Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Brutális a szakadék a gazdagok és a szegények között

A vártnál is rosszabb a helyzet a társadalmi egyenlőtlenségek terén az Oxfam szerint, szinte hihetetlen, de a leggazdagabb 67 ember vagyona ugyanakkora, mintha a világ lakosságának szegényebbik felének a vagyonát összeadnánk. A szervezet beavatkozást sürget, az IMF és a Világbank figyelmét is felhívták arra, hogy nem elegendő megmaradni a szavak szintjén, ajánlásokra van szükség és komplett stratégia kidolgozására. Mindez azért is nehéz, mert a sok országban látott megszorítások csak rásegítenek a társadalom kettészakadására - áll az intézmény közleményében.

Az Oxfam International januárban tette közzé azt a jelentést, amelyből kiderült, hogy óriási jövedelmi egyenlőtlenség van a világban, a számításaik szerint a világ leggazdagabb 85 embere ugyanakkora vagyonnal bír, mint a világ népességének szegényebbik fele. A Forbes által közzétett milliárdosokat tartalmazó lista alapján viszont az Oxfam felülvizsgálta a számításait és azt hozta ki, hogy az extrém jövedelemkülönbségek emelkedtek, ma már mindösszesen 67 ember tud akkora vagyon felett rendelkezni, mint a legszegényebb 50%.

Az IMF és a Világbank a héten tartja közgyűlését Amerika fővárosában, a két szervezet vezetői korábban többször is kiemelték, hogy elképesztő mértékben nőnek a társadalmi egyenlőtlenségek, amelyek ellen tenni kell. Az Oxfam szerint a közgyűlések jó apropót adnak ahhoz, hogy a szóbeli kijelentések valódi javaslatokká formálódjanak. Az intézmény vezetője úgy vélekedik, hogy meg kell változtatniuk a nemzetközi pénzügyi szervezeteknek a tagországoknak adott ajánlásaikat, miközben a költségvetési forrásokat is hatékonyabban kellene felhasználni, példádul több forrást kell kihelyezni az egészségügybe és az oktatásba.

Az Oxfam szerint be kell látni, hogy a megszorítások a társadalmi egyenlőtlenségekre káros hatással vannak, erre jó példa a fejlődő országoknál az 1980-as és 1990-es években látott látványos kiadáscsökkentés az egészségügyben és az oktatásban. A tanulmányok azt mutatják, hogy még akkor is, ha a magas gazdasági növekedést fent lehetett tartani, a társadalmon belül a szegények még szegényebbek lettek.

Az IMF-nek tudnia kellene a szervezet szerint, hogy a vállalatóriások által alkalmazott adóelkerülési technikák központi jelentőséggel bírnak a világban látott elszegényedésben, a társaságoknak a teherviselési képességeiknek megfelelően kellene hozzájárulniuk a költségvetéshez. A fejlődő országokban összesítve 100-160 milliárd dollárra tehető az a veszteség, amelyet a káros vállalati gyakorlat okoz.

forrás: www.portfolio.hu

 

Pécs

Borkai hülyének nézi a választókat és ugyanúgy fideszes maradt, ahogy eddig

A Fidesz és Orbán Viktor morális szégyene, hogy polgármesteri székében marad a súlyos korrupciós-, valamint drogbotrányba keveredett Borkai Zsolt - áll a Jobbik legfrissebb közleményében.

Vasárnap reggel Pécsen dulakodás történt. Az ATV riporterét hátba vágták, kamerájában pedig 100 ezer forintot meghaladó kár keletkezett.

A megye helyzetéről, a kampányról és a választások kimeneteléről a Jobbik Baranya megyei listavezetőjét, Schwarcz-Kiefer Patrikot kérdeztük.

Négy év börtönre súlyosbították a korábbi fideszes képviselő büntetését

A Fővárosi Ítélőtábla másodfokú ítéletében Mengyi Roland hatodrendű vádlott ügyében súlyosbította az elsőfokú ítéletet, háromról négy év letöltendő börtönre - írja a Hírösvény nyomán a 24.hu.

Félmilliárd forintos munkásszálló épül Pécsen

Több mint 370 millió forintos kormányzati támogatással, összesen 485 millió forintból egy, közel száz főt befogadó munkásszállót alakítanak ki Pécsen - jelentette be szerdán Pécsen Horváth Zoltán kormánymegbízott, a Baranya Megyei Kormányhivatal vezetője.

Devizahitelesek

Május óta több mint 2400 kilakoltatás történt Magyarországon

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar honlapján közölt adatok szerint csak július óta 919 kilakoltatás történt, míg a moratórium májusi lejártát követően összesen 2274 esetben jártak el a hatóságok.

Közben a fideszesek megszavazták több tízezer magyar család kilakoltatását

Most megvolt hozzá a bátorságuk. A beadvány egyik legfontosabb követelése az volt, hogy a végrehajtási eljárások 2019. december 31-ig felfüggesztésre kerüljenek, ezzel elegendő időt biztosítva az Országgyűlésnek arra, hogy a szükséges adósmentő, és hitelválság-kezelő jogszabályokat megalkossa.

Belföld

Bizonyára jól emlékeznek még a 2017-18-as plakátháborúra. Szinte nem lehetett találni az országban olyan jobbikos óriásplakátot, amit ne firkáltak volna össze, hogy hogy nem, Záhonytól Nagykanizsáig - gyakorlatilag ugyanazzal a szöveggel. Nem is sokáig maradt titokban a dolog, kiderült, hogy központi utasítás alapján rongálják az ellenzéki párt kampányanyagait.

A jobbikos feljelentések nyomán végül a rendőrségnek is állást kellett foglalnia. Így derült ki, hogy a kampányanyagok összefirkálása belefér a véleménynyilvánítás szabadságába.

A Jobbik a hétvégén tartotta évadnyitóját, ahol Sneider Tamás elnök a személyét és családját ért támadásokra, rágalmakra reagálva elmondta, hogy a legerősebb ellenzéki párt nem fog meghátrálni.

Ahogy arról beszámoltunk, egy összellenzéki sajtótájékoztató keretében politikusok arra kérték a MÁV-ot, hogy ne alkalmazza a rabszolgatörvényként elhíresült túlóraszabályozást.

Tizenegy éves negatív rekordot döntött a végzettség híján az iskolakaput maguk mögött hagyó fiatalok aránya Magyarországon.

A diákok jól beolvastak a helyettes államtitkárnak.

Életmód

Mintegy száz program várja a közönséget június 23-án a Múzeumok éjszakája kiemelt országos helyszínén, Pécsett - hangzott el a rendezvényt beharangozó keddi sajtótájékoztatón a baranyai megyeszékhelyen.

Tizenkét produkcióval - köztük gengszterkomédiával, operettel, illetve a L'art pour l'art Társulat estjével - várja a nagyközönséget június 21. és augusztus 4. között a Pécsi Nyári Színház a baranyai megyeszékhelyen.

Sport

Tiborcz István barátjának és üzlettársának, Paár Attilának West Hungária Bau Kft.-je és a már több stadionberuházást is elnyerő Pharos 95 Sportpályaépítő Kft. építheti fel a Budapest Honvéd új stadionját potom 11,8 milliárd forintért – jelent meg a hirdetmény az uniós közbeszerzési értesítő mai számában.

Bejelentette visszavonulását Gera Zoltán, 97-szeres válogatott labdarúgó. A Ferencváros 39 éves támadója csütörtök este Facebook-oldalán hozta nyilvánosságra döntését. A magyar nemzeti csapatban 97 fellépésén 26-szor volt eredményes.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.