Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Bájos kis bukás

A pécsi városvezetés mosolygós arcának indult Bognár Szilvia a 2019-es választások után, mára azonban jogköreiből alig maradt, jobb híján látványos, de meglehetősen üres Facebook-posztokkal véteti észre magát. Mártírként sajnálják kórusban azok, akiket bűvkörébe vont, ám a pécsi önkormányzat ügyeit behatóbban ismerők szerint nyomós oka lehetett annak, hogy néhány hónap alatt elfogyott körülötte a levegő.
 
Derült égből Szilvia
 
Találgatások ugyan vannak azt illetően, hogy miként lett 2019 nyarán Bognár Szilviából a pécsi ellenzéki összefogás, ezen belül is éppen a Demokratikus Koalíció kertvárosi képviselőjelöltje. Azt azonban, hogy pontosan hogyan került képbe, majd a jelölti listára és a plakátokra, az általunk megkérdezettek közül senki sem tudta megmondani. Annyi bizonyos, hogy már javában zajlott a kampány, amikor Bognár Szilviával kiegészült a Fidesz leváltását célzó ellenzéki képviselősor. Bognár egy viszonylag könnyen nyerhető kertvárosi körzetet kapott, ezt könnyedén hozta is, ahogyan kettő kivételével az ellenzéki összefogás minden jelöltje abszolválta a feladatot.
 
Bár politikai értelemben Bognár a semmiből jött, a neve nem volt ismeretlen a városban. Dolgozott a médiában, az Európa Kulturális Fővárosa projektben, azt követően pedig, a Fidesz-érában önkormányzati cégeknél, azokkal szorosan együttműködő civil szervezeteknél, de megfordult Hoppál Péter karmesteri és politikai pályáját a csúcson keresztező, Pécsett megrendezett kórustalálkozó, az Europa Cantat környékén is. Sokan már ekkor gyanakodhattak volna.
 
A meglepetések sora azonban még nem ért véget, hiszen amilyen hirtelen és váratlanul képviselőjelölt, majd képviselő lett, olyan gyorsan katapultált tovább, egyenesen az alpolgármesteri székbe. Informátoraink egybehangzó véleménye szerint ez a pozíció az ellenzéki összefogás akkor legerősebbnek tartott tagjának, a DK-nak szólt. A párt színeiben bejutott képviselők közül pedig Bognár Szilviát tartotta maga a párt, illetve az összefogás többi tagja a legalkalmasabbnak a posztra.
 
Erőltetett mosoly
 
Az általunk megkérdezettek egyöntetűen úgy látják, hogy kezdetben minden nagyon jól ment, vagy legalábbis úgy látszott. Az újonnan megválasztott városvezetés erőtől duzzadva, óriási lendülettel vágott neki a feladatnak. Péterffy Attila mérnöki-technokrata gondolkodásmódjával egy teljesen új városvezetési stílust vezetett be, Ruzsa Csaba pedig a gazdasági területen ment nagyot céges és egyetemi kapcsolataival. Bognár Szilviának a kulturális és a szociális terület jutott. Ő is lendületesen látott munkához, ahogy a teljes városvezetés. Kezdetben sokan láttak ütőképes csapatot a hármasban, amiben Bognár Szilviának a városvezetés mosolygós és megértő arcának szerepe juthatott volna, ha megtalálja a helyét a rendszerben. Ehelyett végül teljesen máshogy alakultak a dolgok.
 
