Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Bemutatkozik a Bankcsapda Érdekvédelmi Civil Szervezet – 1. rész

„…patakokban folyik a vér, melyet a Magyar Állam telhetetlen nyereségvágya megkövetelt eddig.”

A 2012-ben életre kelt Bankcsapda Érdekvédelmi Civil Szervezet, egyszerűbben B.É.CS.  „devizahitellel” kapcsolatos közleményeit lapunkban többször közzé tettük. Most a szervezet vezetőjével, Grell Antallal készítettünk hosszabb interjút. Első részét olvashatják alább.

- Honlapjukon és Facebook oldalukon szinte naponta olvashatjuk a „Devizahitel”-t leleplező, és a most már bátran bűncselekménynek nevezhető nemzeti tragédiánkat feltároló írásait. Állítja: a Magyar Állam rátámadt a saját polgáraira. Mielőtt bele mennénk, árulja el, mit kell tudnunk önről?

- 2006-ig éltem én is hétköznapi életemet a Komárom-Esztergom Megyei Oroszlány városában. Tizenegy éve élünk boldog házasságban, szerető feleségemmel, aki megajándékozott egy gyönyörű kislány gyermekkel. Mint mindenkinek, nekem sem volt más lehetőségem, egy multi cégnél alulról kezdve, sokat tanulva középvezetői szintet elérve próbáltunk talpon maradni. A 2006-os dátumot azért tartom fontosnak megemlíteni, mert abban az évben történt események és sajtótudósítások ébresztettek rá, hogy nem mindent kell elsőre elfogadni, amit közöl, vagy éppen közölni szándékoznak. Igazság szerint nevezhetnénk egyfajta öntudat-ébredésnek, mely fokozatosan arra ösztönzött, hogy a lehető legjobban a "színfalak" mögé is betekintsek. Minél jobban felnyílt a szemem - először saját szűk környezetemben -, annál nagyobb késztetést éreztem, hogy valamit tennem kell. Ez a tenni akarás és az átlagemberénél többszörösével megáldott igazságérzetemnek köszönhetem, hogy rátaláltam 2011-ben Falus Zsolt Ferencre és az általa életre keltett Bankcsapda Facebook – csoportra. Emlékszem, a családom azt hitte megbolondultam, mert napokig "bezárkózva" az egyik szobába, saját szerződésünkkel a kezembe és egy Zsolttal készült, gazdasági rádióban elhangzott interjú társaságában kezdtem el felkészülni saját családom megvédésére. Ha emlékeim nem csalnak, két nap múlva, kialvatlanul, étlen, szomjan kitörő örömmel és felmérhetetlen dühvel zúdítottam családomra: átvertek minket is! Soha nem fogom elfelejteni 2012. június 17-ét, amikor Szigetszentmiklóson, személyesen találkoztam Falus Zsolt Ferenccel, Mácsai Rozáliával, Dömös Imrével, majd egy kis idővel később Falus Ferenccel, Zsolt édesapjával Akkora igazából már közel egy éve az arcos-könyvben (Facebook) rengeteget értekeztünk. Így szinte hiába ez volt az első személyes találkozás, régi jó barátokként üdvözöltük egymást. Az egyre több információ és aggálytalan tartalmú tényközlő okiratok birtokában, rá kellett döbbenünk, hogy az egyén ki van szolgáltatva, ezért döntöttünk úgy, hogy egy szintet lépve az érdekvédelem területén, egyesületi formában kívánunk fellépni a pénzintézetekkel szemben. Mára már tudjuk, hogy a Magyar Állammal kerültünk szembe. Így az IMF tárgyalás után még 2012-ben életre keltettünk a Bankcsapda Érdekvédelmi Civil Szervezetet, egyszerűbben B.É.CS.-et.

- Közben kilépett a Jobbikból… miért?

