Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Fővárosi Törvényszék

Óriási devizahiteles roham jöhet

A Fővárosi Törvényszék felkészült a devizahiteles perekről pénteken kihirdetett törvény nyomán várható rohamra, intézkedési terv készült a szoros határidők betartására – mondta Fazekas Sándor, a törvényszék elnöke az MTI-nek.

A Kúria pénzügyi intézmények fogyasztói kölcsönszerződéseire vonatkozó jogegységi döntésével kapcsolatos kérdések rendezéséről szóló törvény nemcsak a deviza-, hanem a forintalapú hitelekre is vonatkozik. A devizaalapú hitelek esetén kimondja, hogy ezekben a szerződésekben semmis az árfolyamrés, ennek helyébe a jegybank hivatalos devizaárfolyama lép.

A hitelszerződések egyoldalú módosítását – például kamat-, költség-, vagy díjemelést – megengedő szerződéses kikötéseknél a törvény azt a vélelmet állítja fel, hogy azok tisztességtelenek és érvénytelenek. Ám, ezt a vélelmet a pénzügyi intézmények vitathatják és megkísérelhetik megdönteni ezt a bíróságokon. Minden pénzügyi intézmény csak egyetlen ilyen keresetet nyújthat be. Mintegy 400 felperesként szóba jöhető pénzügyi intézmény van, de a szakértők csak 100-150 perre számítanak. Fazekas Sándor elmondta: a pénteken kihirdetett és július 26-án hatályba lépő törvény ezekben a perekben a résztvevők számára szigorú határidőket szab és számos speciális eljárásjogi rendelkezést tartalmaz, melyek célja, hogy a perek ne húzódjanak el. Például nincs lehetőség hiánypótlásra, beavatkozásra, keresetváltoztatásra, viszontkeresetre, szünetelésre.

A pénzügyi intézményeknek a hatályba lépéstől számított 30 napjuk van a kereset benyújtására azzal, hogy e határidőn belül kell azt eljuttatniuk az ilyen ügyekben első fokon országosan illetékes Fővárosi Törvényszékhez. A tárgyalást legkésőbb a keresetlevél beérkezését követő 8. napra ki kell tűzni, bizonyításra csak szűk körben van lehetőség, a tárgyalást csak egyszer, legfeljebb 7 napra lehet elhalasztani. A döntés írásba foglalására 8 napja van a bíróságnak, a határozathozatal legfeljebb 15 nappal halasztható – ismertette.

Arra a felvetésre, hogy a szigorú határidők teljesíthetők-e, az elnök úgy reagált: “Teljesíthetők. Teljesíteni kell!”
Hozzáfűzte, hogy kizárólag egy jól körülhatárolható kérdésről kell dönteni: arról, hogy tisztességesek-e a pert indító pénzügyi intézmény egyoldalú szerződés-módosítást lehetővé tevő rendelkezései. Ennek megítéléséhez a Kúria által kidolgozott és a törvénybe átemelt kritériumrendszer áll a bírák rendelkezésére, mely szerint például azt kell vizsgálni, hogy világos, egyértelműen megfogalmazott, tételesen, objektíven meghatározott, szimmetrikus, átlátható, felmondható szerződéses kikötésekről van-e szó.

Másrészt a törvényszék már nincs annyira rossz helyzetben, mint néhány éve. Az ítélkezés időszerűségére és a munkaterhekre vonatkozó mutatói az országos átlag körül alakulnak, ezért is lehet bízni abban, hogy a devizahiteles ügyek dömpingjét is képesek lesznek a szoros határidők betartásával feldolgozni – mondta Fazekas Sándor. Azt is hangsúlyozta, nem megy a többi per rovására a devizahiteles ügyek intézése.

Elsősorban a törvényszék gazdasági kollégiumának 40 kijelölt bírájára és a főváros kerületi bíróságairól felrendelt 127 kerületi bíróra vár a rohammunka. Ha további erők bevonására is szükség lesz, akkor a Polgári Kollégiumból 34 elsőfokú bíró is besegíthet, illetve a 18 három tagú másodfokú bírói tanács is bevethető.

A most induló perekben egyesbíró és háromtagú tanács is eljárhat, attól függően, hogy az ügy bonyolultsága és terjedelme mit tesz szükségessé. A már működő tanácsok mellett ad hoc, csak erre az ügytípusra létrehozott tanácsok is eljárhatnak, melyek jellemzően egy törvényszéki bíró elnökletével és felrendelt kerületi bírák részvételével ítélkeznek majd. “Csak a kompetencia számít, az, hogy hozzáértő szakemberekből álljon a tanács” – hangsúlyozta az elnök. Polgári ügyszakban mintegy 300 bíró áll készenlétben és augusztus közepétől az ítélkezési szünettől függetlenül a keresetlevelek érkezésének ütemében hívják be őket – tette hozzá.

A törvény azt is kimondja, hogy a minél gyorsabb pervitel érdekében a kézbesítés nem bízható a postára, ez is a bíróságok feladata. A törvényszék mintegy 100 ügyviteli illetve fizikai dolgozója végzi ezt, ami Fazekas Sándor szerint nem megoldhatatlan, hiszen a pénzügyi intézmények nagy részének a székhelye jobbára Budapest belvárosában van.

