Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Ülök a buszon 32. rész – Karácsonyi eltekintés

Ülök a buszon és reménykedve pislantok körül, hátha.., hátha az ünnepek közeledtével az utastérben is felmelegszik a téli nyár ellenére jobbára fagyos hangulat, s talán a görcsösen lefelé biggyedő szájszélek most fölfelé kanyarodnak, netán némi mosoly ül a zord orcákra. De, nem…. Ha valamiben egységes a buszon ülök csapata, az nem más, mint a kollektív rosszkedv. Ősi magyar átok? Lehet, persze, az is, de lehet egyszerűbb oka is. Nézzük…

Tekintsünk el most attól, hogy ilyentájt össznépileg feloldódni kéne, magasztos befelé fordulással számba venni, meggyónni, majd feloldozást kérve sutba dobni egész évi gyarlóságunkat, felejteni a hétköznapok csapásait, a szeretetre helyezve a hangsúlyt, visszatalálni egymáshoz, a családhoz…

Tekintsünk el most attól, hogy mind gyakoribbá válnak – és vélhetően 2015-ben még sokasodnak majd - a kormány politikája elleni tüntetések, noha, mint már jeleztük nem valami ellen, hanem valamiért kéne..,

Tekintsünk el attól, hogy a devizahitel rablás nemhogy véget érni, megoldódni nem látszik, de mind súlyosabb jövőképet vetít a már amúgy is ronggyá tépett idegeinkre, lelkiállapotunkra, sorsunkra…

Tekintsünk el most attól, hogy a bankokat nemhogy elszámoltatni nem fogják, de kedvükért – minket hülyének nézve - alaptörvényt szegve számukra kedvező, az adósokra nézve hátrányos törvényt hoznak, amivel újabb százezreket sodornak katasztrófába (ha bármit is aláírnak mostantól…)

Tekintsünk el attól, hogy milyen ország az, amely ellen neves ügyvédek a „devizahitel” miatt állampert fognak indítani, mert a hazai igazságszolgáltatás képtelen meglépni, amit meg kellene lépnie…

Tekintsünk el attól, hogy miközben a város tradicionális napilapjában a „Magyarország erősödik!” reklámra egész oldalt vásárolt a kormány, aközben Pécs egyre lejjebb csúszik, itt hagyta a várost a pezsgőgyár, a kesztyűgyár, és a dohánygyár is csak azért kaphat kétmilliárdos adókedvezményt, mert munkahelyteremtő beruházást ígért.

Tekintsünk el attól, hogy a „Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara őszi konjunktúraelemzése, amely ismét megtorpanásról szól”, szöges ellentétben áll a kormány harsány sikerpropagandájával,

Tekintsünk el most attól, hogy Pécs útjai katasztrofális állapotban vannak, űrtechnikát képviselő autók, kőkorszaki utakon sínylődnek, a szép új buszokkal egyetemben veretik szét futóműveiket, és ezt érdekes módon a megsüllyedt aknafedlapokért, a kátyúkért felelősök nem veszik észre (ám vélhetően azért az éves vezetői prémiumot megkapják és lesz pofájuk fel is venni)

Tekintsünk el most attól, hogy városunk közepén továbbra is ott éktelenkedik a toronyház csontváza, mintegy szimbolizálva Pécs állapotát,

Tekintsünk el most attól, hogy a Pécs-Pogányi Reptér továbbra sem tölti be tervezett feladatát,

Tekintsünk el most attól, hogy a központi költségvetés állítólag országosan jövőre 35 milliárddal többet, 270 milliárdot biztosít közmunkára, amitől majd nyilván hozsannázó kormánymédiabeli statisztikák jelenhetnek meg, ám ez a munkanélküliségen nem javít, és a kilátástalanság miatt az elvándorlás egyre csak nő, lassan már csak a nyuggerek és az iskolások maradnak Pécsett, meg a hozzánk képest 30-szor, 40-szer jobban kereső politikusok…

Tekintsünk el most attól, hogy hála a szent KDNP-nek, tavasztól a vasárnapi zárva tartás kierőszakolása nyomán újabb munkanélküliség hullám várható (kérdés, miként fognak a multik bosszút állni ezért az agyament tiltásért…)

Tekintsünk el most attól, hogy a „zöld energiás” Dalkia – Pannonpower már nyíltan bevallja:  „jelenleg az erőmű tüzelőanyag felhasználásának közel 60%-a biomassza, melyből 75%-a tűzifa, fennmaradó rész pedig faipari melléktermék.” Ami azt jelenti, pár év múlva eltűnik a Mecsekről minden fa… Nem hiszik? Sétáljanak el a kevésbé szem előtt lévő területekre, mondjuk Vágotpusztára, Kisújbányára, vagy bárhová az északi Mecsekben és megdöbbentő látványban lesz részük: ép, egészséges fák halomba vágva, az utak szétdúlva a kamionok súlyától. Persze, a „szakemberek” majd megmagyarázzák: beteg, gombás, stb. fák ezek, és persze, a franciának ez bomba üzlet, nem kell ültetni, gondozni, öntözni, elég csak kivágni…

Tekintsünk el most attól, hogy a nyugdíjunkból még jelképes ajándékra sem telik…

Tekintsünk el most a fentiektől, és az év hátralévő napjaiban próbáljunk meg egymásra figyelni, visszagondolni az évre, emlékezni azokra, akik már nem tölthetik velünk e karácsonyt, se bánatban, se örömben, és próbáljuk meg legendás ős-magyar hosszútűrésünket átvinni 2015-re, mert úgy fest, szükségünk lesz rá…

Pécs

Nemcsak az egészségügyben volt megpróbáltatásokkal teli év 2020, de a helyi politikában is. A városvezető szivárványkoalíció kettészakadni látszik, aminek a legnagyobb nyertese a Fidesz lehet. Ennek okait szeretnénk elemezni egy kicsit, rávilágítani egy-két elfeledett dologra.

