Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

1918 december 1. A románok gyulafehérvári nagygyűlése kimondja Erdély elszakadását

"Ez fiam a háború, amit elveszítettünk, s ezért Erdélyt Romániának adták.' Különösen az a szó zavart meg, hogy „adták”. Úgy tudtam, hogy adni csak egy bicskát lehet, vagy egy cifra dobozt, vagy egy madárfiókát. Hogy országot is adni lehet, erdőkkel, hegyekkel, patakokkal és emberekkel együtt, ezt sehogyan sem tudtam elképzelni."

Wass Albert

1918 december 1. A románok gyulafehérvári nagygyűlése kimondja Erdély elszakadását

Köteles Árpád – Üzenet Erdélynek

Vársz-e még szép Erdély,
Ugy-e vársz Te minket
Kebledre ölelni
Forró szíveinket.

Tudom, hogy szenvedő
Haldoklásod néma.
Bitorló haramiák
Vernek arcúl még ma.
S mi halálruhánkba
Fájdalmasan sírva
Itt állunk, az arcunk
Dűhvel teleírva.
Erős karjainkból
A fegyvert kivették.
Diadalba rongyúlt
Zászlónk leköpdösték.
Testeden gyalázók
Szíjostora csattan,
Zokogásod némúl
Káromló szavakban.
Minden új hajnallal
Uj jajgatók jőnek.
Esküszünk, vége lesz
E gyászos özönnek.
Megyünk Érted, megyünk,
Visszakövetelni
Minden sajgó ütést
Százszor visszaverni.
Megyünk Erdély, megyünk
Sűrű éjszakába
Véres szikra pattan
Hol jár lovunk lába,
Minden káromló szót
Fojtani a testbe.
Kifent acélunknak
Helyét bíbor fesse.
A kárhozó fajzat
Bomló, gonosz vére.
Bíbor színt borít majd
A kacagó égre.
A vér s lovainknak
Leszakadó habja.
Erdély mezőin a
Legdrágább színt hagyja.
S a vérszagú ködben
Kétségbeesetten,
Fújó paripáink
Száguldnak száz testen.
Ocsmány, bitang tömeg
Rohamunkban hördül.
Gábor Áron apánk
Ágyúja megdördül.
S remegő kezével
Megáldó kezével
Várad, Kolozsváron
Szent tűzzel vezérel.
… pirosló hajnalon,
Fehér harmatokban,
Zöldül ki a babér
Ékes koszorúban.

S mire a ragyogó
Magyar nap újra kél;
Megint miénk leszel
Csak a miénk Erdély.

„Az új román állam megalakításának alapelveiként a Nemzet­gyűlés kinyilvánítja a következőket: 1. A teljes nemzeti szabadság az összes együtt élő nép számára. Minden nép saját kebeléből való egyének által saját nyelvén fog élni a közoktatással, közigazgatással és igazságszolgáltatással. Minden nép a hozzátartozó egyének számarányában képviseleti jogot fog kapni a törvényhozásban és az ország kormányzásában. 2. Egyenlő jogosultságot és teljes felekezeti szabadságot az ország összes felekezetének.”
(Részlet az 1918. december 1-jei gyulafehérvári kiáltványból)

Már az első világháború előtt komoly energiát fordítottak a román nacionalisták a Kárpátokon túli igényeinek propagálására, és gyakorlatilag ez volt az az ígéret, amivel az antant 1916-ban maga mellé állította az addig semleges balkáni államot. A bukaresti kormány 1916 augusztusában titkos egyezményt írt alá a Monarchia ellenfeleivel, majd szeptemberben I. Ferdinánd katonái meg is indultak Erdély ellen, a központi hatalmak azonban előbb visszaverték a támadást, majd 1918 májusára különbékére kényszerítették a királyságot. Ekkor úgy tűnt, Románia Kárpátokon túli reményei szertefoszlottak, a világháború azonban végül mégis az antant hatalmak javára dőlt el, a királyság pedig érdekei érvényesítése érdekében 1918. november 10-én – egy nappal az általános fegyverszünet előtt – visszaugrott a küzdelembe.

1918. december 1-jén tartották a magyarországi románok gyulafehérvári nemzetgyűlésüket, ahol a megjelent 1228 küldött kinyilvánította azon szándékát, hogy Erdély, a Körösök vidéke, Bánát és Máramaros – összesen 26 történelmi vármegye – csatlakozzon a Román Királysághoz. Bár a románok döntése később „hivatalosan” megfelelt a wilsoni elveknek, a valóságban az elszakadás egyoldalú határozat eredménye volt, mely az erdélyi magyarságot teljesen megfosztotta az önrendelkezés jogát.

