Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Jogsértő az „Összefogás Pécsért, Baranyáért”

A választópolgárok megtévesztésére alkalmas, hogy az MSZP-Együtt-PM-DK-MLP „Összefogás Pécsért, Baranyáért” szlogent használt az egyik közösségi oldalon – határozott szombati ülésén egyhangúlag a Nemzeti Választási Bizottság. Az NVB eltiltotta az öt pártot a további jogsértéstől.
Mik ezek?

Kővári János, az Összefogás Pécsért Egyesület alelnöke fordult két pécsi választási bizottsághoz, álláspontja szerint a baloldali összefogás kampánytevékenysége megtéveszti a választókat, mivel az „Összefogás Pécsért, Baranyáért” kifejezést használják Facebook-oldalukon szlogenként, holott ez az ő egyesületük neve és ők nem kötöttek választási együttműködést az öt párttal.

Azt írta, az Összefogás Pécsért Egyesület Pécs városában közismert, képviselői 2002 óta önkormányzati képviselők, ő maga 2010-ben országgyűlési képviselő lett. Beadványában emlékeztetett: 2009-ben egy hasonló ügyben már az egyesületnek adott igazat a megyei bíróság.

A helyi bizottságok áttették az ügyet az NVB-hez, amely egyesítette a két ügyet.

Az NVB szombati ülésén Patyi András, a testület elnöke emlékeztetett arra, hogy az NVB a közelmúltban iránymutatást adott ki a pártok névhasználatával összefüggésben, ebben pedig úgy fogalmaztak: a jelölőszervezetek NVB által nyilvántartásba vett neve olyan kiemelt jelentőségű adat, amellyel a jelölőszervezet megjelenik a választópolgárok felé.

Felidézte, a Baranya Megyei Bíróság 2009-ben azt állapította meg (a beadványozó által is hivatkozott végzésében), hogy a jelölőszervezetek kampánytevékenységük, jelöltjük, programjuk népszerűsítése során nem használhatnak olyan elnevezést, amellyel megtévesztik a választókat, más jelölőszervezet nevéhez hasonló nevet nem használhatnak.

Az NVB ezek alapján megállapította, az öt párt megsértette a választás tisztaságának megóvása, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás választási alapelvét azzal, hogy a választópolgárok megtévesztésére alkalmas módon használta a közösségi oldalon az „Összefogás Pécsért, Baranyáét” jelszót, tekintettel arra, hogy ilyen nevű szervezet már működik.

forrás: bama.hu, MTI

Pécs

A BIOKOM NKft. közleménye szerint útlezárásokra számíthatunk kedden és szerdán.

Az amatőr kifejezést általában az alsóbb ligákra használjuk, de Pécsett a megyei bajnokságok alatt is aktívan zajlik az élet.

A Csorba Győző Könyvtárat és fiókkönyvtárait kizárólag a védettségi igazolvánnyal rendelkező olvasók használhatják, a 18 év alattiak csak védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtt kíséretében látogathatják az intézményt.

8 darab új térfigyelő kamerát telepítettek az elmúlt hetekben Pécsett a keleti városrészben. Ezzel 130 fölé nőtt a bűnmegelőzésben és a szabálysértések gyors felderítésében segítséget nyújtó eszközök száma a városban.

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények gyanúja miatt rendeltek el nyomozást három, a Tettye Forrásház Zrt. korábbi, az előző városvezetés idején történt ügye miatt - tudatja közleményben a pécsi önkormányzat.

Belföld

A Jobbik IT elnökével, Keresztesy Gergővel pécsi látogatása kapcsán beszélgettünk a fiatalokat érintő legfontosabb ügyekről.

Az Országgyűlés kétnapos üléssel fejezi be tavaszi ülésszakát a jövő héten, ahol több fontos ügyben is szavazni fognak.

A kozosalap.hu oldalra feltöltött vitaanyagot június 30-ig bárki véleményezheti, ezután véglegesítik a szöveget, amelyet az előválasztáson minden párt minden jelöltjének vállalnia és képviselnie kell majd az előválasztáson.

Nem kellett sokat várni, hogy a „kereszténydemokrata” kormánypárt az egyházfőbe is beleszálljon

A visszalépés gondolata a Jobbik elnökének egy korábbi interjúját követően kapott szárnyra, amikor is azt nyilatkozta, hogy őt leginkább Karácsony Gergely tudná kiegészíteni.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.