Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Id. Tóth János – nekrológ

Szalad, irgalmatlanul szalad az idő, tán gyorsabban, mint egy raliautó… Lassan meg kell szoknunk, hogy idődről időre búcsút kell vennünk valamely, egykor neves autóversenyzőnktől. Jégbontó hava most Id. Tóth Jánost szólította az örök égi rali mezőkre.

1949-ben született, Balatonszemesen autószerelő inasként fertőződött meg benzingőzzel. 1959-ben Berva motorral kezdett versenyezni, majd Csepellel folytatva indult pl. a 60-as évek pécsi, uránvárosi körversenyein is, Bálint Árpáddal, Simor Gyulával vetélkedve.

1971-ben részletre vásárolt BMW 2002 autójával a Pécs – Eszék Rallye-n elrajtolva megkezdte ralis pályafutását, Faludy László navigálásával (már korábban meghalt). Hosszú évekig vívtak nagy csatákat a Ferjáncz - Zsembery párossal, de csak ritkán tudtak a 2. helynél előbb végezni. Mégis valahogy ők lettek a vidéki közönség igazi kedvencei, ami részben Tóth János vidám, barátságos modorának, szerénységének volt köszönhető.

Bár sokszor közel állt hozzá, ralis pályafutás alatt sohasem nyerhetett a Mecsek Rallye-n, ennek ellenére is e versenyt szerette a legjobban. Fiát, ifjabb Tóth Jánost 1987-ben indította el a raliban, melléje saját tapasztalt navigátorát, Faludy Lászlót ültetve. A közönség kedvenccé vált „Janika” az évek során többszörös magyar bajnokká nőtte ki magát.

1972-től hegy versenyezni kezdett, előbb a raliból átépített karosszériás BMW-vel, később egy gyári TOJ BMW monopostóval. Elmondása szerint id. Tóth János 1986-ban, az akkori sportvezetők döntésére hivatkozva hagyta abban a versenyzést. Néha még találkoztunk vele egy-egy rangosabb raliversenyen, ahol a legendás évekről anekdotázott. Temetése 2014. február 15-én, 11 órakor lesz, Látrányban. 70 éves volt.

Fotó: Csanádi Róbert albumából (https://www.facebook.com/robert.csanadi.31?fref=ts)

Pécs

Megszavazta csütörtökön a pécsi közgyűlés a kormány és a város megállapodását, amelynek értelmében idén és jövőre összesen több mint 9,5 milliárd forintos visszatérítendő támogatást kap a 7,5 milliárdos költségvetési hiánnyal küzdő önkormányzat.

Jó nagy átverésben van része minden pécsi polgárnak, aki egy kicsit is követi a helyi politikát. Kővári János és az ÖPE 2014-ben hirtelen kiugrott a Fidesz szárnyai alól, és ellenzékinek próbálta beállítani magát, és egyesületét.

Gyimesi Gábor

Orbán Viktor több fontos gazdasági szerződést kötött Kínával. Ennek keretében Páva Zsolt is aláírt egy megállapodást a kínai érdekeltségű ZTE céggel, amelyet Gyimesi Gábor, jobbikos képviselő facebook bejegyzésében kritizált.

Külföld

Sajnos életünk részévé váltak a terrortámadások. Ebben a cikkben görbe tükröt állítunk az európai emberek tehetetlensége és naivitása elé, hogy miként reagálnak egy-egy terrorcselekményre.

Devizahitelesek

Néma József – az autóhitelesek miért mostoha gyerekei a magyar államnak?

Kormányunk kijelentette, nem kíván az autóhitelesek érdekében eljárni, mindenki próbáljon egyénileg tárgyalni a hitelezőkkel! Ez lehet jó is, de rossz is. Úgy rémlik, perek sora indul el ismét. Néma József, a pécsi pertársaság pénzügyi tanácsadója ismét nyilatkozott lapunknak.

Állami monopólium is lehetne a végrehajtás

A globális válság kitörése után, a devizahitelek tömeges bedőlésének elburjánzásával párhuzamosan szemtelenedett el a végrehajtók egy része, s a törvényekre fittyet hányva végezte és végzi tevékenységét.

Néma József – egy botrányos pécsi devizahiteles fórum margójára

Többen is csalódottan távoztak a március 24-én a Művészetek Házában az MNB tanácsadói által tartott devizahitellel kapcsolatos tájékoztató fórumról. Dr. Molnár Beáta, pertársaság ügyvédje, és Néma József pénzügyi szakértő is ott volt. Utóbbit kérdeztük a történtekről.

Életmód

Belföld

Megjelent egy pejoratív hangvételű cikk az egyik pécsi portálon. Hiába a pocskondiázó szavak, saját maguk lejáratásában csak bizonyítják pártunk becsületét, hatalmát.

Az Állami Számvevőszék befejezte a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. gazdálkodásának 2011-2014 közötti időszakra kiterjedő megfelelőségi ellenőrzését.

Az érvénytelen népszavazás sikerét hirdető plakáton nem jól olvasható a megrendelő neve, erre pedig az NVB is felhívta a figyelmet, hogy láthatóan fel kell tüntetni. A számok a szavazók arányát jelöli.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.