Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

20 milliós Mészáros-pénzt szórtak a közgyűlés tagjaira

Civilek akciója szakította félbe a pécsi közgyűlés ülését. A 2016-os zárszámadást tárgyalták, amikor az aktivisták Mészáros Lőrinc és Páva Zsolt arcképével ellátott papírpénzeket szórtak a terembe. A 20 milliós címletű Mészáros-pénzt a feliratok szerint Felcsúton nyomtatták, a Magyar Banki Nemzet adta ki, a hamisítását pedig két savköpő menyét bünteti. A csőd felirat arra utal, hogy a város mintegy 5 milliárd forint mínusszal zárta a tavalyi évet.

Az egyensúlyt újabb ingatlanok eladásával próbálják megteremteni, többek között a város repülőterét működtető cégben lévő többségi tulajdonrészt kínálják eladásra.

„A adók magas mértékének, nem a mértékének, magas költségvetési pozíciójának megalapozatlansága és az ingatlanértékesítés megalapozatlansága minden évben abba a helyzetbe kormányozza az önkormányzatot, hogy ha az állam nem segíti ki, akkor baj van. Ez az igazság” – mondta Kővári János, az Összefogás Pécsért Egyesület képviselője.

A Jobbik szerint a hiányhoz hozzájárult az önkormányzati cégek következmények nélküli felelőtlen, gazdálkodása „Ezeknek a cégeknek a vezetésében, hogy úgy mondjam, versenyképes fizetések vannak. Én csak csillagászatinak nevezném őket. Ráadásul őrületesek a prémiumok. Tehát olyan prémiumok kerülnek kifizetésre egy-egy ilyen beszámoló után, hogy az elképesztő. Egy ilyen normál átlag keresetből élő ember számára. Nyilván önöknél ez nem tűnhet olyan soknak, hát azért a Fidesz a gazdagok pártja” – jelentette ki Gyimesi Gábor, a Jobbik képviselője.

Pécs polgármestere szerint a város lakói nem fognak semmit érezni a pénzügyi hiányból, de az eddigieknél takarékosabb gazdálkodást ígért. „Azt elég demagógiának érzem, hogy a megszorítás, meg a takarékosság egy kalap alá kerül. Nem lesz megszorítás, viszont a takarékosság lesz, ez a válaszom erre a kérdésre. Tehát nem lesz megszorítás, takarékosság. Dolgozunk rajta, csináljuk a költségvetést” – hangoztatta Páva Zsolt.
hirdetés

Az önkormányzat az abszolút többségben lévő kormánypárti képviselőik szavazataival végül megszavazta a zárszámadást, Páva Zsolt pedig utasította a jegyzőt, hogy a pénzdobálók ellen kezdeményezzen eljárást.

forrás: hirtv.hu

Pécs

Bonyodalmas jogi útvesztő és eltussolási kísérletek után végül a Kúria kimondta, hogy választási csalás történt Pécsen a 040-es szavazókörben azzal, hogy pénzért vitték a Fideszre szavazni az embereket.

Ismét szennyezett fűszerköményre figyelmeztet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), miután újabb atropin okozta ételmérgezésekről értesült. A pécsi Markovics Antal egyéni vállalkozó terméke is szennyezett.

„Jómagam környezetbarát, inkább elektronikus buszokban látom a jövőt, főleg egy ilyen katlanszerű településen, ahol a légszennyezettség mértéke egyáltalán nem mindegy...” Interjú Fogarasi Gáborral, a Baranya 1. választókerület országgyűlési képviselőjelöltjével, 6. rész.

A Nemzeti Választási Bizottság pénteken 345 ezer forintra bírságolta a Momentum beadványa nyomán Hoppál Pétert, mert egy óvodában fotózkodott - áll a párt szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

Perzsa leopárd egyeddel gazdagodott a pécsi állatkert: a Sara nevű, hároméves nőstény a már a mecsekoldali vadasparkban élő nyolc éves Taian elnevezésű hím társa lesz.

Devizahitelesek

A Jobbik új eszközöket vetne be a kilakoltatások ellen

Z. Kárpát Dániel a Jobbik alelnöke hétfői budapesti sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy pártja a régiek mellett új módszerekkel is küzdene a devizakárosultak kilakoltatásai ellen, amik a választások után, a kilakoltatási moratórium végével újult erővel folytatódnak.

Letelt a kilakoltatási moratórium: 100 ezer ember kerülhet utcára

Április 30-án lejárt a meghosszabbított, téli kilakoltatási moratórium, a legtöbb család már meg is kapta a lakása elhagyása felszólító határozatot. A szakértők szerint idén 35-38 ezer kilakoltatásra kell számítani, ami közel 100 ezer ember lakhatási válságát idézheti elő - számolt be az ATV.

Belföld

A magyar példa jól megmutatja a nyugati országoknak, mire számíthat egy állam, ahol a kormány számára a populizmus fontosabb, mint az egészségügy – írta a The Lancet, a világ egyik legrégebbi és legnevesebb orvosi lapja, amelynek cikkét a hvg.hu vette észre.

Minden második kérelmet kínaiak adnak be magyarországi ingatlanszerzés engedélyezésére az Európai Unión kívülről - írja a hétfői Világgazdaság. A legfelkapottabb vidéki város továbbra is Hévíz, Pécset, Miskolcot, Debrecent, és Keszthelyt előzi meg.

A Baranya megyei Nagypeterd településen Andrics Aliz, a Jobbik jelöltje egyetlen szavazatot sem kapott, a listán utána következő Gálné Szerző Magdolna, a Hajrá Magyarország! nevű kamupárt jelöltje viszont 76-ot.

A Népszava értesülései szerint a választások után egy nappal levelet kaptak a kórházak főigazgatói, melyben felszólították őket arra, hogy a számlákon parkoló, kötelezettséggel nem terhelt maradványösszegeket tíz napon belül fizessék be a Magyar Államkincstárnak.

A baranyai Bogdásában az összes listás szavazat érvénytelen lett amit nem a Fideszre adtak le, pedig az egyéni voksoknál 41 iksz van az ellenzéki jelölteken, Pécsudvard 001-es körzetben 338 érvényes mellett 173 érvénytelen szavazat született.

Életmód

Bejutott a Magyarországot képviselő, modern metált játszó AWS zenekar és a Viszlát nyár című dal a 63. Eurovíziós Dalfesztivál fináléjába csütörtökön este Lisszabonban.

Magyar rockklasszikust játszott el a Metallica csütörtöki sportarénás koncertjén, az amerikai legandák a Tankcsapda Legjobb mérgét tanulták meg és adták vissza a hazai közönségnek.

Sport

Phjongcshang 2018: több mint kétezer ember köszöntötte hétfő este a baranyai megyeszékhelyen Knoch Viktort és Burján Csabát, a phjongcshangi téli játékokról hazatérő olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolya váltó pécsi tagjait.

"Mindenki ezt kérdezi tőlünk, hogy milyen érzés, de még mi se tudjuk" - jelentette ki Burján. "Burján Csaba olimpiai bajnok. Még ízlelgetem. A név elé nem lehet írni, mint a doktort? Csak így mutatkoznék be".

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.