Az elnök szerint szeptember végére a törvényszék túl lesz a nagy rohamon, októberben a Fővárosi Ítélőtáblán a sor, melynek a törvény szerint szintén 30 nap alatt kell meghoznia döntéseit, a jogerős határozatok ellen pedig a Kúriához fordulhatnak a felek rendkívüli jogorvoslattal. Így várhatóan az év vége felé lezárulhat a perfolyam és újraindulhatnak az adósok és a pénzügyi intézmények közti egyedi perek, amelyek már rövid időn belül konkrét elszámolással lezárulhatnak.
Bár az egyedi ügyek felfüggesztésére a törvény december 31-ig ad határidőt, Fazekas Sándor kiemelten fontos és halasztást nem tűrő feladatként kezeli, hogy – mint mondta – az adósok minél hamarabb tájékoztatást kapjanak saját ügyükről. A felfüggesztésről szóló végzéseket még nyáron postázzák, ezen dolgozik a törvényszék 202 bírósági titkárának mintegy fele. – MTI

Forrás:www.civilkontroll.com

Pécs

Borkai hülyének nézi a választókat és ugyanúgy fideszes maradt, ahogy eddig

A Fidesz és Orbán Viktor morális szégyene, hogy polgármesteri székében marad a súlyos korrupciós-, valamint drogbotrányba keveredett Borkai Zsolt - áll a Jobbik legfrissebb közleményében.

Vasárnap reggel Pécsen dulakodás történt. Az ATV riporterét hátba vágták, kamerájában pedig 100 ezer forintot meghaladó kár keletkezett.

A megye helyzetéről, a kampányról és a választások kimeneteléről a Jobbik Baranya megyei listavezetőjét, Schwarcz-Kiefer Patrikot kérdeztük.

Négy év börtönre súlyosbították a korábbi fideszes képviselő büntetését

A Fővárosi Ítélőtábla másodfokú ítéletében Mengyi Roland hatodrendű vádlott ügyében súlyosbította az elsőfokú ítéletet, háromról négy év letöltendő börtönre - írja a Hírösvény nyomán a 24.hu.

Félmilliárd forintos munkásszálló épül Pécsen

Több mint 370 millió forintos kormányzati támogatással, összesen 485 millió forintból egy, közel száz főt befogadó munkásszállót alakítanak ki Pécsen - jelentette be szerdán Pécsen Horváth Zoltán kormánymegbízott, a Baranya Megyei Kormányhivatal vezetője.

Devizahitelesek

Május óta több mint 2400 kilakoltatás történt Magyarországon

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar honlapján közölt adatok szerint csak július óta 919 kilakoltatás történt, míg a moratórium májusi lejártát követően összesen 2274 esetben jártak el a hatóságok.

Közben a fideszesek megszavazták több tízezer magyar család kilakoltatását

Most megvolt hozzá a bátorságuk. A beadvány egyik legfontosabb követelése az volt, hogy a végrehajtási eljárások 2019. december 31-ig felfüggesztésre kerüljenek, ezzel elegendő időt biztosítva az Országgyűlésnek arra, hogy a szükséges adósmentő, és hitelválság-kezelő jogszabályokat megalkossa.

Belföld

Bizonyára jól emlékeznek még a 2017-18-as plakátháborúra. Szinte nem lehetett találni az országban olyan jobbikos óriásplakátot, amit ne firkáltak volna össze, hogy hogy nem, Záhonytól Nagykanizsáig - gyakorlatilag ugyanazzal a szöveggel. Nem is sokáig maradt titokban a dolog, kiderült, hogy központi utasítás alapján rongálják az ellenzéki párt kampányanyagait.

A jobbikos feljelentések nyomán végül a rendőrségnek is állást kellett foglalnia. Így derült ki, hogy a kampányanyagok összefirkálása belefér a véleménynyilvánítás szabadságába.

A Jobbik a hétvégén tartotta évadnyitóját, ahol Sneider Tamás elnök a személyét és családját ért támadásokra, rágalmakra reagálva elmondta, hogy a legerősebb ellenzéki párt nem fog meghátrálni.

Ahogy arról beszámoltunk, egy összellenzéki sajtótájékoztató keretében politikusok arra kérték a MÁV-ot, hogy ne alkalmazza a rabszolgatörvényként elhíresült túlóraszabályozást.

Tizenegy éves negatív rekordot döntött a végzettség híján az iskolakaput maguk mögött hagyó fiatalok aránya Magyarországon.

A diákok jól beolvastak a helyettes államtitkárnak.

Életmód

Mintegy száz program várja a közönséget június 23-án a Múzeumok éjszakája kiemelt országos helyszínén, Pécsett - hangzott el a rendezvényt beharangozó keddi sajtótájékoztatón a baranyai megyeszékhelyen.

Tizenkét produkcióval - köztük gengszterkomédiával, operettel, illetve a L'art pour l'art Társulat estjével - várja a nagyközönséget június 21. és augusztus 4. között a Pécsi Nyári Színház a baranyai megyeszékhelyen.

Sport

Tiborcz István barátjának és üzlettársának, Paár Attilának West Hungária Bau Kft.-je és a már több stadionberuházást is elnyerő Pharos 95 Sportpályaépítő Kft. építheti fel a Budapest Honvéd új stadionját potom 11,8 milliárd forintért – jelent meg a hirdetmény az uniós közbeszerzési értesítő mai számában.

Bejelentette visszavonulását Gera Zoltán, 97-szeres válogatott labdarúgó. A Ferencváros 39 éves támadója csütörtök este Facebook-oldalán hozta nyilvánosságra döntését. A magyar nemzeti csapatban 97 fellépésén 26-szor volt eredményes.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.