Arról, hogy a dolgok mikor kezdtek elromlani, megoszlanak a vélemények. Van, aki szerint már a legelején elegédetlen volt a DK-s alpolgármester a neki osztott lapokkal, annak ellenére, hogy lényegében a teljes ismeretlenségből, a polgármester sikere révén lett pár hónap alatt a város kulturális és szociális intézményrendszerét felügyelő alpolgármester. A jelek azonban csak pár hónap elteltével kezdtek kifelé is mutatkozni. Bognár Szilvia volt a városvezetés egyetlen tagja, aki újra és újra interjút adott a Fidesz narratíváját Pécsett szívlapáttal terítő, frissen indult hírportálnak. Annak, amelyet egy ismert Fidesz-közeli rádiómogul, és Páva Zsolt, volt fideszes polgármester egykori kampányfőnöke, a főszerkesztőként számos pert és ítéletet megélt Kapitány Gergely indított. Rendszeressé váltak a nyilvánosság előtt megfogalmazott ellenvélemények az alpolgármester részéről, amiben nyilván fürdőzött a Fidesz-közeli média. A polgármester környezetében hamar elillant a gondolat, hogy Bognár Szilvia Fideszes sajtókapcsolatait a város érdekében fogja használni, arra, hogy a Fidesz szavazóival is megismertesse és megkedveltesse az ellentétes pártállású vezetés szándékait. Csak az áskálódás ment, aminek az okát senki sem értette, hiszen – akkor még úgy tudtuk – jó volt a munkakapcsolat a városvezetésen belül.
 
Pár hónap alatt égnek emelt mutatóujj és egy jókora „Na ugye, megmondtuk!” lett azok szemében, akik soha nem akarták elhinni, hogy a semmiből, érdemi munka nélkül valaki ilyen pozícióhoz juthat.
 
Kulturális koppanás
 
Az egyébként határozott tempót diktáló polgármester és környezete azonban türelmes volt. A kenyértörésre a Zsolnay Örökségkezelő ügyvezető igazgatójának választásáig kellett várni. A városvezetés Bleszity Péter mellett tette le a voksát. Bleszity a választások után egy évig irányította az önkormányzat Pécsi Kommunikációs Központ nevű cégét, mégpedig az újra és újra lecsapó, és a reklámpiacon hatalmasat romboló járvánnyal dacolva meglehetős sikerrel. A koncepció az volt, hogy mivel helyi és országos, elismert szakemberekből Művészeti Tanács alakul – ez azóta meg is történt -, amely a kulturális stratégiaalkotás terén segíti a város döntéshozóit és intézményeit, magát az évi 2 milliárdos céget vezesse egy menedzser, aki ezen a téren már bizonyított. Bognár Szilvia szívének azonban egy másik jelölt-páros volt kedves, akik a rendezvényszervezéshez és a művészetekhez állnak közelebb. És ezt az elképzelését el is vitte a falig. Az első körben még a DK és a Momentum teljes tagsága támogatta az elképzelését és kulturális szabadságharcát, ám mire élesben szavazni kellett, Bognár jóformán egyedül maradt.
 
Állítólag a közgyűlés után éjszakába nyúlóan és veszekedésekkel is tarkítottan próbálta a DK frakció jobb belátásra bírni az alpolgármestert a Flamingó étteremben. Mérsékelt sikerrel. Ezen a ponton kezdett valóságos ámokfutásba: minden erre fogékony médiumban – különösen a kormánypártiakban – és saját közösségi oldalán is a pécsi kultúra mártírjaként igyekezett beállítani magát, nem fukarkodott a rá jellemző kenetteljes, már-már szirupos megszólalásokkal és ha lehetőség volt rá, a pátosszal sem.
 
Ettől azonban még tény, hogy a városvezetés egészével nyíltan szembement, kezdeményezője és gyújtópontja lett egy nyílt konfliktusnak. Azóta nyilvánvalóvá vált, hogy az egész kardlóbálás és koppanás teljesen felesleges volt, hiszen a ZSÖK élére végül kinevezett ügyvezető személyére véletlenül sem lehet rásütni, hogy politikailag megosztó lenne. A céges világból érkezett, cégvezető volt és az is lett, a múltjában sincs semmi sötét vagy titokzatos. Arra, hogy Bognár Szilvia miért éppen ezt a vezetői pályázatot választotta, hogy teljes vértezetben nekirontson a falnak, legfeljebb találgatni lehet a választ. Azt meg végképp, hogy neki, vagy bárki másnak ezzel mi lehetett a célja. Mindenesetre egy dolog jól látszik: a Fidesz ennek az egész sztorinak rettentően örült, a sajtóját hónapokig tömködte Bognárral és a nyilatkozataival. Mintha az alpolgármester csak a Fideszes közönségnek játszana!
 
