csúnyán megbukott. Az összes politikai elemző cégnél három, de inkább négy mandátumot vártak tőlük, ennek ellenére mindössze két szocialista politikus mehet Brüsszelbe. Pontosan ugyanannyi, mint ahány DK-s és csak eggyel több, mint az Együtt-PM-től.
Az MSZP az eddigi „őshazájában” Budapesten is nagyon gyengén szerepelt. Mindösszesen két olyan kerület volt, ahol meg tudták előzni a DK és az Együtt jelöltjét. Egyedül a XIII. és a XIX. kerületekben sikerült megszerezniük a második helyet, az összes többiben harmadik-negyedik helyen végeztek csak. Sőt Soroksáron a Jobbik lett a második erő. Ilyen sem fordult még elő Budapesten.

Az MSZP számára nem mutat sokkal kedvezőbb képet a vidék sem. Az egykor szocialista fellegvárnak számító Pécsen is megelőzte őket a DK és nem sokkal maradt le tőlük az Együtt-PM sem. Pécsen –ahogy vidéken szinte mindenhol- a Jobbik lett a második erő. A Jobbik pécsi megerősödése elképesztő, szavazótáborát megduplázta-triplázta néhány év alatt a nemzeti-radikális párt. Hervasztó a szocialisták számára az is, ha azt nézzük, hogyan szerepeltek most azokon a nagyobb (20 ezer szavazószám feletti) településeken, ahol a baloldali összefogás jó eredményeket ért el az áprilisi választáson. Az országosnál jóval magasabb, 35 százalékos támogatottságuk volt például Tatabányán, most azonban az MSZP mindössze 15 százalékot kapott és szorosan mögötte jött a DK 14 százalékkal (az Együtt-PM is kapott 7 százalékot). Hasonló a helyzet Dunaújvárosban is, ahol ugyan szintén Mesterházy pártja kapta a legtöbb voksot, de Gyurcsányék mindössze 3 szavazattal maradtak le tőlük (1571 és 1568).

A szocialisták egyedül Szegeden tudták megelőzni a baloldali ellenfeleiket, valamint szintén Szeged az egyetlen nagyváros, ahol nem a Jobbik végzett a második helyen. Mesterházy számára viszont ez sem lehet üdvözlő dolog. Az egyetlen potenciális kihívója a párton belül az a Botka László, aki Szeged polgármestere és úgy tűnik a kevés népszerű szocialista politikus egyike.
A párt teljes elnöksége felajánlotta lemondását, amit szombaton vitat meg a választmány. Szanyi szerint csak személycserékkel nem tud boldogulni az MSZP. Lendvai Ildikó a párt egyik nagy öreg politikusa szerint azonnali változásra van szükség a baloldalon. A szocialisták egykori elnöke sürgeti a baloldali pártokat, hogy újra fogjanak össze, mert külön-külön esélyük sincs megközelíteni sem a Jobbikot, sem a Fideszt. Lendvai szerint az elnökségnek azonnal le kell mondania, hiszen ha ez nem történik meg akkor „a süket és vak párt képét mutatjuk, a majdnem vagy egészen halottét. Ennél minden jobb."

Egy biztos, rég nem látott mélyponton van az MSZP, és ha nagyon gyorsan nem történik radikális változás a párton belül könnyen az MDF és az SZDSZ sorsára juthatnak. Az önkormányzati választások előtt nagyon rossz tárgyalási pozícióban vannak. A DK és az Együtt-PM is nyugodtan diktálhat feléjük követeléseket, fontos városokat vihetnek el Gyurcsányék a szocialisták elől. Az egyértelműen látszik, hogy külön-külön még a Jobbikot sem tudják megszorongatni és az is, hogy jelen helyzetben esélyük sincs arra, hogy bármelyik nagyvárosban baloldali városvezetés jöjjön össze ősszel. Az összefogásból viszont egyszer már nem kértek az emberek. Ha pedig a magyar ember egyszer nem kér a rossz ízű főzelékből, akkor könnyen lehet, hogy másodjára is nemet fog rá mondani.
 

Pécs

Viszlát a sitten, Döbrögi

„Viszlát a sitten, Döbrögi” felirat fogadja egy hétig Orbánt a várnál

Az ellenzéki jelöltek, akik a Mindenki Pécsért Egyesület színeiben indulnak, leadták a szükséges számú aláírást, Péterffy Attila csapata, tehát teljes. De hol a Fidesz?

