Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

devizahitel

„Irányelv konform” avagy, amit az adósoknak mostanában tudni indokolt

Léhmann György: A 2009-ben bekövetkezett svájci jegybanki drasztikus alapkamat változást követően a bankok, valamint az őket mindenkor segítő hatalmi elit észlelte azt, hogy a bankok által kizárólag saját érdekükben készített tisztességtelen szerződési feltételektől hemzsegő szerződéseknek jó vége nem lehet.
 
Elsősorban azért, mert ez a kölcsönkonstrukció – devizában nyilvántartott forintkölcsön szerződés – változó kamatozású és ebből következően kamatperiódusonként – félévente vagy évente – változóan az ügyleti kamatnak változni kell.
 
A szerződésekből is megállapíthatóan, de a PSZÁF tájékoztatójából is következően a változás oka elsődlegesen a referencia kamat – svájci frank alapkamata – változásától függ jogszerűen, de a 2009. évi svájci frank alapkamat zuhanást követően a bankok egyszerűen nem voltak hajlandóak Magyarországon tudomásul venni azt, hogy az adósokkal szembeni kamatkövetelésük legfeljebb 1/3-ad része lehet az általuk elképzeltnek. Az a kamatkövetelésük, ami a törlesztés kezdeti időszakában a törlesztő részletnek akár 80 %-át is kiteszik.
 
Egyébként pedig meggyőződésem az, hogy a folyamatosan egymással tárgyalgató magyar Kormányzat és magyar bankvilág megegyezett abban, hogy a 93/13. EGK Irányelvben, a C-472/10. sz. és még ki tudja, hány Európai Bírósági ítélet által folyamatosan javasolt közérdekű pereket márpedig a közérdekű perek indítására jogosult miniszterek nem fogják megindítani semmilyen körülmények között.
 
Hozhatott olyan Kollégiumi Véleményt – 3/2011. (XII.12) PK Vélemény – a Kúria, amilyet csak akart, könyöröghetett az Európai Bíróság, ahogy nekik tetszett, a bankok, valamint a bankokkal mindenkor együttműködő miniszterek tartottak ennek a PK Véleménynek alábbi rendelkezésétől:
 
1. Közérdekű keresetindítás esetén az általános szerződési feltételként a fogyasztói szerződés részévé váló kikötés érvénytelenségét akkor is meg kell állapítani, ha a kikötés - a tisztességtelenségtől eltérő, egyéb okból - semmis.
 
Ebből a rendelkezésből a bankok és őket támogató, közérdekű per indítására jogosult miniszterek nyilvánvalóan rájöttek arra, hogy hiába állapodnak meg abban, hogy elbírálásra alkalmatlan kérelemmel tesznek eleget a perindításnak, mert az ilyen perekben eljáró nemzeti bíróság ettől függetlenül is megállapítja a szerződési kikötések semmisségét. A Fővárosi Ítélőtábla szerinti akár 18. db. szerződési feltételre vonatkozóan is.
 
Emiatt megállapodtak véleményem szerint inkább abban, hogy az adósokat végképpen tönkretevő, egyébként pedig alkotmánysértő árfolyamrögzítésnek nevezett törvényt hoznak szemfényvesztésként, vagy az adófizetők pénzéből semmire nem jó Ócsai lakóparkot építenek, azaz bármit megtesznek csak azért, hogy az adósoktól törvénysértően elszedett pénzt a bankoknak vissza ne kelljen fizetni.
 
Ellenben az Európai Bíróság útmutatásai alapján a Kúria európai módon tevékenykedett, előtte megalkotta a 2/2012 (XII.10.) PK Véleményt, majd a 6/2013. illetve 2/2014. számú Jogegységi határozatot, illetve legutóbb ez év júniusában a 2/2014. Jogegységi határozatot.
 
És ezekkel, ahogy mondani szokták, a kör bezárult. Ezeknek a Kúriai döntéseknek – 93/13 EGK irányelvnek- alapján indult több ezer adós által indított pereknek bíróság előtti eredményei láttán rá kellett jönnie a hatalmi elitnek arra, hogy valami nagyon durvát kell tenniük ahhoz, hogy a velük együttműködő bankoknak további egérutat biztosítsanak az adósoktól jogtalanul elszedett sok ezermilliárd forint megtartásához.
 
Bele kellett nyúlniuk az igazságszolgáltatás feladatkörébe, meg kellett sérteniük az igazságszolgáltatás függetlenségét ahhoz, hogy megalkothassák a Magyar Országgyűlés minden parlamenti pártja által 2014. július 4-én elfogadott bankvédő XXXVIII. törvényt.
 
