Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

„Visszatér” a Tavares-jelentés szelleme

Az Európai Parlament ismét elővette az ún. koppenhágai kritériumokat, és követelik, hogy a már EU-s tagországoknál is vizsgálni és akár szankcionálni lehessen, ha egy ország nem követi az uniós értékeket. A Magyarországot elítélni szándékozó Taveres-jelentés is ennek a mechanizmusnak az életbe léptetését szerette volna elérni.
 
312 szavazattal, 244 ellenszavazat és 27 tartózkodás mellett fogadta el az állásfoglalást az Európai Parlament. A jelentést jegyző Louis Michel belga liberális képviselő szerint „minden uniós országban előfordul az EU értékeinek, elveinek és jogszabályainak megsértése. Még mindig túl sok helyen, túl sokszor vannak hiányosságok. Ha az EU a világ előtt jó példaként kíván szerepelni, akkor saját magával is szigorúnak kell lennie".

A megszavazott állásfoglalás felszólítja az Európai Bizottságot, hogy „haladéktalanul állítson fel egy rendszert, amely rendszeresen és objektív kritériumok alapján ellenőrzi, hogy a tagországok továbbra is megfelelnek-e az uniós csatlakozásukkor elfogadott feltételrendszernek, az úgynevezett koppenhágai kritériumoknak". Az ellenőrzőrendszer eszköztárában kötelező érvényű ajánlások és a jogsértések esetére kiszabható többféle büntetés, például az uniós források befagyasztása is szerepelne.

Az új koppenhágai mechanizmus egy sor mutatót hozna létre, kötelezően végrehajtandó ajánlásokat fogalmazna meg, és például az uniós források befagyasztását szabhatná ki a vétkes tagállamokra.

A képviselők emellett az Európai Unió Működéséről Szóló Szerződés 7. cikkének felülvizsgálatát is kérik. Ez a cikk határozza meg, hogy mikor áll fenn egy tagállamban az uniós értékek súlyos megsértésének egyértelmű kockázata. (Magyarországon ismerős lehet a 7-es cikk emlegetése, többször lebegett ugyanis hazánk feje felett a végső soron a szavazati jog elvesztésével járó büntetés lehetősége.) A cikk felülvizsgálatának célja, hogy egyértelműen megkülönböztethető legyen egymástól a kockázat fennállásának, illetve a konkrét jogsértésnek a fázisa - húzzák alá az állásfoglalásban a képviselők.

A képviselők javasolják, hogy állítsanak fel egy független, elismert alapjogi szakemberekből álló testületet, a koppenhágai bizottságot, amely a jövőben vizsgálhatná, hogy a tagállamok megsértik-e az alapszerződés 2. cikkében felsorolt uniós értékeket. A kettes cikk így szól „az Unió az emberi méltóság tiszteletben tartása, a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség, a jogállamiság, valamint az emberi jogok - ideértve a kisebbségekhez tartozó személyek jogait - tiszteletben tartásának értékein alapul. Ezek az értékek közösek a tagállamokban, a pluralizmus, a megkülönböztetés tilalma, a tolerancia, az igazságosság, a szolidaritás, valamint a nők és a férfiak közötti egyenlőség társadalmában."

A koppenhágai bizottság létrehozásának fontosságát Vivane Reding, az Európai Bizottság alelnöke is többször hangsúlyozta, német, a holland, a dán és a finn külügyminiszter pedig korábban közös levelet írt annak érdekében, hogy a folyamat elinduljon, és szerepelt a Magyarországon elhíresült Tavares-jelentésben is .Győri Enikő uniós ügyekkel foglalkozó államtitkár egy külügyminisztériumi háttérbeszélgetésen korábban így reagált a kezdeményezésre: az uniós szerződések világos hatáskörökkel ruházzák fel az intézményeket. Az EB a szerződések őre. Ha az EP ezt a szerepet át akarja venni, „azzal már problémánk van" - fogalmazott.  

A csütörtökön elfogadott EP-állásfoglalás a nemzeti vagy nyelvi kisebbségek jogainak uniós szintű védelmét is hangsúlyozza, emellett a fogyatékkal élők hatékonyabb integrációját, a diszkrimináció minden formájának megszüntetését, többek között a szavazati jogra és a választásokon való indulásra vonatkozó korlátozások eltörlését is kérik a kormányoktól.

forrás: hetivalasz.hu

 

Pécs

Sorra jönnek elő Pécsett a közgyűlés ülésein a pécsi Fidesz jobbnál jobb ötletei. Csak azt nem értem, hol voltak az elmúlt 10 évben, akkor hogy nem jutott eszükbe mit kellene csinálni?

Kedden tartotta alakuló ülését Brüsszelben a helyi és regionális képviselőket tömörítő Európai Uniós intézmény, a Régiók Európai Bizottsága. A bizottság legfiatalabb tagja a 25 éves, Baranya megyei képviselő, Schwarcz-Kiefer Patrik lett, akit a Jobbik delegált a testületbe.