- Mint már korábban megemlítettem a 2006-os események elindítottak bennem egy folyamatot, egy tenni akarási kényszert. Ezért különböző, kezdetben internetes felületeken kezdtem el egyre erőteljesebben reagálni a környezetemben zajló folyamatokra. 2009-ben fel is figyeltek rá és kapcsolatba is léptek velem. Ugyanolyanok voltak, mint én: tenni akaró, többségében jóindulattól, jó adag hittel és nem kevesebb naivitással megáldott emberek. Be is kapcsolódtam a 2010-es országgyűlési, majd önkormányzati kampányba, mely utóbbin, már képviselő jelöltként indultam. Nem volt semmilyen politikai, vagy épen médiában szerzett tapasztalatom, sem rutinom. Akkor azt gondoltam elegendő kiállni, kimondani és meg fogjuk kapni a lehetőséget a lakosságtól. Mivel nem pártiskolákban képeztek, ezért nagyobb volt a lelkesedés, és annál degradálóbb a valóság. De egy ember nem attól lesz megtörhetetlen, azaz jó szellemi vagy éppen gyakorlatias vezető, ha mindig, győzelmet, győzelemre halmoz. Ahhoz, hogy valaki igazán kitartó és eltántoríthatatlanná váljon, szükséges megtapasztalni a kudarcot is. Mert, ha a legnagyobb "pofon" után is képes felállni, azzal tudja a legjobban üzenni, bizonyítani szavak nélkül is erősebb vagyok, mint valaha. De visszatérve, nem váltam be, nem vagyok alkalmas pártkatonának. Értem én a stratégiai lépések fontosságát, de elfogadhatatlannak tartom az időzítés, és az érdekek, mentén való politikai beavatkozásokat. Közérthetően: nem tudom elfogadni, hogy felülírhatja az igazságot a pártérdek, vagy ahhoz köthető érdekek. A Jobbik elvesztette mozgalmi jellegét, akármennyire is próbálja Gábor ezt tagadni. Ami pedig a legnagyobb csalódás volt számomra, mely meghatározta döntésemet is, hogy kilépek a pártból, az egy 2011-es rendvédelmi kabineti ülés volt. Akkor már egyre többet lehetet hallani öngyilkosságokról, melyet kilátástalan emberek követtek el a kifizethetetlen "hiteleik" miatt. Hiába kardoskodtam, hogy azonnal és haladéktalanul közbe kell avatkozni, a 2010-es választásokon elszenvedett kudarcot nem tudta feldolgozni a párt. Akkor – s ez szubjektív véleményem - tehetetlen, saját sebeiket nyalogató, szerencsétlen, embereknek tűntek nekem. Ami pedig megdöbbentett, hogy csak egy bizonyos pontig hajlandóak elmenni. Azóta az is kiderül, hogy a Magyar Állam ellen pedig ideológiai okokra hivatkozva, még a lakosság védelmében sem hajlandóak fellépni. A megoldási javaslataik pedig hűen tükrözik is ezt, hiszen a felvételkori árfolyamon való forintosítás ajánlatukkal tele akarják tömni az elkövetői szektor zsebeit. Az nagyon kevés, hogy nem annyira, mint a Fidesz.

- Eredendően is a devizahitelesek védelme volt a cél?

- Erre kérdésre nagyon egyszerű a válasz. De ehhez tudni kell a B.É.CS.- ről, hogy nem - és nem kívánok senkinek a lelki világába beletaposni - egyszerűen egy civil szervezet. A szervezeten belül működik egy Tényfeltáró és Oknyomozó-csoport is. Róluk kevés szó esik, hiszen az általuk feltárt és begyűjtött információk, megkérdőjelezhetetlen bizonyítékokra alapozza az Elnökség a lakossági tájékoztatást. Nem is kívánom beazonosítani őket, elegendő azt tudni, hogy létezik, professzionális munkával és megfeszített munkatempóban végzik tevékenységüket. Felvállaltam a csoport vezetését, hiszen a birtokunkba került információkat fel kell dolgozni és az Elnökségnek, stratégiai lépések ajánlásával rendelkezésére bocsátjuk. De nem megkerülve a kérdést, ma azt választ tudom adni, hogy eredendően a devizában való nyilvántarthatóság felszámolására alakult az Egyesület, hiszen a cél hozott létre minket! Mára már látva az élet más területein való jogfosztott állapotokat, kísérletet teszünk egy átfogó fogyasztóvédelmi szervezet megteremtésére.
Itt azt is meg kell jegyeznem, hogy nem tudom elképzelni egy olyan emberről, aki nem érintett, saját bőrén nem tapasztalja a devizában való nyilvántarthatóság napi szinten való fenyegetettségét, szerintem képtelen a valós megoldások mentén gondolkodni.

