Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Bájos kis bukás

A pécsi városvezetés mosolygós arcának indult Bognár Szilvia a 2019-es választások után, mára azonban jogköreiből alig maradt, jobb híján látványos, de meglehetősen üres Facebook-posztokkal véteti észre magát. Mártírként sajnálják kórusban azok, akiket bűvkörébe vont, ám a pécsi önkormányzat ügyeit behatóbban ismerők szerint nyomós oka lehetett annak, hogy néhány hónap alatt elfogyott körülötte a levegő.
 
Derült égből Szilvia
 
Találgatások ugyan vannak azt illetően, hogy miként lett 2019 nyarán Bognár Szilviából a pécsi ellenzéki összefogás, ezen belül is éppen a Demokratikus Koalíció kertvárosi képviselőjelöltje. Azt azonban, hogy pontosan hogyan került képbe, majd a jelölti listára és a plakátokra, az általunk megkérdezettek közül senki sem tudta megmondani. Annyi bizonyos, hogy már javában zajlott a kampány, amikor Bognár Szilviával kiegészült a Fidesz leváltását célzó ellenzéki képviselősor. Bognár egy viszonylag könnyen nyerhető kertvárosi körzetet kapott, ezt könnyedén hozta is, ahogyan kettő kivételével az ellenzéki összefogás minden jelöltje abszolválta a feladatot.
 
Bár politikai értelemben Bognár a semmiből jött, a neve nem volt ismeretlen a városban. Dolgozott a médiában, az Európa Kulturális Fővárosa projektben, azt követően pedig, a Fidesz-érában önkormányzati cégeknél, azokkal szorosan együttműködő civil szervezeteknél, de megfordult Hoppál Péter karmesteri és politikai pályáját a csúcson keresztező, Pécsett megrendezett kórustalálkozó, az Europa Cantat környékén is. Sokan már ekkor gyanakodhattak volna.
 
A meglepetések sora azonban még nem ért véget, hiszen amilyen hirtelen és váratlanul képviselőjelölt, majd képviselő lett, olyan gyorsan katapultált tovább, egyenesen az alpolgármesteri székbe. Informátoraink egybehangzó véleménye szerint ez a pozíció az ellenzéki összefogás akkor legerősebbnek tartott tagjának, a DK-nak szólt. A párt színeiben bejutott képviselők közül pedig Bognár Szilviát tartotta maga a párt, illetve az összefogás többi tagja a legalkalmasabbnak a posztra.
 
Erőltetett mosoly
 
Az általunk megkérdezettek egyöntetűen úgy látják, hogy kezdetben minden nagyon jól ment, vagy legalábbis úgy látszott. Az újonnan megválasztott városvezetés erőtől duzzadva, óriási lendülettel vágott neki a feladatnak. Péterffy Attila mérnöki-technokrata gondolkodásmódjával egy teljesen új városvezetési stílust vezetett be, Ruzsa Csaba pedig a gazdasági területen ment nagyot céges és egyetemi kapcsolataival. Bognár Szilviának a kulturális és a szociális terület jutott. Ő is lendületesen látott munkához, ahogy a teljes városvezetés. Kezdetben sokan láttak ütőképes csapatot a hármasban, amiben Bognár Szilviának a városvezetés mosolygós és megértő arcának szerepe juthatott volna, ha megtalálja a helyét a rendszerben. Ehelyett végül teljesen máshogy alakultak a dolgok.
 