Románia ezután nem csak azzal követett el szerződésszegést, hogy november 12-én – egy nappal a belgrádi fegyverszünet megkötése előtt – csapatokat indított Erdély meghódítására, hanem azzal is, hogy utóbb, december 8-án a szerb fővárosban megvont demarkációs vonalat – a Marost – is átlépte, és a fegyveres ellenállásról lemondó budapesti kormány tétlensége nyomán az általa követelt területek jelentős részét megszállta.

forrás: Bazsarózsa - Oldal a magyar kultúráért

Pécs

Csak néhány pécsi polgár jelent meg tegnap a Városházán a közmeghallgatáson, közülük mindössze hárman intéztek kérdéseket a város vezetőihez. Illetve csak az alpolgármesterekhez és a főépítészhez lehetett kérdést intézni, hiszen polgármester úr nem tartotta fontosnak, hogy megjelenjen ezen az alkalmon.

Sok véleményt, írást kapunk, és ez adta az ötletet, hogy fiatal olvasóinknak lehetőséget biztosítunk, hogy oldalunkon megjelenhessen cikkük. Először Németh Gergely írását tesszük közzé.

A kormányzat eltaposná a hazai közoktatás fajsúlyos részét jelentő – mintegy negyedmillió nappali rendszerben oktatott diákot, huszonötezer főállásban foglalkoztatott tanárt, számos egyéb munkakörben alkalmazott dolgozót felölelő – szakképzési rendszer megmaradt szabadságának utolsó darabjait.

Megkezdődött Pécs város közgyűlésének novemberi ülése, és már a napirend előtti felszólalások során felkaphatta a fejét, akinek füle van a politikához. Fogarasi Gábor felszólalásával kezdődött, aki a 22-es busz fordulójának veszélyességére hívta fel a figyelmet.

Több tízezer ember életét tették tönkre, a Jobbik kárpótlást követel. Az Alkotmánybíróság döntéssel egyértelművé vált: a magyar kormány az emberi jogok védelméről szóló nemzetközi szerződést is megszegve vette el a rokkantnyugdíjasok juttatásainak nagy részét.

Devizahitelesek

Május óta több mint 2400 kilakoltatás történt Magyarországon

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar honlapján közölt adatok szerint csak július óta 919 kilakoltatás történt, míg a moratórium májusi lejártát követően összesen 2274 esetben jártak el a hatóságok.

Közben a fideszesek megszavazták több tízezer magyar család kilakoltatását

Most megvolt hozzá a bátorságuk. A beadvány egyik legfontosabb követelése az volt, hogy a végrehajtási eljárások 2019. december 31-ig felfüggesztésre kerüljenek, ezzel elegendő időt biztosítva az Országgyűlésnek arra, hogy a szükséges adósmentő, és hitelválság-kezelő jogszabályokat megalkossa.

Belföld

Sok véleményt, írást kapunk, és ez adta az ötletet, hogy fiatal olvasóinknak lehetőséget biztosítunk, hogy oldalunkon megjelenhessen cikkük. Először Németh Gergely írását tesszük közzé.

A kormányzat eltaposná a hazai közoktatás fajsúlyos részét jelentő – mintegy negyedmillió nappali rendszerben oktatott diákot, huszonötezer főállásban foglalkoztatott tanárt, számos egyéb munkakörben alkalmazott dolgozót felölelő – szakképzési rendszer megmaradt szabadságának utolsó darabjait.

A hatalom személyiségtorzító hatása közismert. Nem tudom elképzelni, hogy az angol királynő szotyolát köpköd a híres ascoti lóversenyen, hogy bármelyik civilizált ország vezetője a parlamentben a neki feltett kérdésekre szinte soha nem válaszol...

Miután a Fidesz-KDNP napok alatt megszüntette a lakáscélú előtakarékosság állami támogatását, egyes kormányzati megszólalások további negatív üzeneteket küldenek azoknak a magyar fiataloknak, akik még mindig azon dolgoznak, hogy önálló otthonra tegyenek szert Magyarországon.

"Innen üzenem rokonaimnak, barátaimnak, a Jobbik tagjainak, szimpatizánsainak, az ellenzéki gondolkodású magyaroknak és az egész társadalomnak, hogy nincsen szeretőm, nem csalom meg a feleségemet, boldog házasságban élünk és neveljük gyermekünket"

Életmód

Mintegy száz program várja a közönséget június 23-án a Múzeumok éjszakája kiemelt országos helyszínén, Pécsett - hangzott el a rendezvényt beharangozó keddi sajtótájékoztatón a baranyai megyeszékhelyen.

Tizenkét produkcióval - köztük gengszterkomédiával, operettel, illetve a L'art pour l'art Társulat estjével - várja a nagyközönséget június 21. és augusztus 4. között a Pécsi Nyári Színház a baranyai megyeszékhelyen.

Sport

Bejelentették, a nagy múltú PMFC-t működtető Zrt.-nél elfogyott a baranyai csapatra szánt pénz, mindenki mehet, amerre akar.

Az oroszországi foci-vb ma délután kezdődik. Két hétig a csoportmeccseken drukkolhatunk, majd újabb két hét, és az egyenes kieséses szakaszban már nincs lehetőség a javításra.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.