Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Ülök a buszon 17. – Ingyen színház nyugdíjas utasoknak

Pontosabban, benne van a buszbérlet árában…
Egy idő óta már nem is tűnnek fel a lebiggyedt szájszélek, sőt, az lenne furcsa, ha egyszeribe vidám, élettel teli, mosolygós orczákat látnék. Azt jelentené, valami változás történt ebben az országban. De addig…

… addig be kell érnünk olyan apró örömökkel, mint hogy a Pécsi Nemzeti Színház művészei köszöntenek minket a szép új buszokon, hogy Stenczer Bélus kellemes orgánuma, vagy Stubendek Katalin művésznő bájos hangja jelzi a következő megállót. Ha már a nyuggerdíjból képtelenség színházba eljutnunk, hát, így… így kapunk egy kis ízelítőt a polgári réteg úri huncutságaiból.

Sosem fog kushadni a parlagfű mizéria?
Idődről időre harcos cikkek, hírek és felhívások jelzik, felhívások, hirdetmények rettentenek el, mekkora nagy háborúban állunk ezzel a szerencsétlen „gaz” növénnyel szemben. Amiről egyesek homlokegyenest az ellenkezőjét állítják, mint amit belénk akarnak sulykolni. Sőt… hiszed vagy sem, magam láttam, a szemem előtt falta teli szájjal a frissen tépett parlagfű csomót egyik ismerősöm. Jó ízűen ropogtatta, mint éhes paci a szénát, majd kibökte, mióta ezt eszi, kigyógyult minden kórságából… Elképedésemre hozzá fűzi, tudod, öreg, a gyógyszermaffiának szúrja a szemét ez az értékes gyógynövényünk, mer’ ha ezt ennék az emberek, nem kéne milliókat gyógyszerre költeni...

Persze, gyorsan szóba jön a „devizahitel” is…
Mán hogyne jönne, mikor nemhogy a megoldás felé, de egy még nagyobb nemzeti tragédia felé hajlik a dolog. Minap például azt írták, öt bank is perli a magyar államot, mert szerintük ők bizony tisztességesen jártak el. Ez kábé olyan, mint amikor a gyilkosság gyanújával előállított viszontkeresettel élne, mondván, ő tisztességesen ölte meg áldozatát… Mi lesz, ha a bankok „kérésére” a Kúria kimondja, hogy mégis tisztességesen jártak el..? Hogy mi lesz, kérdi az előttem ülő középkorú, még nem nyugger? Abból iszonyú nagy balhé lesz! De nem, ebbe bele gondolni sem akarunk. Mernénk, de nem akarunk.

Aztán itt van a Magyarok Kenyere!
Ez is csak egy ingyen cirkusz. Pontosabban látszólag: nézni ingyen lehet, de az adóforintjainkból sütik a bazi nagy kenyereket. Jobbára azok játsszák az eszüket ilyentájt -  mondja az előttem dohogó öregfater -, akik életükben nem láttak szántást, nem fogtak kézbe kaszát. Hát, ja… És mennyiért is, hány millióért? A nagy hacacáré és felhajtás helyett jobb lett volna szétosztani az éhezők között, akiknek már kenyérre sem futja, dörmögi egy, külsőre a hajléktalanság határán vénülő utas. És ősztől valószínűleg még kevésbé futja majd, hiszen beharangozták a liszt drágulását. És amit ebben az országban zörget a haraszt, az úgy is szokott lenni.

„Megnyugtatásul” mit hallunk a rádióból? 2012 óta újabb 100 ezer embert veszélyeztet a szegénység és a társadalmi kirekesztés. 2008 óta minden évben nő a szegények száma. Szegényedik az ország. Mi ezt tudtuk, tudjuk, egyfolytában érezzük a bőrünkön. Na és? Kit érdekel? Rogán urat biztosan nem, hiszen csak havi 900 ezer a palotája bérleti díja, legalább is ezt mondták a közismert tévéadó híreiben. Meg a társait sem, hiszen ők jól elvannak a saját maguknak megszavazott álomfizetésekből.

Jut eszembe: most ünnepeljük Dózsa-felkelés 500. évfordulóját… Hát, drága jó Gyurikánk… ezért a jövőért kár volt szörnyű módon megégettetned magad…

Pécs

Az önkormányzat friss közleményéből kiderül, hogy a Péterffy Attila által indított jogi átvilágítás két gyanús ügyet is feltárt a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. korábbi gazdálkodásában. A feljelentést követő nyomozásnak már gyanúsítottjai is vannak, a városvezetés célja, hogy megtérüljön a pécsieket ért anyagi kár.

Nagy vihart kavart a pécsi politikai életben, hogy Péterffy Attila kinevezte Nyőgéri Lajost alpolgármesternek. Még a Mindenki Pécsért Egyesület is felháborodott, pedig az ő jelöltjük volt a polgármester és újonnan kinevezett alpolgármestere is.

Folytatva Péterffy Attila és Bognár Szilvia szembenállásának történetét, Mellár szilveszteri interjúját elemezzük, amit a fideszes HírTV-nek adott. Vajon mi lehetett az igazi célja ezzel?

Nemcsak az egészségügyben volt megpróbáltatásokkal teli év 2020, de a helyi politikában is. A városvezető szivárványkoalíció kettészakadni látszik, aminek a legnagyobb nyertese a Fidesz lehet. Ennek okait szeretnénk elemezni egy kicsit, rávilágítani egy-két elfeledett dologra.

Vajon mi lehetett az oka a vendéghiánynak s az elhúzódó licitnek?

Belföld

Habár az uniós támogatás célja a szegényebb régiók felzárkóztatása (Baranya megye kifejezetten ebbe a kategóriába tartozik) a valóság azt mutatja, hogy minél gazdagabb egy település, annál több támogatást kap.

Ander Balázs, a Jobbik alelnöke és országgyűlési képviselője az alábbi sajtóközleményt juttatta el szerkeztőségünkbe, melyet változtatás nélkül közlünk, mert fontosnak tartjuk a pedagógusok és a szabadság melletti kiállást.

Kedd este adott nagyon erős interjút az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Jakab Péter, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje.

Ahogy Magyarország fejére nőtt a Fidesz és népes holdudvara, úgy hatalmasodik el lassan Baranyán a két fideszes képviselő.

Péntek délelőtt egy összehangolt rendőri akció keretei közt fogott el a rendőrség egy 42 éves román férfit és egy 59 éves helyi nőt Kozármislenyben – írja a police.hu. Ötletük rendkívül merész volt, de a rend őrei elől ez sem mentette meg őket.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.