Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

48. ÚJHÁZ Centrum LétaKer Mecsek Rallye – új szervezőbizottság, újdonságok

Mivel a 2011-es, 45. Mecsek Rallye-n megrendezett IRC futam turisztikai vonzerőben és sportszakmai szempontból rendkívül nagy sikert aratott, utána a város átvette a szervezést. Három csapatból áll az új szervezőbizottság: Pécsi Sport Nonprofit Zrt., a lebonyolítóként közreműködő Pécsi Fesztiválszervező Nonprofit Kft. és a HPM Group cégcsoport egyik cége (marketing és gazdasági ügyek, a verseny pénzügyi tervezése). Az új rendezőbizottság szakmai vezetését továbbra is Jelen István végzi.   

Szép terv volt, hogy némi kárpótlásul az elmaradt Budapest Rallye helyett – aminek következtében több magyar páros inkább a horvátországi Porec-ben rendezett futamon állt rajthoz - megtoldják a pécsi futamot, ám ez nem jött össze, de így is több újdonságra, meglepetésre és látványosságra számíthatnak a sportág rajongói október 17-18-án a 48. ÚJHÁZ Centrum LétaKer Mecsek Rallye-n.

1974 - 8. Mecsek Rallye, Széchenyi téri parc-fermé

Nézők számára tán a legfontosabb újdonság, hogy17-én a 15 órai Széchenyi téri rajttól egyenesen a Pécs-Pogányi Reptérre hajt a mezőny, ahol Pogány Airport néven teljesítik az 1., mért idős gyorsaságit. Onnan a másik meglepetésre hajtanak, az Árpádtető – Szentkút közti hosszú gyorsaságira. Ennek különlegessége, hogy Remeteréttől lefelé, a Ranga Lászlóról elnevezett régi hegyi pályán száguldhatnak, ahol nem annyira a lóerők, mint inkább a jó gumik és fékek döntik el a csatát, de nem kevésbé az íven autózás tudománya.
A pénteki etapot, 3. gyorsként ismét a Pogány-Airport zárja.

Szabó Zoltán - Burdohány János Ford Taunus 12M

Részt vett itt a múlt heti bemutató-teszten többek Ifj. Ranga László is, aki így értékelte a reptéri gyorsaságit, amiről már előre az a pletyka járja, hogy a szokásosnál jobban eszi a gumikat:
- Szerintem nem jobban, mint fent a hegyen, bármelyik mecseki pálya. Igaz, hogy érdesebb aszfalt borítja, de rendkívül jól autózható. E kifejezetten nehéz újdonság biztosan megosztja majd a mezőnyt, lesz, aki szereti, más viszont tán kevésbé, mert vízválasztó lehet. Nehézségét fokozza, hogy nem hagyományos prológ vagy szuperspeciál, hanem mértidős, éles gyorsasági lesz, szélesebb szlalom jelleggel, nagy kanyarokkal, éles hajtűkkel, és egészen más vonalvezetéssel, mint a teszten. Végsebesség helyett az ügyesség dönt majd, mert amíg fent a hosszú hegyi pályákon bevállalással pár másodperc előny összeszedhető, a rövidebb reptéren egy szempillantás alatt is sokat lehet bukni.

Zsigmond -Matosi, Poslki Fiat 125p 1500, Lámpásvölgy, 9. Mecsek rallye, 1975

A Pogány Airport nem csupán a rali autók látványával, de a friss híreket nyomban - a hazai ralik történetében először egy saját okostelefon alkalmazással - a verseny saját honlapjáról minden plattformon letölthető mobilapplikációval, Vári Gyula világbajnoki repülőshow-jával, 3D raliszimulátorral és a Pécsi Modellezőklub miniautó bemutatójával csábítja a nézőket. A ralin egyedül itt szednek 14 év fölött 1000 Ft-os belépőt, illetve a pálya szélén felállítandó mobil lelátón egységesen 2000 Ft-ért élvezhető a reptéri gyorsasági.