- Falus Zsolttal milyen az együttműködés?

- Zsolttal, hamar megtaláltuk a közös hangnemet. Azt mondhatom, hogy szinte egy rúgóra jár az agyunk. Amit én személyesen is köszönhetek neki, a mérhetetlen önzetlenség és türelem, mellyel segített elindulni. Én nem tagadom, nem készültem soha pénzügyi pályára. Sőt egyenesen kinevettem volna bárkit, ha azt mondta volna évekkel ez előtt, hogy pénzügyi mérnöki és bank-szakjogász szinten kell foglalkoznom a "devizahitelekkel". Mentorálasával, napi 12-15 óra folyamatos tanulással, tanulmányok, okiratok, PTK, BTK, Banküzem stb. négy év alatt egyetem látogatása nélkül, el lehet jutni erre a szintre. De azt is ki kell emelnem, hogy amit feltártunk, azt nem oktatják, hanem csak és kizárólag a bennfentesek szűk köre tudja, alkalmazza. Ennek a tömérdek információnak az elsajátításához iszonyatos erejű motiváció szükséges. Nekem, látva kiszolgáltatott, védtelen családomat, elegendő muníciót adott a tanulni akaráshoz. Erre szoktam mondani az önvédelem képessége csodákra képes. Ezt képességet köszönhetem Zsoltnak!  Azt tudom mondani, kevés emberre bíznám rá magam és családom életét, ő ilyen ember! Szerintem ezzel mindent elmondtam.

- Mekkora tábora, ügyfélköre van jelenleg a Bankcsapdának?

- Jelenleg arról tudok beszámolni, hogy közel ötezer családdal tarjuk közvetlenül napi szinten a kapcsolatot, természetesen a tagság ennél kevesebb. De egyre fokozódik az ügyfelek aktivitása, és lassan, de biztosan növekszik szervezetünk is, Az egyedi ügyek kezelése az óriási korlátokat kapacitásbeli korlátokat szab. Ezért is szorgalmazzuk az átfogó megoldást, mert azt elfogadhatatlannak tartjuk, hogy csak azért valakit meg lehet lopni, kizsákmányolni, mert időben és térben nem volt megfelelő helyen. Ráadásul anyagi helyzete miatt sérül jogorvoslati lehetősége bárkinek is.

- Magyarországon nagyon gyenge a civil szféra önszerveződése, összefogása, ti tudtatok-e valamiféle összefogást elérni?

- A kezdet kezdetén, azaz Egyesület életre keltésének pillanatában már tudtuk, hogy kikkel, milyen érdekkel kerültünk szembe. Azt is elárulhatom, hogy kezdet-kezdetén riadalommal töltött el minket, hogy nem csak a pénzintézetekkel állunk szemben. Tehát az ügyfél, lehet, hogy csak egy otthont akart teremteni magának és családja részére, de azt nagyon nehéz megemészteni, megérteni, hogy mindenki csak egy eszköz volt az államcsőd elkerüléséhez. Nem kevesebbről van szó, mint nemzetközi, azaz az Európai Közösség fedezetével, (jegybankkartell) a Magyar Állam teljes képviselete tudtával, megalkuvásával, felelősségének elkerülése miatt hajthatták végre mindazt, mely 2008 óta szedi áldozatait. Igazság szerint igénybe vettek Magyarországra egy pénzügyi fegyvert, mely az atomfegyverhez hasonlóan a bevetést követően is "sugároz", öl. Azért van nagyon nehéz dolgunk, hiszen a Magyar Állam ügynökökkel kívánta és kívánja kockázatkezelni a devizában nyilvántartott társadalmi réteget. Naivitás lenne részemről azt kijelenteni,hogy mindenki szeret minket, sőt vannak, akik egyenesen gyűlölettel tekintenek tevékenységünkre. De minek is köszönhető ez a mérhetetlen gyűlölet? Honlapunkon számtalan tájékoztatást tettünk közzé, melyért nem kértünk súlyos tízezreket, százezreket. A legaljasabb dolog, melyet elkövettek egyesek, hogy a közzé tett anyagainkat elkezdték árulni azoknak, akik nem velünk vették fel a kapcsolatot először.