Arról, hogy a dolgok mikor kezdtek elromlani, megoszlanak a vélemények. Van, aki szerint már a legelején elegédetlen volt a DK-s alpolgármester a neki osztott lapokkal, annak ellenére, hogy lényegében a teljes ismeretlenségből, a polgármester sikere révén lett pár hónap alatt a város kulturális és szociális intézményrendszerét felügyelő alpolgármester. A jelek azonban csak pár hónap elteltével kezdtek kifelé is mutatkozni. Bognár Szilvia volt a városvezetés egyetlen tagja, aki újra és újra interjút adott a Fidesz narratíváját Pécsett szívlapáttal terítő, frissen indult hírportálnak. Annak, amelyet egy ismert Fidesz-közeli rádiómogul, és Páva Zsolt, volt fideszes polgármester egykori kampányfőnöke, a főszerkesztőként számos pert és ítéletet megélt Kapitány Gergely indított. Rendszeressé váltak a nyilvánosság előtt megfogalmazott ellenvélemények az alpolgármester részéről, amiben nyilván fürdőzött a Fidesz-közeli média. A polgármester környezetében hamar elillant a gondolat, hogy Bognár Szilvia Fideszes sajtókapcsolatait a város érdekében fogja használni, arra, hogy a Fidesz szavazóival is megismertesse és megkedveltesse az ellentétes pártállású vezetés szándékait. Csak az áskálódás ment, aminek az okát senki sem értette, hiszen – akkor még úgy tudtuk – jó volt a munkakapcsolat a városvezetésen belül.
 
Pár hónap alatt égnek emelt mutatóujj és egy jókora „Na ugye, megmondtuk!” lett azok szemében, akik soha nem akarták elhinni, hogy a semmiből, érdemi munka nélkül valaki ilyen pozícióhoz juthat.
 
Kulturális koppanás
 
Az egyébként határozott tempót diktáló polgármester és környezete azonban türelmes volt. A kenyértörésre a Zsolnay Örökségkezelő ügyvezető igazgatójának választásáig kellett várni. A városvezetés Bleszity Péter mellett tette le a voksát. Bleszity a választások után egy évig irányította az önkormányzat Pécsi Kommunikációs Központ nevű cégét, mégpedig az újra és újra lecsapó, és a reklámpiacon hatalmasat romboló járvánnyal dacolva meglehetős sikerrel. A koncepció az volt, hogy mivel helyi és országos, elismert szakemberekből Művészeti Tanács alakul – ez azóta meg is történt -, amely a kulturális stratégiaalkotás terén segíti a város döntéshozóit és intézményeit, magát az évi 2 milliárdos céget vezesse egy menedzser, aki ezen a téren már bizonyított. Bognár Szilvia szívének azonban egy másik jelölt-páros volt kedves, akik a rendezvényszervezéshez és a művészetekhez állnak közelebb. És ezt az elképzelését el is vitte a falig. Az első körben még a DK és a Momentum teljes tagsága támogatta az elképzelését és kulturális szabadságharcát, ám mire élesben szavazni kellett, Bognár jóformán egyedül maradt.
 
Állítólag a közgyűlés után éjszakába nyúlóan és veszekedésekkel is tarkítottan próbálta a DK frakció jobb belátásra bírni az alpolgármestert a Flamingó étteremben. Mérsékelt sikerrel. Ezen a ponton kezdett valóságos ámokfutásba: minden erre fogékony médiumban – különösen a kormánypártiakban – és saját közösségi oldalán is a pécsi kultúra mártírjaként igyekezett beállítani magát, nem fukarkodott a rá jellemző kenetteljes, már-már szirupos megszólalásokkal és ha lehetőség volt rá, a pátosszal sem.
 
Ettől azonban még tény, hogy a városvezetés egészével nyíltan szembement, kezdeményezője és gyújtópontja lett egy nyílt konfliktusnak. Azóta nyilvánvalóvá vált, hogy az egész kardlóbálás és koppanás teljesen felesleges volt, hiszen a ZSÖK élére végül kinevezett ügyvezető személyére véletlenül sem lehet rásütni, hogy politikailag megosztó lenne. A céges világból érkezett, cégvezető volt és az is lett, a múltjában sincs semmi sötét vagy titokzatos. Arra, hogy Bognár Szilvia miért éppen ezt a vezetői pályázatot választotta, hogy teljes vértezetben nekirontson a falnak, legfeljebb találgatni lehet a választ. Azt meg végképp, hogy neki, vagy bárki másnak ezzel mi lehetett a célja. Mindenesetre egy dolog jól látszik: a Fidesz ennek az egész sztorinak rettentően örült, a sajtóját hónapokig tömködte Bognárral és a nyilatkozataival. Mintha az alpolgármester csak a Fideszes közönségnek játszana!
 
