Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Brutális a szakadék a gazdagok és a szegények között

A vártnál is rosszabb a helyzet a társadalmi egyenlőtlenségek terén az Oxfam szerint, szinte hihetetlen, de a leggazdagabb 67 ember vagyona ugyanakkora, mintha a világ lakosságának szegényebbik felének a vagyonát összeadnánk. A szervezet beavatkozást sürget, az IMF és a Világbank figyelmét is felhívták arra, hogy nem elegendő megmaradni a szavak szintjén, ajánlásokra van szükség és komplett stratégia kidolgozására. Mindez azért is nehéz, mert a sok országban látott megszorítások csak rásegítenek a társadalom kettészakadására - áll az intézmény közleményében.

Az Oxfam International januárban tette közzé azt a jelentést, amelyből kiderült, hogy óriási jövedelmi egyenlőtlenség van a világban, a számításaik szerint a világ leggazdagabb 85 embere ugyanakkora vagyonnal bír, mint a világ népességének szegényebbik fele. A Forbes által közzétett milliárdosokat tartalmazó lista alapján viszont az Oxfam felülvizsgálta a számításait és azt hozta ki, hogy az extrém jövedelemkülönbségek emelkedtek, ma már mindösszesen 67 ember tud akkora vagyon felett rendelkezni, mint a legszegényebb 50%.

Az IMF és a Világbank a héten tartja közgyűlését Amerika fővárosában, a két szervezet vezetői korábban többször is kiemelték, hogy elképesztő mértékben nőnek a társadalmi egyenlőtlenségek, amelyek ellen tenni kell. Az Oxfam szerint a közgyűlések jó apropót adnak ahhoz, hogy a szóbeli kijelentések valódi javaslatokká formálódjanak. Az intézmény vezetője úgy vélekedik, hogy meg kell változtatniuk a nemzetközi pénzügyi szervezeteknek a tagországoknak adott ajánlásaikat, miközben a költségvetési forrásokat is hatékonyabban kellene felhasználni, példádul több forrást kell kihelyezni az egészségügybe és az oktatásba.

Az Oxfam szerint be kell látni, hogy a megszorítások a társadalmi egyenlőtlenségekre káros hatással vannak, erre jó példa a fejlődő országoknál az 1980-as és 1990-es években látott látványos kiadáscsökkentés az egészségügyben és az oktatásban. A tanulmányok azt mutatják, hogy még akkor is, ha a magas gazdasági növekedést fent lehetett tartani, a társadalmon belül a szegények még szegényebbek lettek.

Az IMF-nek tudnia kellene a szervezet szerint, hogy a vállalatóriások által alkalmazott adóelkerülési technikák központi jelentőséggel bírnak a világban látott elszegényedésben, a társaságoknak a teherviselési képességeiknek megfelelően kellene hozzájárulniuk a költségvetéshez. A fejlődő országokban összesítve 100-160 milliárd dollárra tehető az a veszteség, amelyet a káros vállalati gyakorlat okoz.

forrás: www.portfolio.hu

 

Pécs

Sorra jönnek elő Pécsett a közgyűlés ülésein a pécsi Fidesz jobbnál jobb ötletei. Csak azt nem értem, hol voltak az elmúlt 10 évben, akkor hogy nem jutott eszükbe mit kellene csinálni?

Kedden tartotta alakuló ülését Brüsszelben a helyi és regionális képviselőket tömörítő Európai Uniós intézmény, a Régiók Európai Bizottsága. A bizottság legfiatalabb tagja a 25 éves, Baranya megyei képviselő, Schwarcz-Kiefer Patrik lett, akit a Jobbik delegált a testületbe.

Brenner Koloman a Jobbik országgyűlési képviselője és Schwarz-Kiefer Patrik, Baranya megyei önkormányzati képviselő feljelentést tesz a Petőfi Irodalmi Ügynökség adásában elhangzottak miatt.

Ha Áder János fizetését meg kellett duplázni, a szociális dolgozókét vajon miért nem?

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter azt javasolta, hogy János fizetése legyen havonta 2.937.000 Ft. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter ugyanakkor nem javasolta, hogy Júlia fizetése emelkedjen. János egy hónap alatt többet keres, mint Júlia egy évben.
MIND A KETTEN KÖZSZOLGÁK. ÖN EGYET ÉRT AZZAL, HOGY A KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK FIZETÉSE DUPLÁJÁRA NŐJÖN, MIKÖZBEN JÚLIA FIZETÉSE NEM EMELKEDIK?