- Az ember azt hinné, van határa az aljasságnak…

- Hát, ehhez utaznunk kell az időben. 2011 előtt, míg a Bankcsapda nem létezett, bizonyíthatott és bizonyított is az ügyvédi, jogászi, közjegyzői, közgazdászi szektorok. Viszont nagyon jól megéltek belőle. Állandóan azt hallom, hogy sikereket értek el, de azt soha, mennyi volt a bukott per, és hány ítélet született, mely jogerőssé vált, nem utolsó sorban az ügyfél győzelmével végződött? Alapvető probléma az egység megteremtésének gátja a Bankcsapda és a többi szervezet között, pontosan az átfogó megoldás ösztönzésének hiánya. Amióta elkezdtük tevékenységünket, az átfogó lépéssorozat, mely gyors lépésekkel, mindenkinek igazságot szolgáltatva és megoldva élethelyzetét álláspontunkhoz nem találtunk partnereket. Sem politikai, sem pedig civil szervezetek részéről. De ezt nem leplezték, hiszen az elhíresült teadélutánok, melyeket "devizahiteles" kerekasztalnak neveztek, szembesítettek vele. Szinte beleégtek tudatomba Damm Varga Andrea szavai: "ha így gondoljátok, és nem vagytok semmilyen kompromisszumra hajlandóak, akkor soha nem fogtok sehonnan támogatást kapni, magatokra maradtok, mert álláspontotokat senki nem fogja felvállalni, támogatni" Milyen érdekes, már a kerekasztaloknál lebegtetve volt a forintosítás, hogy egységben támogassa minden szervezet. Na de mindegy, ez mára már történelem, de magunkra maradtunk, vagy mégsem, de erről még nem kívánok többet mondani.

Pécs

Ha Áder János fizetését meg kellett duplázni, a szociális dolgozókét vajon miért nem?

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter azt javasolta, hogy János fizetése legyen havonta 2.937.000 Ft. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter ugyanakkor nem javasolta, hogy Júlia fizetése emelkedjen. János egy hónap alatt többet keres, mint Júlia egy évben.
MIND A KETTEN KÖZSZOLGÁK. ÖN EGYET ÉRT AZZAL, HOGY A KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK FIZETÉSE DUPLÁJÁRA NŐJÖN, MIKÖZBEN JÚLIA FIZETÉSE NEM EMELKEDIK?

Ön teljesen hülyének néz minket?

A Jobbik nem hagyja szó nélkül a fideszes miniszter kommunistamosdatását!

Jakab Péter nyilvánosságra hozta elnökjelölti szándéknyilatkozatát

A jelenleg a Jobbik frakcióvezetői posztját betöltő Jakab Péter még idén augusztus végén jelentette be, hogy indulni akar az ellenzéki párt elnöki tisztségéért.

Borkai hülyének nézi a választókat és ugyanúgy fideszes maradt, ahogy eddig

A Fidesz és Orbán Viktor morális szégyene, hogy polgármesteri székében marad a súlyos korrupciós-, valamint drogbotrányba keveredett Borkai Zsolt - áll a Jobbik legfrissebb közleményében.