A jobbikosok visszavitték a törvénytelenül kihelyezett terézvárosi fideszes plakátokat a Lendvay utcába

Budapesten, Terézvárosban a Fidesz négy nappal a hivatalos kampány kezdete előtt, törvénytelenül kihelyezte plakátjait. A Jobbik ma helyreállította a városképet.

Gábor Európa egyik legkeményebb üzleti környezetében szerzett cégvezetői tudást, melyet szülővárosa, Pécs szolgálatába szeretne állítani.

Fogarasi Gábor már most is olyan képviselőként dolgozik, akinek hivatásában az egyik legfontosabb érték a nyilvánosság és a város tevékenységeinek átláthatóvá tétele, hiszen ebben a tekintetben is nyugodtan kijelenthetjük, hogy városunk soha nem látott mélységekben van.

Devizahitelesek

Május óta több mint 2400 kilakoltatás történt Magyarországon

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar honlapján közölt adatok szerint csak július óta 919 kilakoltatás történt, míg a moratórium májusi lejártát követően összesen 2274 esetben jártak el a hatóságok.

Közben a fideszesek megszavazták több tízezer magyar család kilakoltatását

Most megvolt hozzá a bátorságuk. A beadvány egyik legfontosabb követelése az volt, hogy a végrehajtási eljárások 2019. december 31-ig felfüggesztésre kerüljenek, ezzel elegendő időt biztosítva az Országgyűlésnek arra, hogy a szükséges adósmentő, és hitelválság-kezelő jogszabályokat megalkossa.

Belföld

Bizonyára jól emlékeznek még a 2017-18-as plakátháborúra. Szinte nem lehetett találni az országban olyan jobbikos óriásplakátot, amit ne firkáltak volna össze, hogy hogy nem, Záhonytól Nagykanizsáig - gyakorlatilag ugyanazzal a szöveggel. Nem is sokáig maradt titokban a dolog, kiderült, hogy központi utasítás alapján rongálják az ellenzéki párt kampányanyagait.

A jobbikos feljelentések nyomán végül a rendőrségnek is állást kellett foglalnia. Így derült ki, hogy a kampányanyagok összefirkálása belefér a véleménynyilvánítás szabadságába.

A Jobbik a hétvégén tartotta évadnyitóját, ahol Sneider Tamás elnök a személyét és családját ért támadásokra, rágalmakra reagálva elmondta, hogy a legerősebb ellenzéki párt nem fog meghátrálni.

Ahogy arról beszámoltunk, egy összellenzéki sajtótájékoztató keretében politikusok arra kérték a MÁV-ot, hogy ne alkalmazza a rabszolgatörvényként elhíresült túlóraszabályozást.

Tizenegy éves negatív rekordot döntött a végzettség híján az iskolakaput maguk mögött hagyó fiatalok aránya Magyarországon.

A diákok jól beolvastak a helyettes államtitkárnak.

Életmód

Mintegy száz program várja a közönséget június 23-án a Múzeumok éjszakája kiemelt országos helyszínén, Pécsett - hangzott el a rendezvényt beharangozó keddi sajtótájékoztatón a baranyai megyeszékhelyen.

Tizenkét produkcióval - köztük gengszterkomédiával, operettel, illetve a L'art pour l'art Társulat estjével - várja a nagyközönséget június 21. és augusztus 4. között a Pécsi Nyári Színház a baranyai megyeszékhelyen.

Sport

Tiborcz István barátjának és üzlettársának, Paár Attilának West Hungária Bau Kft.-je és a már több stadionberuházást is elnyerő Pharos 95 Sportpályaépítő Kft. építheti fel a Budapest Honvéd új stadionját potom 11,8 milliárd forintért – jelent meg a hirdetmény az uniós közbeszerzési értesítő mai számában.

Bejelentette visszavonulását Gera Zoltán, 97-szeres válogatott labdarúgó. A Ferencváros 39 éves támadója csütörtök este Facebook-oldalán hozta nyilvánosságra döntését. A magyar nemzeti csapatban 97 fellépésén 26-szor volt eredményes.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.