Holdfogyatkozás
 
A folyamatos kibeszélés egy olyan sajtóorgánumban, ami a pécsi városvezetésről egyébként csak kritikán aluli hangnemben tálal cikkeket, a vég nélküli önsajnáltatás a közösségi médiában és a nyílt konfliktus kirobbantása egy teljesen érthetetlen ügyben önmagukban sem erősítették meg a bizalmat a polgármester és alpolgármestere között. Ezzel együtt is hosszú hónapok teltek el így egészen addig, amíg Péterffy Attila decemberben kinevezte alpolgármesterré Nyőgéri Lajost, és átadta neki Bognár jogköreinek jelentős részét, mégpedig a járvány miatt különösen fontossá vált szociális területet – ahol egyébként sokan kritizálták Bognárt lassúsága, ötlettelensége miatt (https://szabadpecs.hu/2020/12/belso-harcok-es-szemelyes-konfliktusok-uta...). Ráadásul, akikkel a témában beszéltünk, mind megerősítették, hogy a városi szociális intézményekkel, azok vezetőivel sem találta meg hangot. Ehhez képest Nyőgéri óriási rutinnal és rég várt lendülettel vetette bele magát a munkába, évtizedes kapcsolatrendszerét működtetve, csikorgás nélkül indultak a fogaskerekek. Egy pillanat alatt el is halkultak a kinevezése okán megjelent kritikus hangok(http://www.pecsitukor.hu/tartalom/ny-g-ri-lajos-kamp-nyaktivist-b-l-alpo...).
 
Ezzel párhuzamosan a kulturális területről is jó pár jogkört a másik alpolgármester, Ruzsa Csaba kapott meg. Bognár ezek után végképp a megtépázott mártír szerepébe lovallta magát, felszabaduló energiáit jobb híján önkéntes mentő-diszpécserként kötötte le, januárban meg már szinte értelmezhetetlen nosztalgia-posztokkal árasztotta el közösségi oldalát.
 
A két történés között eltelt hónapok arra utalnak, hogy történhetett más is, ami miatt a város polgármestere decemberben meghozta ezt a döntést. Ám hogy mi volt az utolsó csepp a pohárban, ami végleg megtörte a légből kapott döntések meghozatalával még véletlenül sem vádolható pécsi polgármester bizalmát Bognár Szilva felé, nem tudni. Ha volt is ilyen, akkor az egyelőre féltve őrzött városházi titok.

Pécs

Nemcsak az egészségügyben volt megpróbáltatásokkal teli év 2020, de a helyi politikában is. A városvezető szivárványkoalíció kettészakadni látszik, aminek a legnagyobb nyertese a Fidesz lehet. Ennek okait szeretnénk elemezni egy kicsit, rávilágítani egy-két elfeledett dologra.

Vajon mi lehetett az oka a vendéghiánynak s az elhúzódó licitnek?

Máskor is gyűjtött aláírást a Fidesz a homoszexuálisok felvonulása kapcsán, vagy csak most, amikor nem ők vezetik a várost? Emlékeim szerint a Fidesz kormányzása alatt, fideszes (fő)városvezetés mellett Budapest hosszú éveken keresztül helyt adott ezeknek a rendezvényeknek.

Azt szerintem mindenki tudja, hogy a képen Orbán Viktor látható Dr. Hoppál Péter társaságában a várban kialakított rezidencián, melyre az adófizetők pénzéből milliárdokat költött a kormány. Én arra lennék kíváncsi min könyököl a miniszterelnök.