Holdfogyatkozás
 
A folyamatos kibeszélés egy olyan sajtóorgánumban, ami a pécsi városvezetésről egyébként csak kritikán aluli hangnemben tálal cikkeket, a vég nélküli önsajnáltatás a közösségi médiában és a nyílt konfliktus kirobbantása egy teljesen érthetetlen ügyben önmagukban sem erősítették meg a bizalmat a polgármester és alpolgármestere között. Ezzel együtt is hosszú hónapok teltek el így egészen addig, amíg Péterffy Attila decemberben kinevezte alpolgármesterré Nyőgéri Lajost, és átadta neki Bognár jogköreinek jelentős részét, mégpedig a járvány miatt különösen fontossá vált szociális területet – ahol egyébként sokan kritizálták Bognárt lassúsága, ötlettelensége miatt (https://szabadpecs.hu/2020/12/belso-harcok-es-szemelyes-konfliktusok-uta...). Ráadásul, akikkel a témában beszéltünk, mind megerősítették, hogy a városi szociális intézményekkel, azok vezetőivel sem találta meg hangot. Ehhez képest Nyőgéri óriási rutinnal és rég várt lendülettel vetette bele magát a munkába, évtizedes kapcsolatrendszerét működtetve, csikorgás nélkül indultak a fogaskerekek. Egy pillanat alatt el is halkultak a kinevezése okán megjelent kritikus hangok(http://www.pecsitukor.hu/tartalom/ny-g-ri-lajos-kamp-nyaktivist-b-l-alpo...).
 
Ezzel párhuzamosan a kulturális területről is jó pár jogkört a másik alpolgármester, Ruzsa Csaba kapott meg. Bognár ezek után végképp a megtépázott mártír szerepébe lovallta magát, felszabaduló energiáit jobb híján önkéntes mentő-diszpécserként kötötte le, januárban meg már szinte értelmezhetetlen nosztalgia-posztokkal árasztotta el közösségi oldalát.
 
A két történés között eltelt hónapok arra utalnak, hogy történhetett más is, ami miatt a város polgármestere decemberben meghozta ezt a döntést. Ám hogy mi volt az utolsó csepp a pohárban, ami végleg megtörte a légből kapott döntések meghozatalával még véletlenül sem vádolható pécsi polgármester bizalmát Bognár Szilva felé, nem tudni. Ha volt is ilyen, akkor az egyelőre féltve őrzött városházi titok.

Pécs

A BIOKOM NKft. közleménye szerint útlezárásokra számíthatunk kedden és szerdán.

Az amatőr kifejezést általában az alsóbb ligákra használjuk, de Pécsett a megyei bajnokságok alatt is aktívan zajlik az élet.

A Csorba Győző Könyvtárat és fiókkönyvtárait kizárólag a védettségi igazolvánnyal rendelkező olvasók használhatják, a 18 év alattiak csak védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtt kíséretében látogathatják az intézményt.

8 darab új térfigyelő kamerát telepítettek az elmúlt hetekben Pécsett a keleti városrészben. Ezzel 130 fölé nőtt a bűnmegelőzésben és a szabálysértések gyors felderítésében segítséget nyújtó eszközök száma a városban.

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények gyanúja miatt rendeltek el nyomozást három, a Tettye Forrásház Zrt. korábbi, az előző városvezetés idején történt ügye miatt - tudatja közleményben a pécsi önkormányzat.

Belföld

A Jobbik IT elnökével, Keresztesy Gergővel pécsi látogatása kapcsán beszélgettünk a fiatalokat érintő legfontosabb ügyekről.

Az Országgyűlés kétnapos üléssel fejezi be tavaszi ülésszakát a jövő héten, ahol több fontos ügyben is szavazni fognak.

A kozosalap.hu oldalra feltöltött vitaanyagot június 30-ig bárki véleményezheti, ezután véglegesítik a szöveget, amelyet az előválasztáson minden párt minden jelöltjének vállalnia és képviselnie kell majd az előválasztáson.

Nem kellett sokat várni, hogy a „kereszténydemokrata” kormánypárt az egyházfőbe is beleszálljon

A visszalépés gondolata a Jobbik elnökének egy korábbi interjúját követően kapott szárnyra, amikor is azt nyilatkozta, hogy őt leginkább Karácsony Gergely tudná kiegészíteni.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.