Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

„Visszatér” a Tavares-jelentés szelleme

Az Európai Parlament ismét elővette az ún. koppenhágai kritériumokat, és követelik, hogy a már EU-s tagországoknál is vizsgálni és akár szankcionálni lehessen, ha egy ország nem követi az uniós értékeket. A Magyarországot elítélni szándékozó Taveres-jelentés is ennek a mechanizmusnak az életbe léptetését szerette volna elérni.
 
312 szavazattal, 244 ellenszavazat és 27 tartózkodás mellett fogadta el az állásfoglalást az Európai Parlament. A jelentést jegyző Louis Michel belga liberális képviselő szerint „minden uniós országban előfordul az EU értékeinek, elveinek és jogszabályainak megsértése. Még mindig túl sok helyen, túl sokszor vannak hiányosságok. Ha az EU a világ előtt jó példaként kíván szerepelni, akkor saját magával is szigorúnak kell lennie".

A megszavazott állásfoglalás felszólítja az Európai Bizottságot, hogy „haladéktalanul állítson fel egy rendszert, amely rendszeresen és objektív kritériumok alapján ellenőrzi, hogy a tagországok továbbra is megfelelnek-e az uniós csatlakozásukkor elfogadott feltételrendszernek, az úgynevezett koppenhágai kritériumoknak". Az ellenőrzőrendszer eszköztárában kötelező érvényű ajánlások és a jogsértések esetére kiszabható többféle büntetés, például az uniós források befagyasztása is szerepelne.

Az új koppenhágai mechanizmus egy sor mutatót hozna létre, kötelezően végrehajtandó ajánlásokat fogalmazna meg, és például az uniós források befagyasztását szabhatná ki a vétkes tagállamokra.

A képviselők emellett az Európai Unió Működéséről Szóló Szerződés 7. cikkének felülvizsgálatát is kérik. Ez a cikk határozza meg, hogy mikor áll fenn egy tagállamban az uniós értékek súlyos megsértésének egyértelmű kockázata. (Magyarországon ismerős lehet a 7-es cikk emlegetése, többször lebegett ugyanis hazánk feje felett a végső soron a szavazati jog elvesztésével járó büntetés lehetősége.) A cikk felülvizsgálatának célja, hogy egyértelműen megkülönböztethető legyen egymástól a kockázat fennállásának, illetve a konkrét jogsértésnek a fázisa - húzzák alá az állásfoglalásban a képviselők.

A képviselők javasolják, hogy állítsanak fel egy független, elismert alapjogi szakemberekből álló testületet, a koppenhágai bizottságot, amely a jövőben vizsgálhatná, hogy a tagállamok megsértik-e az alapszerződés 2. cikkében felsorolt uniós értékeket. A kettes cikk így szól „az Unió az emberi méltóság tiszteletben tartása, a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség, a jogállamiság, valamint az emberi jogok - ideértve a kisebbségekhez tartozó személyek jogait - tiszteletben tartásának értékein alapul. Ezek az értékek közösek a tagállamokban, a pluralizmus, a megkülönböztetés tilalma, a tolerancia, az igazságosság, a szolidaritás, valamint a nők és a férfiak közötti egyenlőség társadalmában."

A koppenhágai bizottság létrehozásának fontosságát Vivane Reding, az Európai Bizottság alelnöke is többször hangsúlyozta, német, a holland, a dán és a finn külügyminiszter pedig korábban közös levelet írt annak érdekében, hogy a folyamat elinduljon, és szerepelt a Magyarországon elhíresült Tavares-jelentésben is .Győri Enikő uniós ügyekkel foglalkozó államtitkár egy külügyminisztériumi háttérbeszélgetésen korábban így reagált a kezdeményezésre: az uniós szerződések világos hatáskörökkel ruházzák fel az intézményeket. Az EB a szerződések őre. Ha az EP ezt a szerepet át akarja venni, „azzal már problémánk van" - fogalmazott.  

A csütörtökön elfogadott EP-állásfoglalás a nemzeti vagy nyelvi kisebbségek jogainak uniós szintű védelmét is hangsúlyozza, emellett a fogyatékkal élők hatékonyabb integrációját, a diszkrimináció minden formájának megszüntetését, többek között a szavazati jogra és a választásokon való indulásra vonatkozó korlátozások eltörlését is kérik a kormányoktól.

forrás: hetivalasz.hu

 

Pécs

Sokáig úgy gondolta, hogy nincs keresnivalója a politika világában, mert inkább a szakmai munkára kíván koncentrálni. Az elmúlt tíz év döbbentette rá, hogy ahhoz, hogy szakmai munkát végezhessen minden elhivatott, tehetséges ember és majdan gyermekei is, csatasorba kell állnia.