Szerintem a tankönyvekben olvasható nagy nevű, jogászprofesszorok többek között azért is forognának a sírjukban, ha tudnák azt, hogy a közhatalom gyakorlói törvényi rendelkezéssel függesztik fel a magyar bíróságok előtt folyó valamennyi olyan polgári peres eljárást, melyben a félként megjelölt bankok pervesztése az alkalmazandó jogszabályok, Európai Bírósági ítéletek és általános érvényű Kúriai döntése folytán nyilvánvaló.
 
Természetesen jogilag tarthatatlan, az európai jogalkotással ellentétes rendelkezéseket tartalmaz ez a törvény, ezért ha mást nem is, de legalább annyit el akartak érni ellenfeleink, hogy még egy fél évig ne hozhassa meg a folyamatban lévő perek bíróság az ítéletet, valamint elbizonytalaníthassa az adósokat.
 
Másra egyébként ez a törvény, valamint a folytatásaként megjelölt többi intézkedés szerintem nem jó. Európa más országaiban használhatatlan.
 
Ugyanis a szintén mellékelt, Kúriához továbbított előzetes döntéshozatali eljárást kérelmező Európai Bírósághoz címzett kérelmem alapján megállapítható az, hogy a július 4-i törvény ellentétben áll az Európai Uniós jogalkotással. Ez esetben pedig úgy kell a bíróságoknak az adósok által egyedileg indított peres eljárásokban eljárni, ahogy a már említett, mellékletben olvasható 3/2011 (XII.12.) PK Vélemény indokolása írja:
Az Európai Unió Bírósága a C-240/98. sz. Océano Grupo ügyben kifejezetten utalt arra, hogy a nemzeti bíróságoknak "irányelvkonform" módon kell értelmezniük a nemzeti jogszabályokat. E követelménynek megfelelően a Ptk-nak egy adott ügyben irányadó rendelkezéseit az Irányelv céljára és rendelkezéseire tekintettel, úgy indokolt értelmezni, ahogy azt a fogyasztói érdekek hatékony érvényre juttatásának célja szükségessé teszi.
Tetszenek érteni törvényalkotók és más banksegítők?
 
Teljesen mindegy az, hogy a július 4-i törvényhez hasonlóan még hány és milyen bankmentő intézkedést tetszenek hozni, mert a magyar nemzeti bíróságoknak „irányelv konform” módon kell értelmezni ezeket a jogszabályokat is, és emiatt nem az európai elvekkel ellentétes törvényi rendelkezéseiket kell a bíróságnak alkalmazni, hanem a 93/13 EGK Irányelv szerinti 6/2013. számú és 2/2014. számú Kúriai jogegységi határozatok szerint kell ítéleteket hozni.
 
Megállapítható tehát az, hogy ismét sikerült az adósok egy részét elbizonytalanítani, de tartalmát illetően a Rogán Antal – Varga Mihály szövegeivel indult „megoldásokat” indokolt a „Vihar egy pohár vízben” címmel illetni.
 
===================
 
Egyébként fenti jogi helyzetet a bankvilág és az őket támogató hatalmi elit is jól tudja. Ezért most következik a bankmentő akciónak az fejezete, hogy első a közérdek, és mivel mára a forint/euro árfolyam 316 forint alá került, azért nem szabad a bankokat az adósoktól csalárd módon elszedett pénznek visszafizetésére kötelezni, mert akkor összedől a világ.
 
Így válik érthetővé az, hogy miért volt szüksége a közhatalomnak Alkotmánybíróság Alaptörvény hatályba lépését megelőző alkotmánybírósági határozatait hatályon kívül helyezni. Mely hatályon kívül helyezett határozatokban szó sem lehetett arról, hogy bármiféle magyar „közérdek”megelőzze a magyar nemzethez tartozó embernek élethez és egészséghez való jogát. Azaz hirdették azt a 90-es években tevékenykedő nagyszerű alkotmánybírók, hogy nincs az a költségvetési hiány, ami felérne ahhoz a veszteséghez, amit a nemzet számára egy ember elvesztése okoz.
 
Ők egy emberközpontú Magyarország létrejötte érdekében tevékenykedtek, most pedig ennek megbeszélése helyett hetekig liberális-illiberális gumicsontokkal és hasonlókkal etetik az embereket.
 
Ebből következően hasznos lenne az, ha jogi érvelés híján most mégsem a gazdasági összeomlással, vagy az Európai Központi Bank Elnökének beszólásaival riogatnák a magyar embereket arra az esetre, ha a törvényes rend még a csalárdul eljáró bankok esetében is helyreállna.
 
Javaslom azt, hogy Matolcsy úrnak dicsőséges kamatcsökkentése eredményeként létrejött jelenlegi árfolyam javítása érdekében egyszer az életében legyen hasznára a magyar népnek. És, az MNB jegybanki alapkamatot emelje vissza oda, ahol normális árfolyam biztosítható.
 
Már csak azért is, hogy a bankok törvénytelenül elszedett pénzeket árfolyam növekedés nélkül visszafizethessék az adósoknak…
 
---------------------------
 
Itt tartunk tehát jelenleg.  
 
