Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Brutális, ami készül, a bankok visszasírják a végtörlesztést

A napokban kiadott brutális banki veszteség-előrejelezések alapján akár csődök sorozatát is előidézhetné a devizahiteles csomag a magyar bankszektorban a portfolio.hu szerint. Az eddigi tapasztalatok alapján azonban számíthatunk az anyabankok segítségére, így csődsorozattól sem a felügyeletnek, sem a betéteseknek nem kell tartaniuk.

A külföldi támogatás nélkül meglenne a baj: van olyan leánybank, amelynél a saját tőke felét is elviheti a devizahiteles csomag első felvonása. 1998 óta 1700 milliárd forintnyi tőkét pumpáltak a tulajdonosok a magyar bankszektorba, ez a szám a hamarosan várható veszteségek miatt jelentősen megugorhat.

A végtörlesztés ehhez képest semmi

Utoljára 2011 szeptembere és 2012 februárja között élt át akkora sokkot a magyar bankszektor, amekkorának most a küszöbén áll. Az akkori kedvezményes végtörlesztés 370 milliárd forint közvetlen banki veszteséget okozott a hitelezőknek, igaz, ennek közel 30 százalékát leírhatták a bankadójukból.

Az MNB most a végtörlesztési sokk két-háromszorosára rúgó, 700-900 milliárd forintos veszteségre számít a teljes pénzügyi szektorban, és ez még csak a tisztességtelen szerződései feltételek (árfolyamrés és egyoldalú kamatmódosítások) elszámolását tartalmazza, az év végén várható forintosításét még nem.

A nagyobb bankok közül az OTP-re (137-147 milliárd forint) és az Erstére (93 milliárd forint) vár a legnagyobb veszteség, ahogy az az elmúlt napok bejelentéseiből kiderült. Minden bank nem tette még közzé teljes veszteségbecslését, de az eddigiek alapján úgy tűnik, hogy a bankok becsléseinek összege inkább a MNB becslésének alsó széléhez áll közelebb. Mivel a pontos elszámolásról szóló törvény csak ősszel várható, a banki és jegybanki számítások eltérése alapján érheti még negatív meglepetés is a bankokat, például lehet, hogy végül a vártnál szigorúbb módon számoltatják velük újra a hiteleket.

Még nem látni a végét

Szinte mindegyik nagybank nagyobb veszteségre számít a saját háza táján, mint amekkorát a végtörlesztés során elszenvedett. A legnagyobb, 50 százalék körüli tőkearányos veszteség az eddigi bejelentések alapján a két osztrák tulajdonú nagybanknál (Erste, Raiffeisen) várható, míg a hitelállományhoz képest az Erste és az OTP esetében tűnik a legnagyobbnak a potenciális veszteség. A veszteség mértéke természetesen még csökkenhet, amennyiben az egyoldalú kamatemelések ügyében a bankok bírósági pert nyernek idén novemberig, a Kúria rendkívül szigorú 7 pontja alapján azonban ez várhatóan nem lesz tömeges.

Az óriási veszteségek elsősorban a tőkehelyzetet ingathatják meg egyes bankoknál, ami elvileg a stabilitási problémák legnagyobb forrása lehet. A tőkemegfelelési mutató semmilyen körülmények között sem kerülhet a szabályozói minimum (8%) alá, ez alatt egy bank sem működhet tovább. Gyakorlatilag azonban nem kell a bankok megingásától vagy csődjétől tartani, a külföldi anyabankok a válság kezdete óta 880 milliárd forintnyi tőkeemeléssel segítették meg leánybankjukat, és ahol erre szükség lesz, ott ezúttal is hasonló támogatás várható.

A zsebükbe nyúlhatnak

Az OTP-nél, a Budapest Banknál és az UniCreditnél ráadásul eddig sem került sor tőkeemelésre a válság eleje óta, hisz a belső tőkeképzés (szinte folyamatos nyereségesség) miatt nem volt szükség rá. Az MNB adatai szerint 1998 óta a magyar bankoknál 1581 milliárd forintnyi tőkeemelés és 120 milliárd forintnyi anyabanki tartozás-elengedés történt (nominálisan összeadva). Nagy különbség azonban a válság előtti helyzethez képest, hogy míg akkor döntően az aktív hitelezés, a növekedés biztosításához, manapság elsősorban a veszteségek pótlásához, a működés fenntartásához biztosítják a tőkét a tulajdonosok leánybankjaiknak.

Az elmúlt években nyereséges bankok (OTP, Budapest Bank, K&H, UniCredit) tőkehelyzete továbbra is erős és stabil, az elmúlt években óriási veszteséget felhalmozó és számos tőkeemelésen átment bankok (CIB, Erste, MKB, Raiffeisen) többségénél azonban várhatóan ismét a zsebükbe fognak nyúlni a tulajdonosok.

