Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Pálinkaügy: hamarosan ítélet

Márciusban vagy áprilisban döntést hozhat az Európai Bíróság a szabad pálinkafőzés hazai szabályairól. Miközben az uniós fórum a magyar rendelkezéseket vizsgálja, a pénzügyőrök a pálinkapiac profi szereplőit ellenőrzik.

Akár már a következő hetekben meghozhatja döntését az Európai Bíróság a szabad pálinkafőzésről szóló magyar szabályok ügyében. A Magyar Nemzet információi szerint a témakör élénk érdeklődést váltott ki az unióban, s a luxembourgi székhelyű bírói testület márciusban, legkésőbb áprilisban kihirdetheti ítéletét. Az eljárás kimenetelével kapcsolatban egyébként korábban úgy értesültek: az uniós ítélkező fórum valószínűleg elmarasztaló ítéletet hoz, vagyis kimondhatják, hogy azok is kötelesek jövedéki adót fizetni, akik évente ötven liternél kevesebb pálinkát főznek. Előzményként megemlíthető, hogy az ügyben az Európai Bizottság indított kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen.

A szabad pálinkafőzésben rejlő jogszerű lehetőségeket eközben egyre többen ismerik fel – legalábbis erre utalnak a hatósági adatok, tapasztalatok. Kérdésünkre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) jövedéki ügyekkel foglalkozó szóvivője arról beszélt: a szeszfőzdékben mind nagyobb mennyiségű párlatot állítanak elő az adómentesség keretei között. A pálinkaliberalizáció rendelkezései szerint ugyanis – bizonyos mennyiségig – nemcsak a házi italfőzésnél nem kell közterhet leróni, hanem akkor sem, ha a magánszemély szeszfődét bíz meg a munkával. Suller Attila kiemelte azt is: a boltokban kevesebb pálinka fogyott, a különféle gyártók palackozott termékeiből tavaly a korábbinál kisebb mennyiséget hoztak forgalomba.

A pénzügyőrök az adatok áttekintése, összesítése mellett nagyjából 22 ezer alkalommal vizsgálatot is végeztek a pálinkapiac professzionális szereplőinél. Az eljárásokban a tömény italok árusításával, kereskedelmével kapcsolatos összes szabály megtartását ellenőrizték, így a fináncok magánfőzőket csak elvétve kerestek fel.

– A vámhatóság munkatársai leginkább a vendéglátó- és szórakozóhelyeknél, kocsmáknál, kereskedelmi egységeknél vizsgálódtak, a legtöbb szabálytalanságra éppen ezeknél a gazdasági szereplőknél derült fény – jegyezte meg a szóvivő. A feltárt jogsértések között adminisztrációs hiányosságok is szerepeltek, emellett nemegyszer kétes eredetű italra bukkantak a pénzügyőrök, vagy azt rögzítették: az adószabályokat sértette meg a boltos, a kocsmáros. A NAV az ország valamennyi megyéjében tartott tavaly ellenőrzéseket.

A szóvivő végül azt mondta: a tavalyi 22 ezer eljárásban ötezer szabályszegést tártak fel, a bírságok együttes összege meghaladta a 610 millió forintot. A szervezet  folytatja a vizsgálódást, a pénzügyőrök az idei év elején 2500 ellenőrzést fejeztek be.

forrás: www.mno.hu

 

Pécs

Sorra jönnek elő Pécsett a közgyűlés ülésein a pécsi Fidesz jobbnál jobb ötletei. Csak azt nem értem, hol voltak az elmúlt 10 évben, akkor hogy nem jutott eszükbe mit kellene csinálni?

Kedden tartotta alakuló ülését Brüsszelben a helyi és regionális képviselőket tömörítő Európai Uniós intézmény, a Régiók Európai Bizottsága. A bizottság legfiatalabb tagja a 25 éves, Baranya megyei képviselő, Schwarcz-Kiefer Patrik lett, akit a Jobbik delegált a testületbe.

Brenner Koloman a Jobbik országgyűlési képviselője és Schwarz-Kiefer Patrik, Baranya megyei önkormányzati képviselő feljelentést tesz a Petőfi Irodalmi Ügynökség adásában elhangzottak miatt.

Ha Áder János fizetését meg kellett duplázni, a szociális dolgozókét vajon miért nem?