Brenner Koloman a Jobbik országgyűlési képviselője és Schwarz-Kiefer Patrik, Baranya megyei önkormányzati képviselő feljelentést tesz a Petőfi Irodalmi Ügynökség adásában elhangzottak miatt.

Ha Áder János fizetését meg kellett duplázni, a szociális dolgozókét vajon miért nem?

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter azt javasolta, hogy János fizetése legyen havonta 2.937.000 Ft. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter ugyanakkor nem javasolta, hogy Júlia fizetése emelkedjen. János egy hónap alatt többet keres, mint Júlia egy évben.
MIND A KETTEN KÖZSZOLGÁK. ÖN EGYET ÉRT AZZAL, HOGY A KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK FIZETÉSE DUPLÁJÁRA NŐJÖN, MIKÖZBEN JÚLIA FIZETÉSE NEM EMELKEDIK?

Ön teljesen hülyének néz minket?

A Jobbik nem hagyja szó nélkül a fideszes miniszter kommunistamosdatását!

Devizahitelesek

Május óta több mint 2400 kilakoltatás történt Magyarországon

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar honlapján közölt adatok szerint csak július óta 919 kilakoltatás történt, míg a moratórium májusi lejártát követően összesen 2274 esetben jártak el a hatóságok.

Közben a fideszesek megszavazták több tízezer magyar család kilakoltatását

Most megvolt hozzá a bátorságuk. A beadvány egyik legfontosabb követelése az volt, hogy a végrehajtási eljárások 2019. december 31-ig felfüggesztésre kerüljenek, ezzel elegendő időt biztosítva az Országgyűlésnek arra, hogy a szükséges adósmentő, és hitelválság-kezelő jogszabályokat megalkossa.

Belföld

Bana Tibor, a Jobbik országgyűlési képviselője hétfőn azonnali kérdéssel fordult az Orbán-kormányhoz, hogy támogassa a kabinet is azt az európai polgári kezdeményezést, amely az uniós források korrupt felhasználásnak visszaszorítását célozza.

Szerda reggel közös közleményben álltak ki az ellenzéki pártok Demeter Márta mellett.

Az Alfahír írta meg elsőnek, hogy az LMP társelnökét a kormány propagandalapja, az Origo egy névtelen cikkben azzal támadta, hogy a Honvédkórházban VIP-kártyával vett igénybe kezelést, mindezt egy, az intézményből szerzett/megkapott igénylőlappal támasztottak alá. Valóságban a politikus csak súlyos beteg édesanyjával szerette volna az utolsó pillanatokat együtt tölteni, és végül sem ő, sem pedig az anyukája nem feküdt be a Honvédkórház kórtermébe.

2018-ban, a családok évében 3212 ingatlankiürítés történt Magyarországon. 2017-ben ez a szám 3636 volt, ami egyben rekord is.

Bizonyára jól emlékeznek még a 2017-18-as plakátháborúra. Szinte nem lehetett találni az országban olyan jobbikos óriásplakátot, amit ne firkáltak volna össze, hogy hogy nem, Záhonytól Nagykanizsáig - gyakorlatilag ugyanazzal a szöveggel. Nem is sokáig maradt titokban a dolog, kiderült, hogy központi utasítás alapján rongálják az ellenzéki párt kampányanyagait.

A jobbikos feljelentések nyomán végül a rendőrségnek is állást kellett foglalnia. Így derült ki, hogy a kampányanyagok összefirkálása belefér a véleménynyilvánítás szabadságába.

A Jobbik a hétvégén tartotta évadnyitóját, ahol Sneider Tamás elnök a személyét és családját ért támadásokra, rágalmakra reagálva elmondta, hogy a legerősebb ellenzéki párt nem fog meghátrálni.

Életmód

Mintegy száz program várja a közönséget június 23-án a Múzeumok éjszakája kiemelt országos helyszínén, Pécsett - hangzott el a rendezvényt beharangozó keddi sajtótájékoztatón a baranyai megyeszékhelyen.

Tizenkét produkcióval - köztük gengszterkomédiával, operettel, illetve a L'art pour l'art Társulat estjével - várja a nagyközönséget június 21. és augusztus 4. között a Pécsi Nyári Színház a baranyai megyeszékhelyen.

Sport

Tiborcz István barátjának és üzlettársának, Paár Attilának West Hungária Bau Kft.-je és a már több stadionberuházást is elnyerő Pharos 95 Sportpályaépítő Kft. építheti fel a Budapest Honvéd új stadionját potom 11,8 milliárd forintért – jelent meg a hirdetmény az uniós közbeszerzési értesítő mai számában.

Bejelentette visszavonulását Gera Zoltán, 97-szeres válogatott labdarúgó. A Ferencváros 39 éves támadója csütörtök este Facebook-oldalán hozta nyilvánosságra döntését. A magyar nemzeti csapatban 97 fellépésén 26-szor volt eredményes.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.