Az index.hu írása. MTi fotó: Manek Attila
 

Pécs

Viszlát a sitten, Döbrögi

„Viszlát a sitten, Döbrögi” felirat fogadja egy hétig Orbánt a várnál

Az ellenzéki jelöltek, akik a Mindenki Pécsért Egyesület színeiben indulnak, leadták a szükséges számú aláírást, Péterffy Attila csapata, tehát teljes. De hol a Fidesz?

A jobbikosok visszavitték a törvénytelenül kihelyezett terézvárosi fideszes plakátokat a Lendvay utcába

Budapesten, Terézvárosban a Fidesz négy nappal a hivatalos kampány kezdete előtt, törvénytelenül kihelyezte plakátjait. A Jobbik ma helyreállította a városképet.

Gábor Európa egyik legkeményebb üzleti környezetében szerzett cégvezetői tudást, melyet szülővárosa, Pécs szolgálatába szeretne állítani.

Fogarasi Gábor már most is olyan képviselőként dolgozik, akinek hivatásában az egyik legfontosabb érték a nyilvánosság és a város tevékenységeinek átláthatóvá tétele, hiszen ebben a tekintetben is nyugodtan kijelenthetjük, hogy városunk soha nem látott mélységekben van.

Devizahitelesek

Május óta több mint 2400 kilakoltatás történt Magyarországon

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar honlapján közölt adatok szerint csak július óta 919 kilakoltatás történt, míg a moratórium májusi lejártát követően összesen 2274 esetben jártak el a hatóságok.

Közben a fideszesek megszavazták több tízezer magyar család kilakoltatását

Most megvolt hozzá a bátorságuk. A beadvány egyik legfontosabb követelése az volt, hogy a végrehajtási eljárások 2019. december 31-ig felfüggesztésre kerüljenek, ezzel elegendő időt biztosítva az Országgyűlésnek arra, hogy a szükséges adósmentő, és hitelválság-kezelő jogszabályokat megalkossa.

Belföld

Bizonyára jól emlékeznek még a 2017-18-as plakátháborúra. Szinte nem lehetett találni az országban olyan jobbikos óriásplakátot, amit ne firkáltak volna össze, hogy hogy nem, Záhonytól Nagykanizsáig - gyakorlatilag ugyanazzal a szöveggel. Nem is sokáig maradt titokban a dolog, kiderült, hogy központi utasítás alapján rongálják az ellenzéki párt kampányanyagait.

A jobbikos feljelentések nyomán végül a rendőrségnek is állást kellett foglalnia. Így derült ki, hogy a kampányanyagok összefirkálása belefér a véleménynyilvánítás szabadságába.

A Jobbik a hétvégén tartotta évadnyitóját, ahol Sneider Tamás elnök a személyét és családját ért támadásokra, rágalmakra reagálva elmondta, hogy a legerősebb ellenzéki párt nem fog meghátrálni.

Ahogy arról beszámoltunk, egy összellenzéki sajtótájékoztató keretében politikusok arra kérték a MÁV-ot, hogy ne alkalmazza a rabszolgatörvényként elhíresült túlóraszabályozást.

Tizenegy éves negatív rekordot döntött a végzettség híján az iskolakaput maguk mögött hagyó fiatalok aránya Magyarországon.

A diákok jól beolvastak a helyettes államtitkárnak.

Életmód

Mintegy száz program várja a közönséget június 23-án a Múzeumok éjszakája kiemelt országos helyszínén, Pécsett - hangzott el a rendezvényt beharangozó keddi sajtótájékoztatón a baranyai megyeszékhelyen.

Tizenkét produkcióval - köztük gengszterkomédiával, operettel, illetve a L'art pour l'art Társulat estjével - várja a nagyközönséget június 21. és augusztus 4. között a Pécsi Nyári Színház a baranyai megyeszékhelyen.

Sport

Tiborcz István barátjának és üzlettársának, Paár Attilának West Hungária Bau Kft.-je és a már több stadionberuházást is elnyerő Pharos 95 Sportpályaépítő Kft. építheti fel a Budapest Honvéd új stadionját potom 11,8 milliárd forintért – jelent meg a hirdetmény az uniós közbeszerzési értesítő mai számában.

Bejelentette visszavonulását Gera Zoltán, 97-szeres válogatott labdarúgó. A Ferencváros 39 éves támadója csütörtök este Facebook-oldalán hozta nyilvánosságra döntését. A magyar nemzeti csapatban 97 fellépésén 26-szor volt eredményes.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.