Vasárnap reggel Pécsen dulakodás történt. Az ATV riporterét hátba vágták, kamerájában pedig 100 ezer forintot meghaladó kár keletkezett.

Devizahitelesek

Május óta több mint 2400 kilakoltatás történt Magyarországon

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar honlapján közölt adatok szerint csak július óta 919 kilakoltatás történt, míg a moratórium májusi lejártát követően összesen 2274 esetben jártak el a hatóságok.

Közben a fideszesek megszavazták több tízezer magyar család kilakoltatását

Most megvolt hozzá a bátorságuk. A beadvány egyik legfontosabb követelése az volt, hogy a végrehajtási eljárások 2019. december 31-ig felfüggesztésre kerüljenek, ezzel elegendő időt biztosítva az Országgyűlésnek arra, hogy a szükséges adósmentő, és hitelválság-kezelő jogszabályokat megalkossa.

Belföld

Szerda reggel közös közleményben álltak ki az ellenzéki pártok Demeter Márta mellett.

Az Alfahír írta meg elsőnek, hogy az LMP társelnökét a kormány propagandalapja, az Origo egy névtelen cikkben azzal támadta, hogy a Honvédkórházban VIP-kártyával vett igénybe kezelést, mindezt egy, az intézményből szerzett/megkapott igénylőlappal támasztottak alá. Valóságban a politikus csak súlyos beteg édesanyjával szerette volna az utolsó pillanatokat együtt tölteni, és végül sem ő, sem pedig az anyukája nem feküdt be a Honvédkórház kórtermébe.

2018-ban, a családok évében 3212 ingatlankiürítés történt Magyarországon. 2017-ben ez a szám 3636 volt, ami egyben rekord is.

Bizonyára jól emlékeznek még a 2017-18-as plakátháborúra. Szinte nem lehetett találni az országban olyan jobbikos óriásplakátot, amit ne firkáltak volna össze, hogy hogy nem, Záhonytól Nagykanizsáig - gyakorlatilag ugyanazzal a szöveggel. Nem is sokáig maradt titokban a dolog, kiderült, hogy központi utasítás alapján rongálják az ellenzéki párt kampányanyagait.

A jobbikos feljelentések nyomán végül a rendőrségnek is állást kellett foglalnia. Így derült ki, hogy a kampányanyagok összefirkálása belefér a véleménynyilvánítás szabadságába.

A Jobbik a hétvégén tartotta évadnyitóját, ahol Sneider Tamás elnök a személyét és családját ért támadásokra, rágalmakra reagálva elmondta, hogy a legerősebb ellenzéki párt nem fog meghátrálni.

Ahogy arról beszámoltunk, egy összellenzéki sajtótájékoztató keretében politikusok arra kérték a MÁV-ot, hogy ne alkalmazza a rabszolgatörvényként elhíresült túlóraszabályozást.

Életmód

Mintegy száz program várja a közönséget június 23-án a Múzeumok éjszakája kiemelt országos helyszínén, Pécsett - hangzott el a rendezvényt beharangozó keddi sajtótájékoztatón a baranyai megyeszékhelyen.

Tizenkét produkcióval - köztük gengszterkomédiával, operettel, illetve a L'art pour l'art Társulat estjével - várja a nagyközönséget június 21. és augusztus 4. között a Pécsi Nyári Színház a baranyai megyeszékhelyen.

Sport

Tiborcz István barátjának és üzlettársának, Paár Attilának West Hungária Bau Kft.-je és a már több stadionberuházást is elnyerő Pharos 95 Sportpályaépítő Kft. építheti fel a Budapest Honvéd új stadionját potom 11,8 milliárd forintért – jelent meg a hirdetmény az uniós közbeszerzési értesítő mai számában.

Bejelentette visszavonulását Gera Zoltán, 97-szeres válogatott labdarúgó. A Ferencváros 39 éves támadója csütörtök este Facebook-oldalán hozta nyilvánosságra döntését. A magyar nemzeti csapatban 97 fellépésén 26-szor volt eredményes.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.