Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Az ÖPE „civiljei"

Új videókat jelentetett meg Kővári János pártja a weblapján, amelyek elsőre megmosolyogtatják az embert, aztán elgondolkodhatunk, hogy tulajdonképpen miről is beszélnek ezek a „civilek”.

Lovasi András, a híres zenész, aki elkötelezett pécsiként nyilatkozik, azt állítja, hogy „Pártpolitikusok nélkül is helyt tudnánk állni”, sőt kijelenti, „herótom van a pártpolitikusokból”. És az LMP-től elfordulva beáll Kővári János mögé, aki sok éve már pártpolitikusként keresi kenyerét. Lehúzott négy évet a Parlamentben a Fidesz frakcióban, ahol egy-két kivételtől eltekintve (de tényleg csak 1-2 tartózkodása volt) minden népnyomorító törvényt megszavazott. Lehúzott négy évet az önkormányzatban, mint ÖPE frakcióvezető, és itt is szolgai módon szavazott meg mindent, amik helyett most valami mást próbál kommunikálni álellenzékiként.

De nemcsak Lovasi Andrást vezették meg, hanem a méltán legnevesebb pécsi sportembert, Iványi Dalmát is, de erről már lapunk többször is írt. Ha ilyen neves emberek – tételezzük fel – érdek nélkül csatlakoznak az ÖPE pártpolitikusához, akkor mennyien lehetnek azok a szavazók, akik hozzájuk hasonlóan tévednek meg ebben a színjátékban. Mert hogy színjáték az egész, hiszen több ÖPE politikus elszólta már magát, hogy a választások után zavartalanul újra összebútoroznak a Fidesszel, most csak arra meg ki a játék, hogy a Fidesz számára leszedjék azokat a szavazatokat, akik az elmúlt négy év láttán nem akarnak Páva Zsoltékra szavazni.

A fenti állítást minden bizonnyal cáfolná az ÖPE, de gondolkodjunk el néhány érdekességen velük kapcsolatban:
Itt van például Lengvárszky Attila története, aki egy sajtóforrás szerint azért lépett vissza a jelöltségtől, mert a PTE kancellárja lesz. El tudja képzelni valaki a Fideszről, hogy ilyen pozícióba tesz egy ellenzéki politikust?

Az 1-es választókerületben Berényi Zoltán a jelölt, aki azon a területen méltán vívott ki megbecsülést az emberekből. Az utóbbi időben elterjesztette annak lehetőségét, hogy ezek a városrészek (Somogy, Vasas, Hird) egyben vagy három részben közigazgatásilag leválnának Pécsről. Ezzel szerzett magának ismertséget, de érdekes módon most, hogy elvileg ellenzéki képviselőjelöltként indul, már nem szerepel a tervei között. Szerepel viszont másik két érdekes mondat: „olyan együttműködés kialakítása a várossal, amely a legmesszebb menőkig figyelembe veszi a három településrész érdekeit” és „a roma kisebbség számára részvétel biztosítása az újonnan megalakuló részönkormányzatokban”.
Azt is demokráciának kell nevezni, amikor előre megmondom ki vegyen részt egy önkormányzatban? Elég fura ez a mondat, és csak akkor valósulhat meg, ha a leendő városvezetés felrúgva a demokratikus szabályokat, kijelöli a településrész önkormányzatának képviselőit, nem pedig a választói akaratra bízza.

A 2-es választókerületben Dr. Lakatos Szilvia a jelölt, aki a Khetanipe a Romák Összefogásáért Egyesületet vezeti. Fehérhegyen lakók szerint idén április 6-án óriási mulatságot rendeztek, hogy az általuk minden téren támogatott Fidesz győzelmet aratott az országgyűlési választásokon. Fél évvel később ennek a Fidesznek az ellenzékeként szállnak harcba az önkormányzati választásokon. Van, aki ezt elhiszi?

A 3-as választókerületben Vozár Pál a jelölt, egyben a pártlista második helyezettje, aki a pécsbányatelepi közösségi házat vezeti. Pécsbányán a legtöbben nagy szegénységben és szörnyű körülmények között élnek, a közbiztonságot, mint fogalmat szinte nem is ismerik. Többen azt állították egy régebbi riportunk készítésekor, hogy kényszerből adták ajánlásukat a jelöltnek, mert félnek, hogy nem kapnak majd tűzifát, és nem vehetnek részt a közmunkában, pedig ez létérdekük.
Vozár Pál egyébként 2011-ben alapította egyesületét, és elnökként úgy tudta átvenni a közösségi ház vezetését, hogy a fideszes városvezetés felrúgta a szerződést az addig ott működő egyesülettel. Előtte azonban vizsgálatot indított a város az előző egyesület pénzkezelésével kapcsolatban, de mindent rendben találtak, így azért bontottak szerződést, mert annak a vezetője „összeférhetetlen viselkedésű”.

A fenti példák azt mutatják, ezek a jelöltek függőségi viszonyban állnak a városvezetéssel, hiszen egyesületeik támogatása azon múlik, kik lesznek többségben az önkormányzatban. Mégis ellenzékiként indulnak, amikor az elmúlt négy évben haszonélvezői voltak a fideszes többségnek? Nem furcsa ez?

Vicze Csilla (szintén ÖPE jelölt) tett fel egy érdekes kérdést az egyik politikai fórumon, amely kérdést talán az LMP-nek címezhette, és a felvetés így szólt: kik finanszírozzák a háttérből a pártot? Ezzel arra a pletykára akart utalni, ami az LMP-ről régebben elterjedt, hogy amerikai támogatók állnak a háttérben. A kérdés most a visszájára fordul: ki finanszírozza az ÖPE kampányát, amely sokkal látványosabb, mint a nagyon gazdag Fideszé?
 