Vajon mi lehetett az oka a vendéghiánynak s az elhúzódó licitnek?

Máskor is gyűjtött aláírást a Fidesz a homoszexuálisok felvonulása kapcsán, vagy csak most, amikor nem ők vezetik a várost? Emlékeim szerint a Fidesz kormányzása alatt, fideszes (fő)városvezetés mellett Budapest hosszú éveken keresztül helyt adott ezeknek a rendezvényeknek.

Azt szerintem mindenki tudja, hogy a képen Orbán Viktor látható Dr. Hoppál Péter társaságában a várban kialakított rezidencián, melyre az adófizetők pénzéből milliárdokat költött a kormány. Én arra lennék kíváncsi min könyököl a miniszterelnök.

Devizahitelesek

Május óta több mint 2400 kilakoltatás történt Magyarországon

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar honlapján közölt adatok szerint csak július óta 919 kilakoltatás történt, míg a moratórium májusi lejártát követően összesen 2274 esetben jártak el a hatóságok.

Közben a fideszesek megszavazták több tízezer magyar család kilakoltatását

Most megvolt hozzá a bátorságuk. A beadvány egyik legfontosabb követelése az volt, hogy a végrehajtási eljárások 2019. december 31-ig felfüggesztésre kerüljenek, ezzel elegendő időt biztosítva az Országgyűlésnek arra, hogy a szükséges adósmentő, és hitelválság-kezelő jogszabályokat megalkossa.

Belföld

Kárpáti Zoltánnal, a Jobbik Baranya megyei 4. sz. választókerületi elnökével beszélgettünk tanulmányairól, életéről, politikai szerepvállalásáról és a vidékről.

A családokért felelős tárca nélküli miniszter pénteken jelentette be Facebook-oldalán , hogy a diplomás gyed után sem kell majd személyi jövedelemadót fizetniük a 25 év alatti fiataloknak 2022-től. A diplomás gyedet azok igényelhetik, akik felsőoktatásban tanulnak, vagy a felsőoktatási tanulmányaik végétől számított egy éven belül vállalnak gyermeket. Nekik a diplomás gyed után - melynek összege a garantált bérminimum, vagy a minimálbér, illetve annak egy bizonyos hányada - csak nyugdíjjárulékot kell fizetniük, ami 10% - fejtette ki a miniszter.

A Jobbik szerint "mindenkit bedarál Orbánék oktatáspolitikája", amely cselédnek tekinti a pedagógusokat, a szülőket és a gyerekeket is.

98,77 %-os feldolgozottságnál 56,29 %-on áll Kálló Gergely, az összellenzéki támogatással indult jobbikos jelölt a Fejér megyei 4-es választókerületben rendezett időközi választáson. A függetlenként indult fideszes jelölt 37,72 5-on áll.

Niedermüller Péter, a DK politikusa, Budapest VII. kerület polgármestere szerint „rémisztő képződmény” a fehér, keresztény, heteroszexuális férfi – meg persze a nők is. Borzalmas.

Életmód

Egri csillagok - Csatabéli előkészületek hitelesnek hatóan, de mégse dokumentarista jelleggel

Manapság nagyon sok sorozat és film nem tudja eldönteni, hogy inkább történelmi vagy fikciós sorozat akar lenni, gyakran inkább mindkettő. E véleménycikkben azt vesézem ki, hogy ez ma már sajnos a politikába és a mindennapi életbe, s a kulturális térbe is lassan beszivárog.

Egri csillagok - Csatabéli előkészületek hitelesnek hatóan, de mégse dokumentarista jelleggel

Manapság nagyon sok sorozat és film nem tudja eldönteni, hogy inkább történelmi vagy fikciós sorozat akar lenni, gyakran inkább mindkettő. E véleménycikkben azt vesézem ki, hogy ez ma már sajnos a politikába és a mindennapi életbe, s a kulturális térbe is lassan beszivárog.

Sport

Tiborcz István barátjának és üzlettársának, Paár Attilának West Hungária Bau Kft.-je és a már több stadionberuházást is elnyerő Pharos 95 Sportpályaépítő Kft. építheti fel a Budapest Honvéd új stadionját potom 11,8 milliárd forintért – jelent meg a hirdetmény az uniós közbeszerzési értesítő mai számában.

Bejelentette visszavonulását Gera Zoltán, 97-szeres válogatott labdarúgó. A Ferencváros 39 éves támadója csütörtök este Facebook-oldalán hozta nyilvánosságra döntését. A magyar nemzeti csapatban 97 fellépésén 26-szor volt eredményes.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.