Devizahitelesek

Május óta több mint 2400 kilakoltatás történt Magyarországon

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar honlapján közölt adatok szerint csak július óta 919 kilakoltatás történt, míg a moratórium májusi lejártát követően összesen 2274 esetben jártak el a hatóságok.

Közben a fideszesek megszavazták több tízezer magyar család kilakoltatását

Most megvolt hozzá a bátorságuk. A beadvány egyik legfontosabb követelése az volt, hogy a végrehajtási eljárások 2019. december 31-ig felfüggesztésre kerüljenek, ezzel elegendő időt biztosítva az Országgyűlésnek arra, hogy a szükséges adósmentő, és hitelválság-kezelő jogszabályokat megalkossa.

Belföld

A családokért felelős tárca nélküli miniszter pénteken jelentette be Facebook-oldalán , hogy a diplomás gyed után sem kell majd személyi jövedelemadót fizetniük a 25 év alatti fiataloknak 2022-től. A diplomás gyedet azok igényelhetik, akik felsőoktatásban tanulnak, vagy a felsőoktatási tanulmányaik végétől számított egy éven belül vállalnak gyermeket. Nekik a diplomás gyed után - melynek összege a garantált bérminimum, vagy a minimálbér, illetve annak egy bizonyos hányada - csak nyugdíjjárulékot kell fizetniük, ami 10% - fejtette ki a miniszter.

A Jobbik szerint "mindenkit bedarál Orbánék oktatáspolitikája", amely cselédnek tekinti a pedagógusokat, a szülőket és a gyerekeket is.

98,77 %-os feldolgozottságnál 56,29 %-on áll Kálló Gergely, az összellenzéki támogatással indult jobbikos jelölt a Fejér megyei 4-es választókerületben rendezett időközi választáson. A függetlenként indult fideszes jelölt 37,72 5-on áll.

Niedermüller Péter, a DK politikusa, Budapest VII. kerület polgármestere szerint „rémisztő képződmény” a fehér, keresztény, heteroszexuális férfi – meg persze a nők is. Borzalmas.

Csütörtöki ülésnapján tárgyalta a magyar parlament Észak-Macedónia NATO-csatlakozását, a vitában ellenzéki képviselők hozták fel Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök ügyét, akit a hazájában korrupció miatt jogerősen börtönre ítéltek. A magyar diplomácia hathatós segítségével szöktették meg Budapestre és elég megkérdőjelezhető módon jutott menedékjoghoz.

Életmód

Egri csillagok - Csatabéli előkészületek hitelesnek hatóan, de mégse dokumentarista jelleggel

Manapság nagyon sok sorozat és film nem tudja eldönteni, hogy inkább történelmi vagy fikciós sorozat akar lenni, gyakran inkább mindkettő. E véleménycikkben azt vesézem ki, hogy ez ma már sajnos a politikába és a mindennapi életbe, s a kulturális térbe is lassan beszivárog.

Egri csillagok - Csatabéli előkészületek hitelesnek hatóan, de mégse dokumentarista jelleggel

Manapság nagyon sok sorozat és film nem tudja eldönteni, hogy inkább történelmi vagy fikciós sorozat akar lenni, gyakran inkább mindkettő. E véleménycikkben azt vesézem ki, hogy ez ma már sajnos a politikába és a mindennapi életbe, s a kulturális térbe is lassan beszivárog.

Sport

Tiborcz István barátjának és üzlettársának, Paár Attilának West Hungária Bau Kft.-je és a már több stadionberuházást is elnyerő Pharos 95 Sportpályaépítő Kft. építheti fel a Budapest Honvéd új stadionját potom 11,8 milliárd forintért – jelent meg a hirdetmény az uniós közbeszerzési értesítő mai számában.

Bejelentette visszavonulását Gera Zoltán, 97-szeres válogatott labdarúgó. A Ferencváros 39 éves támadója csütörtök este Facebook-oldalán hozta nyilvánosságra döntését. A magyar nemzeti csapatban 97 fellépésén 26-szor volt eredményes.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.