1975, 9. M.Rallye, Tóth János - Faludy László Kaposvári Dózsa SE BMW 2002

Szombaton már a klasszikus és sok páros által betéve ismert mecseki pályákon folytatódik a küzdelem. Ezek között is akad újdonságnak számító gyorsasági, Zobák – Pécsvárad között, ami a Duna-Dráva nemzeti park része, így nézőktől elzárt szakasz lesz. Ellenben változatlanul szerepel a népszerű orfűi kör, gyorsaságinként a faluban és környékén kétszer látható mezőnnyel, s a 28 km-es próbatétel célja hagyományosan Árpádtető lesz.

Nem kevés izgalmat és látványt ígér a szombaton szintén kétszer teljesítendő Hetvehely-Nyárásvölgy gyorsasági szakasz, ahol anno Turi Tamás adta elő az évad legrettenetesebb, de szerencsére személyi sérülésük nélküli bukását.

Minden bizonnyal ugyancsak sok nézőt, fotóst vonz majd szombati céldobogó a Széchenyi téren, ahová 18:25-től várhatóak a raliautók.

A verseny- és sajtóiroda, szervizpark szokásosan az Expo Centerben lesz, az ünnepélyes díjkiosztóra pedig 19-én, vasárnap kerül sor a belvárosban található Hotel Palatinusban

Czira János - Mihaluti Miklós, BMW 700, 1967.
Az 1967-es 1. Mecsek Rallye abszolút győztesei. Czira úr a 2007-es,jubileumi 40. futamon vendégünk volt, 2 éve azonban az örök ralimezőkre távozott.

Az új rendezőbizottság a mostani futam sikeres megrendezésén túl a jövőre gondol, már most azon dolgozik, hogy két-három éven belül EB-futam rendezésére kandidálhassanak. Ehhez tudni kell, a pályázók első jelentkezésre általában nem kapják meg a lehetőséget, ehhez az előző évben egy nemzetközi megfigyelő csapatot kell meghívni Pécsre, akik értékelik a versenyrendezést. Többek közt még azt is, milyen kórházi ellátást biztosíthatunk a rali környezetében, a komolyabb sérülteket - pilótákat, nézőket -, mivel, milyen gyorsan, milyen kórházi centrumba szállítjuk. A 400 ágyas klinika beruházásával esélyeink erősödnek, mert pl. mentőhelikopter is rendelkezésre áll.

A 48. Mecsek Rallye programja
(a Historic mezőny kezd, őket követi az ORB és a Rali 2)

Október 7., péntek
15.00: Rajtceremónia, Széchenyi tér
15.40: 1 gyors (Pogány Airport 1.)
16.23: 2. gyors (Árpádtető-Szentkút)
18.10: 3. gyors (Pogány Airport 2.)
18.25: Szervizpark (Expo Center)

Október 18., szombat
09.20: Szervizpark (Expo Center)
10.23: 4. gyors (Hetvehely-Nyárásvölgy 1.)
11.21: 5. gyors (Orfű-Árpádtető 1.)
12.01:  Gyűjtőállomás (Komló)
12.54: 6. gyors (Zobákpuszta-Pécsvárad 1.)
13.44: Szervizpark (Expo Center)
15.12: 7. gyors (Hetvehely-Nyárásvölgy 2.)
16.10: 8. gyors (Orfű-Árpádtető 2.)
17.03: 9. gyors (Zobákpuszta-Pécsvárad 2.)
17.53: Gyűjtőállomás, szervizpark (Expo Center)
18.25: Céldobogó (Széchenyi tér)

Október 19., vasárnap
09.00: Ünnepélyes díjkiosztó (Hotel Palatinus, Király u. 5.)

Fekete Kálmán

Képek: Szombati Róbert gyűjteményéből

 

Pécs

Nemcsak az egészségügyben volt megpróbáltatásokkal teli év 2020, de a helyi politikában is. A városvezető szivárványkoalíció kettészakadni látszik, aminek a legnagyobb nyertese a Fidesz lehet. Ennek okait szeretnénk elemezni egy kicsit, rávilágítani egy-két elfeledett dologra.

Vajon mi lehetett az oka a vendéghiánynak s az elhúzódó licitnek?

Máskor is gyűjtött aláírást a Fidesz a homoszexuálisok felvonulása kapcsán, vagy csak most, amikor nem ők vezetik a várost? Emlékeim szerint a Fidesz kormányzása alatt, fideszes (fő)városvezetés mellett Budapest hosszú éveken keresztül helyt adott ezeknek a rendezvényeknek.