Csaba tüke pécsi, apai ágon már az 1890-es évektől pécsi illetőségű családból származik. Nagyapja a Pécsi Dalárda oszlopos tagja volt, 1948-ig bolttulajdonos. A Fürj családra mindig számíthatott Pécs és az itt élők.

Százezer forintot ad a pécsi polgármesterjelölt

Pécsett is bevetették a kormánypártoknak legalábbis kedves "közvélemény-kutató" céget, az Amygdala Intézetet (amely a Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Kft-hez tartozik), és ahogy szokták, most is messzire vetették a sulykot.

Dr. Schmuck Roland 2010 és 2014 között Pécs önkormányzati képviselője volt. Bizottsági tagként részt vett a Városfejlesztési és Kommunális Bizottság, valamint a Népjóléti és Sport Bizottság munkájában.

Ő is egyike azoknak, akik a Mindenki Pécsért Egyesület képviselőjelöltjeként összefogják a pécsi polgárokat, ellenzéki pártokat és civil szervezeteket. Azokat, akik megelégelték, hogy a város immáron tizedik esztendeje folyamatos válságban van, adósságot adósságra halmoz.

Devizahitelesek

Május óta több mint 2400 kilakoltatás történt Magyarországon

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar honlapján közölt adatok szerint csak július óta 919 kilakoltatás történt, míg a moratórium májusi lejártát követően összesen 2274 esetben jártak el a hatóságok.

Közben a fideszesek megszavazták több tízezer magyar család kilakoltatását

Most megvolt hozzá a bátorságuk. A beadvány egyik legfontosabb követelése az volt, hogy a végrehajtási eljárások 2019. december 31-ig felfüggesztésre kerüljenek, ezzel elegendő időt biztosítva az Országgyűlésnek arra, hogy a szükséges adósmentő, és hitelválság-kezelő jogszabályokat megalkossa.

Belföld

Bizonyára jól emlékeznek még a 2017-18-as plakátháborúra. Szinte nem lehetett találni az országban olyan jobbikos óriásplakátot, amit ne firkáltak volna össze, hogy hogy nem, Záhonytól Nagykanizsáig - gyakorlatilag ugyanazzal a szöveggel. Nem is sokáig maradt titokban a dolog, kiderült, hogy központi utasítás alapján rongálják az ellenzéki párt kampányanyagait.

A jobbikos feljelentések nyomán végül a rendőrségnek is állást kellett foglalnia. Így derült ki, hogy a kampányanyagok összefirkálása belefér a véleménynyilvánítás szabadságába.

A Jobbik a hétvégén tartotta évadnyitóját, ahol Sneider Tamás elnök a személyét és családját ért támadásokra, rágalmakra reagálva elmondta, hogy a legerősebb ellenzéki párt nem fog meghátrálni.

Ahogy arról beszámoltunk, egy összellenzéki sajtótájékoztató keretében politikusok arra kérték a MÁV-ot, hogy ne alkalmazza a rabszolgatörvényként elhíresült túlóraszabályozást.

Tizenegy éves negatív rekordot döntött a végzettség híján az iskolakaput maguk mögött hagyó fiatalok aránya Magyarországon.

A diákok jól beolvastak a helyettes államtitkárnak.

Életmód

Mintegy száz program várja a közönséget június 23-án a Múzeumok éjszakája kiemelt országos helyszínén, Pécsett - hangzott el a rendezvényt beharangozó keddi sajtótájékoztatón a baranyai megyeszékhelyen.

Tizenkét produkcióval - köztük gengszterkomédiával, operettel, illetve a L'art pour l'art Társulat estjével - várja a nagyközönséget június 21. és augusztus 4. között a Pécsi Nyári Színház a baranyai megyeszékhelyen.

Sport

Tiborcz István barátjának és üzlettársának, Paár Attilának West Hungária Bau Kft.-je és a már több stadionberuházást is elnyerő Pharos 95 Sportpályaépítő Kft. építheti fel a Budapest Honvéd új stadionját potom 11,8 milliárd forintért – jelent meg a hirdetmény az uniós közbeszerzési értesítő mai számában.

Bejelentette visszavonulását Gera Zoltán, 97-szeres válogatott labdarúgó. A Ferencváros 39 éves támadója csütörtök este Facebook-oldalán hozta nyilvánosságra döntését. A magyar nemzeti csapatban 97 fellépésén 26-szor volt eredményes.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.