 
Siófokon 2014. augusztus 8.

Léhmann György
 
 

Pécs

Borkai hülyének nézi a választókat és ugyanúgy fideszes maradt, ahogy eddig

A Fidesz és Orbán Viktor morális szégyene, hogy polgármesteri székében marad a súlyos korrupciós-, valamint drogbotrányba keveredett Borkai Zsolt - áll a Jobbik legfrissebb közleményében.

Vasárnap reggel Pécsen dulakodás történt. Az ATV riporterét hátba vágták, kamerájában pedig 100 ezer forintot meghaladó kár keletkezett.

A megye helyzetéről, a kampányról és a választások kimeneteléről a Jobbik Baranya megyei listavezetőjét, Schwarcz-Kiefer Patrikot kérdeztük.

Négy év börtönre súlyosbították a korábbi fideszes képviselő büntetését

A Fővárosi Ítélőtábla másodfokú ítéletében Mengyi Roland hatodrendű vádlott ügyében súlyosbította az elsőfokú ítéletet, háromról négy év letöltendő börtönre - írja a Hírösvény nyomán a 24.hu.

Félmilliárd forintos munkásszálló épül Pécsen

Több mint 370 millió forintos kormányzati támogatással, összesen 485 millió forintból egy, közel száz főt befogadó munkásszállót alakítanak ki Pécsen - jelentette be szerdán Pécsen Horváth Zoltán kormánymegbízott, a Baranya Megyei Kormányhivatal vezetője.

Devizahitelesek

Május óta több mint 2400 kilakoltatás történt Magyarországon

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar honlapján közölt adatok szerint csak július óta 919 kilakoltatás történt, míg a moratórium májusi lejártát követően összesen 2274 esetben jártak el a hatóságok.

Közben a fideszesek megszavazták több tízezer magyar család kilakoltatását

Most megvolt hozzá a bátorságuk. A beadvány egyik legfontosabb követelése az volt, hogy a végrehajtási eljárások 2019. december 31-ig felfüggesztésre kerüljenek, ezzel elegendő időt biztosítva az Országgyűlésnek arra, hogy a szükséges adósmentő, és hitelválság-kezelő jogszabályokat megalkossa.

Belföld

Bizonyára jól emlékeznek még a 2017-18-as plakátháborúra. Szinte nem lehetett találni az országban olyan jobbikos óriásplakátot, amit ne firkáltak volna össze, hogy hogy nem, Záhonytól Nagykanizsáig - gyakorlatilag ugyanazzal a szöveggel. Nem is sokáig maradt titokban a dolog, kiderült, hogy központi utasítás alapján rongálják az ellenzéki párt kampányanyagait.

A jobbikos feljelentések nyomán végül a rendőrségnek is állást kellett foglalnia. Így derült ki, hogy a kampányanyagok összefirkálása belefér a véleménynyilvánítás szabadságába.

A Jobbik a hétvégén tartotta évadnyitóját, ahol Sneider Tamás elnök a személyét és családját ért támadásokra, rágalmakra reagálva elmondta, hogy a legerősebb ellenzéki párt nem fog meghátrálni.

Ahogy arról beszámoltunk, egy összellenzéki sajtótájékoztató keretében politikusok arra kérték a MÁV-ot, hogy ne alkalmazza a rabszolgatörvényként elhíresült túlóraszabályozást.

Tizenegy éves negatív rekordot döntött a végzettség híján az iskolakaput maguk mögött hagyó fiatalok aránya Magyarországon.

A diákok jól beolvastak a helyettes államtitkárnak.

Életmód

Mintegy száz program várja a közönséget június 23-án a Múzeumok éjszakája kiemelt országos helyszínén, Pécsett - hangzott el a rendezvényt beharangozó keddi sajtótájékoztatón a baranyai megyeszékhelyen.

Tizenkét produkcióval - köztük gengszterkomédiával, operettel, illetve a L'art pour l'art Társulat estjével - várja a nagyközönséget június 21. és augusztus 4. között a Pécsi Nyári Színház a baranyai megyeszékhelyen.

Sport

Tiborcz István barátjának és üzlettársának, Paár Attilának West Hungária Bau Kft.-je és a már több stadionberuházást is elnyerő Pharos 95 Sportpályaépítő Kft. építheti fel a Budapest Honvéd új stadionját potom 11,8 milliárd forintért – jelent meg a hirdetmény az uniós közbeszerzési értesítő mai számában.

Bejelentette visszavonulását Gera Zoltán, 97-szeres válogatott labdarúgó. A Ferencváros 39 éves támadója csütörtök este Facebook-oldalán hozta nyilvánosságra döntését. A magyar nemzeti csapatban 97 fellépésén 26-szor volt eredményes.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.