Azt szerintem mindenki tudja, hogy a képen Orbán Viktor látható Dr. Hoppál Péter társaságában a várban kialakított rezidencián, melyre az adófizetők pénzéből milliárdokat költött a kormány. Én arra lennék kíváncsi min könyököl a miniszterelnök.

Devizahitelesek

Május óta több mint 2400 kilakoltatás történt Magyarországon

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar honlapján közölt adatok szerint csak július óta 919 kilakoltatás történt, míg a moratórium májusi lejártát követően összesen 2274 esetben jártak el a hatóságok.

Közben a fideszesek megszavazták több tízezer magyar család kilakoltatását

Most megvolt hozzá a bátorságuk. A beadvány egyik legfontosabb követelése az volt, hogy a végrehajtási eljárások 2019. december 31-ig felfüggesztésre kerüljenek, ezzel elegendő időt biztosítva az Országgyűlésnek arra, hogy a szükséges adósmentő, és hitelválság-kezelő jogszabályokat megalkossa.

Belföld

Az érintetteknek márciustól postázzák a koronavírus elleni védettséget igazoló igazolványt, amelyen a korábbi információkkal szemben nem fog szerepelni a kapott vakcina típusa.

Kárpáti Zoltánnal, a Jobbik Baranya megyei 4. sz. választókerületi elnökével beszélgettünk tanulmányairól, életéről, politikai szerepvállalásáról és a vidékről.

A családokért felelős tárca nélküli miniszter pénteken jelentette be Facebook-oldalán , hogy a diplomás gyed után sem kell majd személyi jövedelemadót fizetniük a 25 év alatti fiataloknak 2022-től. A diplomás gyedet azok igényelhetik, akik felsőoktatásban tanulnak, vagy a felsőoktatási tanulmányaik végétől számított egy éven belül vállalnak gyermeket. Nekik a diplomás gyed után - melynek összege a garantált bérminimum, vagy a minimálbér, illetve annak egy bizonyos hányada - csak nyugdíjjárulékot kell fizetniük, ami 10% - fejtette ki a miniszter.

A Jobbik szerint "mindenkit bedarál Orbánék oktatáspolitikája", amely cselédnek tekinti a pedagógusokat, a szülőket és a gyerekeket is.

98,77 %-os feldolgozottságnál 56,29 %-on áll Kálló Gergely, az összellenzéki támogatással indult jobbikos jelölt a Fejér megyei 4-es választókerületben rendezett időközi választáson. A függetlenként indult fideszes jelölt 37,72 5-on áll.

Életmód

Egri csillagok - Csatabéli előkészületek hitelesnek hatóan, de mégse dokumentarista jelleggel

Manapság nagyon sok sorozat és film nem tudja eldönteni, hogy inkább történelmi vagy fikciós sorozat akar lenni, gyakran inkább mindkettő. E véleménycikkben azt vesézem ki, hogy ez ma már sajnos a politikába és a mindennapi életbe, s a kulturális térbe is lassan beszivárog.

Egri csillagok - Csatabéli előkészületek hitelesnek hatóan, de mégse dokumentarista jelleggel

Manapság nagyon sok sorozat és film nem tudja eldönteni, hogy inkább történelmi vagy fikciós sorozat akar lenni, gyakran inkább mindkettő. E véleménycikkben azt vesézem ki, hogy ez ma már sajnos a politikába és a mindennapi életbe, s a kulturális térbe is lassan beszivárog.

Sport

Tiborcz István barátjának és üzlettársának, Paár Attilának West Hungária Bau Kft.-je és a már több stadionberuházást is elnyerő Pharos 95 Sportpályaépítő Kft. építheti fel a Budapest Honvéd új stadionját potom 11,8 milliárd forintért – jelent meg a hirdetmény az uniós közbeszerzési értesítő mai számában.

Bejelentette visszavonulását Gera Zoltán, 97-szeres válogatott labdarúgó. A Ferencváros 39 éves támadója csütörtök este Facebook-oldalán hozta nyilvánosságra döntését. A magyar nemzeti csapatban 97 fellépésén 26-szor volt eredményes.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.