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter azt javasolta, hogy János fizetése legyen havonta 2.937.000 Ft. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter ugyanakkor nem javasolta, hogy Júlia fizetése emelkedjen. János egy hónap alatt többet keres, mint Júlia egy évben.
MIND A KETTEN KÖZSZOLGÁK. ÖN EGYET ÉRT AZZAL, HOGY A KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK FIZETÉSE DUPLÁJÁRA NŐJÖN, MIKÖZBEN JÚLIA FIZETÉSE NEM EMELKEDIK?

Ön teljesen hülyének néz minket?

A Jobbik nem hagyja szó nélkül a fideszes miniszter kommunistamosdatását!

Devizahitelesek

Május óta több mint 2400 kilakoltatás történt Magyarországon

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar honlapján közölt adatok szerint csak július óta 919 kilakoltatás történt, míg a moratórium májusi lejártát követően összesen 2274 esetben jártak el a hatóságok.

Közben a fideszesek megszavazták több tízezer magyar család kilakoltatását

Most megvolt hozzá a bátorságuk. A beadvány egyik legfontosabb követelése az volt, hogy a végrehajtási eljárások 2019. december 31-ig felfüggesztésre kerüljenek, ezzel elegendő időt biztosítva az Országgyűlésnek arra, hogy a szükséges adósmentő, és hitelválság-kezelő jogszabályokat megalkossa.

Belföld

Bana Tibor, a Jobbik országgyűlési képviselője hétfőn azonnali kérdéssel fordult az Orbán-kormányhoz, hogy támogassa a kabinet is azt az európai polgári kezdeményezést, amely az uniós források korrupt felhasználásnak visszaszorítását célozza.

Szerda reggel közös közleményben álltak ki az ellenzéki pártok Demeter Márta mellett.

Az Alfahír írta meg elsőnek, hogy az LMP társelnökét a kormány propagandalapja, az Origo egy névtelen cikkben azzal támadta, hogy a Honvédkórházban VIP-kártyával vett igénybe kezelést, mindezt egy, az intézményből szerzett/megkapott igénylőlappal támasztottak alá. Valóságban a politikus csak súlyos beteg édesanyjával szerette volna az utolsó pillanatokat együtt tölteni, és végül sem ő, sem pedig az anyukája nem feküdt be a Honvédkórház kórtermébe.

2018-ban, a családok évében 3212 ingatlankiürítés történt Magyarországon. 2017-ben ez a szám 3636 volt, ami egyben rekord is.

Bizonyára jól emlékeznek még a 2017-18-as plakátháborúra. Szinte nem lehetett találni az országban olyan jobbikos óriásplakátot, amit ne firkáltak volna össze, hogy hogy nem, Záhonytól Nagykanizsáig - gyakorlatilag ugyanazzal a szöveggel. Nem is sokáig maradt titokban a dolog, kiderült, hogy központi utasítás alapján rongálják az ellenzéki párt kampányanyagait.

A jobbikos feljelentések nyomán végül a rendőrségnek is állást kellett foglalnia. Így derült ki, hogy a kampányanyagok összefirkálása belefér a véleménynyilvánítás szabadságába.

A Jobbik a hétvégén tartotta évadnyitóját, ahol Sneider Tamás elnök a személyét és családját ért támadásokra, rágalmakra reagálva elmondta, hogy a legerősebb ellenzéki párt nem fog meghátrálni.

Életmód

Mintegy száz program várja a közönséget június 23-án a Múzeumok éjszakája kiemelt országos helyszínén, Pécsett - hangzott el a rendezvényt beharangozó keddi sajtótájékoztatón a baranyai megyeszékhelyen.

Tizenkét produkcióval - köztük gengszterkomédiával, operettel, illetve a L'art pour l'art Társulat estjével - várja a nagyközönséget június 21. és augusztus 4. között a Pécsi Nyári Színház a baranyai megyeszékhelyen.

Sport

Tiborcz István barátjának és üzlettársának, Paár Attilának West Hungária Bau Kft.-je és a már több stadionberuházást is elnyerő Pharos 95 Sportpályaépítő Kft. építheti fel a Budapest Honvéd új stadionját potom 11,8 milliárd forintért – jelent meg a hirdetmény az uniós közbeszerzési értesítő mai számában.

Bejelentette visszavonulását Gera Zoltán, 97-szeres válogatott labdarúgó. A Ferencváros 39 éves támadója csütörtök este Facebook-oldalán hozta nyilvánosságra döntését. A magyar nemzeti csapatban 97 fellépésén 26-szor volt eredményes.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.