Ön teljesen hülyének néz minket?

A Jobbik nem hagyja szó nélkül a fideszes miniszter kommunistamosdatását!

Devizahitelesek

Május óta több mint 2400 kilakoltatás történt Magyarországon

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar honlapján közölt adatok szerint csak július óta 919 kilakoltatás történt, míg a moratórium májusi lejártát követően összesen 2274 esetben jártak el a hatóságok.

Közben a fideszesek megszavazták több tízezer magyar család kilakoltatását

Most megvolt hozzá a bátorságuk. A beadvány egyik legfontosabb követelése az volt, hogy a végrehajtási eljárások 2019. december 31-ig felfüggesztésre kerüljenek, ezzel elegendő időt biztosítva az Országgyűlésnek arra, hogy a szükséges adósmentő, és hitelválság-kezelő jogszabályokat megalkossa.

Belföld

Bana Tibor, a Jobbik országgyűlési képviselője hétfőn azonnali kérdéssel fordult az Orbán-kormányhoz, hogy támogassa a kabinet is azt az európai polgári kezdeményezést, amely az uniós források korrupt felhasználásnak visszaszorítását célozza.

Szerda reggel közös közleményben álltak ki az ellenzéki pártok Demeter Márta mellett.

Az Alfahír írta meg elsőnek, hogy az LMP társelnökét a kormány propagandalapja, az Origo egy névtelen cikkben azzal támadta, hogy a Honvédkórházban VIP-kártyával vett igénybe kezelést, mindezt egy, az intézményből szerzett/megkapott igénylőlappal támasztottak alá. Valóságban a politikus csak súlyos beteg édesanyjával szerette volna az utolsó pillanatokat együtt tölteni, és végül sem ő, sem pedig az anyukája nem feküdt be a Honvédkórház kórtermébe.

2018-ban, a családok évében 3212 ingatlankiürítés történt Magyarországon. 2017-ben ez a szám 3636 volt, ami egyben rekord is.

Bizonyára jól emlékeznek még a 2017-18-as plakátháborúra. Szinte nem lehetett találni az országban olyan jobbikos óriásplakátot, amit ne firkáltak volna össze, hogy hogy nem, Záhonytól Nagykanizsáig - gyakorlatilag ugyanazzal a szöveggel. Nem is sokáig maradt titokban a dolog, kiderült, hogy központi utasítás alapján rongálják az ellenzéki párt kampányanyagait.

A jobbikos feljelentések nyomán végül a rendőrségnek is állást kellett foglalnia. Így derült ki, hogy a kampányanyagok összefirkálása belefér a véleménynyilvánítás szabadságába.

A Jobbik a hétvégén tartotta évadnyitóját, ahol Sneider Tamás elnök a személyét és családját ért támadásokra, rágalmakra reagálva elmondta, hogy a legerősebb ellenzéki párt nem fog meghátrálni.

Életmód

Mintegy száz program várja a közönséget június 23-án a Múzeumok éjszakája kiemelt országos helyszínén, Pécsett - hangzott el a rendezvényt beharangozó keddi sajtótájékoztatón a baranyai megyeszékhelyen.

Tizenkét produkcióval - köztük gengszterkomédiával, operettel, illetve a L'art pour l'art Társulat estjével - várja a nagyközönséget június 21. és augusztus 4. között a Pécsi Nyári Színház a baranyai megyeszékhelyen.

Sport

Tiborcz István barátjának és üzlettársának, Paár Attilának West Hungária Bau Kft.-je és a már több stadionberuházást is elnyerő Pharos 95 Sportpályaépítő Kft. építheti fel a Budapest Honvéd új stadionját potom 11,8 milliárd forintért – jelent meg a hirdetmény az uniós közbeszerzési értesítő mai számában.

Bejelentette visszavonulását Gera Zoltán, 97-szeres válogatott labdarúgó. A Ferencváros 39 éves támadója csütörtök este Facebook-oldalán hozta nyilvánosságra döntését. A magyar nemzeti csapatban 97 fellépésén 26-szor volt eredményes.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.