Pécs

Sorra jönnek elő Pécsett a közgyűlés ülésein a pécsi Fidesz jobbnál jobb ötletei. Csak azt nem értem, hol voltak az elmúlt 10 évben, akkor hogy nem jutott eszükbe mit kellene csinálni?

Kedden tartotta alakuló ülését Brüsszelben a helyi és regionális képviselőket tömörítő Európai Uniós intézmény, a Régiók Európai Bizottsága. A bizottság legfiatalabb tagja a 25 éves, Baranya megyei képviselő, Schwarcz-Kiefer Patrik lett, akit a Jobbik delegált a testületbe.

Brenner Koloman a Jobbik országgyűlési képviselője és Schwarz-Kiefer Patrik, Baranya megyei önkormányzati képviselő feljelentést tesz a Petőfi Irodalmi Ügynökség adásában elhangzottak miatt.

Ha Áder János fizetését meg kellett duplázni, a szociális dolgozókét vajon miért nem?

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter azt javasolta, hogy János fizetése legyen havonta 2.937.000 Ft. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter ugyanakkor nem javasolta, hogy Júlia fizetése emelkedjen. János egy hónap alatt többet keres, mint Júlia egy évben.
MIND A KETTEN KÖZSZOLGÁK. ÖN EGYET ÉRT AZZAL, HOGY A KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK FIZETÉSE DUPLÁJÁRA NŐJÖN, MIKÖZBEN JÚLIA FIZETÉSE NEM EMELKEDIK?

Ön teljesen hülyének néz minket?

A Jobbik nem hagyja szó nélkül a fideszes miniszter kommunistamosdatását!

Devizahitelesek

Május óta több mint 2400 kilakoltatás történt Magyarországon

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar honlapján közölt adatok szerint csak július óta 919 kilakoltatás történt, míg a moratórium májusi lejártát követően összesen 2274 esetben jártak el a hatóságok.

Közben a fideszesek megszavazták több tízezer magyar család kilakoltatását

Most megvolt hozzá a bátorságuk. A beadvány egyik legfontosabb követelése az volt, hogy a végrehajtási eljárások 2019. december 31-ig felfüggesztésre kerüljenek, ezzel elegendő időt biztosítva az Országgyűlésnek arra, hogy a szükséges adósmentő, és hitelválság-kezelő jogszabályokat megalkossa.

Belföld

Bana Tibor, a Jobbik országgyűlési képviselője hétfőn azonnali kérdéssel fordult az Orbán-kormányhoz, hogy támogassa a kabinet is azt az európai polgári kezdeményezést, amely az uniós források korrupt felhasználásnak visszaszorítását célozza.

Szerda reggel közös közleményben álltak ki az ellenzéki pártok Demeter Márta mellett.

Az Alfahír írta meg elsőnek, hogy az LMP társelnökét a kormány propagandalapja, az Origo egy névtelen cikkben azzal támadta, hogy a Honvédkórházban VIP-kártyával vett igénybe kezelést, mindezt egy, az intézményből szerzett/megkapott igénylőlappal támasztottak alá. Valóságban a politikus csak súlyos beteg édesanyjával szerette volna az utolsó pillanatokat együtt tölteni, és végül sem ő, sem pedig az anyukája nem feküdt be a Honvédkórház kórtermébe.

2018-ban, a családok évében 3212 ingatlankiürítés történt Magyarországon. 2017-ben ez a szám 3636 volt, ami egyben rekord is.

Bizonyára jól emlékeznek még a 2017-18-as plakátháborúra. Szinte nem lehetett találni az országban olyan jobbikos óriásplakátot, amit ne firkáltak volna össze, hogy hogy nem, Záhonytól Nagykanizsáig - gyakorlatilag ugyanazzal a szöveggel. Nem is sokáig maradt titokban a dolog, kiderült, hogy központi utasítás alapján rongálják az ellenzéki párt kampányanyagait.

A jobbikos feljelentések nyomán végül a rendőrségnek is állást kellett foglalnia. Így derült ki, hogy a kampányanyagok összefirkálása belefér a véleménynyilvánítás szabadságába.

A Jobbik a hétvégén tartotta évadnyitóját, ahol Sneider Tamás elnök a személyét és családját ért támadásokra, rágalmakra reagálva elmondta, hogy a legerősebb ellenzéki párt nem fog meghátrálni.

Életmód

Mintegy száz program várja a közönséget június 23-án a Múzeumok éjszakája kiemelt országos helyszínén, Pécsett - hangzott el a rendezvényt beharangozó keddi sajtótájékoztatón a baranyai megyeszékhelyen.

Tizenkét produkcióval - köztük gengszterkomédiával, operettel, illetve a L'art pour l'art Társulat estjével - várja a nagyközönséget június 21. és augusztus 4. között a Pécsi Nyári Színház a baranyai megyeszékhelyen.

Sport

Tiborcz István barátjának és üzlettársának, Paár Attilának West Hungária Bau Kft.-je és a már több stadionberuházást is elnyerő Pharos 95 Sportpályaépítő Kft. építheti fel a Budapest Honvéd új stadionját potom 11,8 milliárd forintért – jelent meg a hirdetmény az uniós közbeszerzési értesítő mai számában.

Bejelentette visszavonulását Gera Zoltán, 97-szeres válogatott labdarúgó. A Ferencváros 39 éves támadója csütörtök este Facebook-oldalán hozta nyilvánosságra döntését. A magyar nemzeti csapatban 97 fellépésén 26-szor volt eredményes.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.