Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

3 év 10 hónap börtön az egyházmegyei vagyonkezelőnek

3 év 10 hónap börtön az egyházmegyei vagyonkezelőnek

Ismerőseinek osztogatta jogtalanul állami támogatás, egyebek mellett ezért kapott három év tíz hónap börtönt a mezőgazdasági gépszerelőből tett pap. Wolf Gyulát hűtlen kezelésben, költségvetési csalásban, számviteli rend megsértésében találta bűnösnek a Pécsi Törvényszék nem jogerősen.

Wolf Gyula nem ment el az ítélethirdetésére, ügyvédje szerint szívritmuszavarral küszköd, nem érezte jól magát, ezért maradt otthon. Az igazi ok valószínűleg az lehet, hogy a pap arra számított, hogy magasabb büntetést kap, amiért jellemzően rögtön elrendelik előzetes letartóztatását. Ezt egyébkén így is kérvényezte az ügyész, de a bíróság nem találta indokoltnak W. börtönbe dugását.

A vagyonkezeléses kicsit sem konyító W. 105 millió forint vagyoni hátrányt okozott az Pécsi Püspökségnek. Tulajdonképpen lefölözte azt a kormánytámogatást, amit ötezer fő alatti kistelepüléseken, az egyház szolgálatában állók fizetés kiegészítésére szántak. Wolf ebből a püspökségen dolgozó barátainak is folyósított, természetesen jogellenesen, ráadásul meghamisította a dokumentumokat.

A vádlottnak köze volt ahhoz is, hogy a máriagyűdi zarándokházat számla nélkül, feketén adták ki, valamint a pécsi püspöki pincészet bérleti díját sem fizette soha. 17 millió forint bérleti díjjal adós maradt, sőt az egyházmegye 6 millió forintot fizetett ki a pincészet felújítással, működtetéssel kapcsolatos költségeiből, holott azt a bérlőnek kellett volna állnia.

Wolf Gyula most nem jelent meg a tárgyaláson, azt üzente, szívritmuszavara van, nem érzi jól magát

A visszaélésekhez tartozik egy szentlőrinci szociális otthon bélleti szerződése is. W. a vagyonkezelői kötelességeit megszegve az egyházmegye által bérelt gondozóotthon bérleti díjához képest három évben összesen 24 millió forinttal magasabb összeg kifizetéséről rendelkezett a bérbeadó, az általa vezetett Fény Kft. részére.

A Pécsi törvényszék első fokon nem jogerősen három év tíz hónap börtönre ítélte Wolf Gyulát, aki a büntetés letöltésének kétharmada után szabadulhat legkorábban.

Az ügyész a büntetés súlyosításáért, a vádlott védője a vád megalapozatlansága miatt, a minősítés megváltoztatásáért, továbbá enyhítésért fellebbezett, így az ítélet nem jogerős. A per a Pécsi Ítélőtáblán folytatódik.

Korábban az ügyben tanúként hallgatta ki a Pécsi Törvényszék Mayer Mihály volt pécsi püspököt is a Wolf Gyula egyházmegyei vagyonkezelő ügyében folyó büntetőperben. Mayer azt mondta, nem volt részletes betekintése az egyházmegyénél folyó pénzügyekbe.

Mayer Mihály a Pécsi Egyházmegye éléről röviddel azt követően mondott le, hogy Wolf Gyula egyházi vagyonkezelő ügyében nyomozás indult. Hétfőn őt is tanúként hallgatta meg a törvényszék Bencze Beáta vezette tanácsa.

A volt püspök vallomásában tagadta, hogy tudott volna a vádiratban felsorolt visszaélésekről. Mint mondta, nem látott bele olyan részletességgel az egyházmegye, annak alapítványának és cégének működésébe, gazdasági ügyeibe, hogy ezeket észre tudja venni.

Mayer azt mondta, ő maga nem látott bele sem az egyházmegye, sem a vádlott által vezetett, az egyházmegye tulajdonában álló Fény Kft. pénzügyeibe, nem fért hozzá a számlákhoz. Hangsúlyozta: megbízott a vagyonkezelőben, de saját szemével is meggyőződött róla, hogy „jól mennek a dolgok”.

forrás: www.pecsma.hu

 

Külföld

Legszívesebben "visszaforgatnám az idő kerekét", mert Németországot felkészületlenül érte a menekültválság - mondta Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke hétfőn Berlinben.

Devizahitelesek

Néma József – az autóhitelesek miért mostoha gyerekei a magyar államnak?

Kormányunk kijelentette, nem kíván az autóhitelesek érdekében eljárni, mindenki próbáljon egyénileg tárgyalni a hitelezőkkel! Ez lehet jó is, de rossz is. Úgy rémlik, perek sora indul el ismét. Néma József, a pécsi pertársaság pénzügyi tanácsadója ismét nyilatkozott lapunknak.

Állami monopólium is lehetne a végrehajtás

A globális válság kitörése után, a devizahitelek tömeges bedőlésének elburjánzásával párhuzamosan szemtelenedett el a végrehajtók egy része, s a törvényekre fittyet hányva végezte és végzi tevékenységét.

Néma József – egy botrányos pécsi devizahiteles fórum margójára

Többen is csalódottan távoztak a március 24-én a Művészetek Házában az MNB tanácsadói által tartott devizahitellel kapcsolatos tájékoztató fórumról. Dr. Molnár Beáta, pertársaság ügyvédje, és Néma József pénzügyi szakértő is ott volt. Utóbbit kérdeztük a történtekről.

Életmód

Ha Fidesz és OV hódoló lennék, már biztos feltettem volna ezt a kérdést a kormánypárti médiákban, mint a megyei napilapokban, a TV2-ben vagy az Origó hírportálon.

Belföld

Az Állami Számvevőszék befejezte a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. gazdálkodásának 2011-2014 közötti időszakra kiterjedő megfelelőségi ellenőrzését.

Az érvénytelen népszavazás sikerét hirdető plakáton nem jól olvasható a megrendelő neve, erre pedig az NVB is felhívta a figyelmet, hogy láthatóan fel kell tüntetni. A számok a szavazók arányát jelöli.

Péntektől vasárnapig 165 határsértőt tartóztattak föl az ország területén - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn az MTI-t.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.